Ultima actualizare: azi, 10:14

Locale

Alegeri Satu Mare. S-au deschis secţiile de votare!

Alegeri Satu Mare. Secţiile de votare din judeţul Satu Mare s-au deschis în această dimineaţă la ora 7,00, fără probleme sau întârzieri. Peste 300.000 de sătmăreni sunt așteptați astăzi la urne. PortalSM vă prezintă toate detaliile pe care trebuie să le știți în ceea ce privesc alegerile și referendumul. Aşa cum facem de 10 ani, vă vom prezenta cele mai importante informaţii despre desfăşurarea votului, prezenţa la urne, eventualele incidente, dar şi primele rezultate.

UPDATE: 7,35 – Peste 1800 de sătmăreni au votat în prima jumătate de oră!

Peste 1.800 de sătmăreni au votat în prima jumătate de oră de la deschiderea urnelor.

Potrivit Biroului Electoral, din cei 314.514 sătmăreni aşteptaţi la urne, au votat 1.880 în prima jumătate de oră, adică aproximativ 0,6% totalul alegătorilor. Dintre aceştia 402 au votat pe liste suplimentare.

Alegeri Satu Mare: Ce se votează duminică, 26 mai

Duminică, 26 mai, este ziua în care europenii, deci inclusiv românii, își aleg viitorul Parlament European. Românii îi vor alege pe cei ce vor reprezenta România în Parlamentul European. Totodată, cetățenii români vor răspunde celor două întrebări ale referendumului pentru justiţie, inițiat de președintele României Klaus Iohannis.

Alegeri Satu Mare: Alegeri pentru Parlamentul European

Alegeri pentru Parlamentul European: În perioada 23-26 mai 2019, cetățenii din statele membre UE vor alege, prin vot direct, noul Parlament European. Potrivit HG nr. 80/2019, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European se vor desfășura duminică, 26 mai 2019. Aceasta este a patra oară, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când sunt organizate în România alegeri pentru Parlamentul European (scrutinele anterioare au avut loc în noiembrie 2007, iunie 2009 și mai 2014), potrivit MAE.

Alegeri Satu Mare: Referendumul național

Referendumul național: La data de 26 mai 2019 va avea loc referendumul național convocat de Președintele României. Cetățenii cu drept de vot aflați în străinătate pot vota la referendumul național în aceleași secții de votare organizate pentru desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, potrivit MAE.

Întrebările din cadrul referendumului pentru justiție, la care trebuie să răspundem cu „da” sau „nu” sunt următoarele:

„Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”

„Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

Alegeri Satu Mare. Informații și detalii

  • Alegerile se desfășoară între orele 7,00 – 21,00
  • În județ există un număr de 337 de secţii, potrivit prefectului județului Satu Mare, Darius Filip,
  • Pe listele electorale ale judeţului Satu Mare există un număr de 314.740 de alegători înregistraţi
  • Au fost făcute instruiri cu preşedinţi şi locţiitorii secţiilor de votare, cu operatorii din secţiile de votare, cu informaticienii şi cu personalul MAI care asigură paza secţiilor de votare pentru buna desfășurare a procesului electoral, potrivit prefectului Darius Filip
  • Au fost tipărite 346.261 de buletine de vot pentru alegerile europarlamentare şi acelaşi număr de buletine de vot pentru referendum, 337 de ştampile de control, 1.685 ştampile votat, 321.891 autocolante cu inscripţia votat 26.05.2019
  • Paza secţiilor de votare va fi asigurată de personal MAI, 829 de cadre şi personal public contractual.

Alegeri Satu Mare: Acte necesare pentru a putea vota la referendum și alegerile europarlamentare pe teritoriul României

Aveți nevoie de unul dintre următoarele acte de identitate, valabil în ziua alegerilor:

cartea de identitate;
cartea de identitate provizorie;
buletinul de identitate;
pașaportul diplomatic;
pașaportul diplomatic electronic;
pașaportul de serviciu;
pașaportul de serviciu electronic;
pentru elevii din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.