Ultima actualizare: ieri, 21:24
Locale

FOTO. Danțu’ la șură, la cea de-a XII-a ediție. Tradiție și voie bună în Țara Codrului

Centrul Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Socond, a organizat duminică,  5 mai, în Soconzel, cea de-a XII-a ediție a festivalului folcloric „Danțu’ la șură”.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul, primarul comunei Socond, Ioan Crasnai, managerul instituției organizatoare, Robert Laszlo,  precum și alți invitați. Au participat mai multe ansambluri folclorice din județ, precum: Ansamblul Folcloric al Județului „DORURI SĂTMĂRENE”, Ansamblul Folcloric „Cuninița Năzdrăvană” împreună cu Taraful tradițional condus de Ionică Hainal, Ansamblul Folcloric „Cetatea Codrului” Ardud, alături de Dănțăușii din Soconzel.

Despre Danțu’ la șură:

Danțu’ la șură este un obicei specific zonei Codrului organizat de feciorii și chizeșii locului, dar la care participă toată suflarea satului și de prin împrejurimi. În zilele de duminică, sau în zile mari de sărbătoare tinerii se întâlneau în cea mai frumoasă și cea mai mare șură din sat, se cunoșteau și legau prietenii pe viață. Jocurile codreneşti se caracterizează în primul rând prin aceea că fata, pe lângă rolul de pereche în dans, îl avea şi pe cel de sprijinitor al feciorului care executa bătăi pe ambele picioare şi chiar salturi peste cap.

Varietatea ponturilor bătute pe cizme din cadrul multiplelor forme a dansului, îmbinarea armonioasă a acestora, sunt trăsături bine conturate care se întâlnesc numai în dansurile populare din zona Codrului. “Danțu’ la sură” este o manifestare a comunității, care pe lângă biserică, a dat naștere unei legăturii puternice în lumea rurală, adesea preferințele comunității sătești, atât sub aspect muzical cât și coregrafic, duc până la cele mai mari exigențe prin însăși puritatea și frumusețea tradiției.

6 comentarii

 1. Loțica lu' Chibiț Răspunde

  Fuiuiuuiiiii !!!Noa,nu mai spune !!!Ș-o fo’ mulți ?

 2. Chitibuș Răspunde

  Darămite codreanul Govor a lipsit? Mnoa da cum așa? La beut, mâncat și dănțălit no venit!

  • Loțica lu' Chibiț Răspunde

   L-o trimăs pe Stef ,deghizat in codrean,da s-o dat de gol, că el după ce bea nu sti juca numa rock !!Pă muzică di-a lu’ Izidor !!

 3. Profu Răspunde

  @. Chitibus. govor no vinit, ca sa teme de tagani din Stana. F…-l in gurita.

  • Chitibusaru’ Răspunde

   Așe cum lo trăsnit pă City menejeru Băbuț? Lejea străzii ca pă Corvinilor? Pietre, furci si topoare? Sincer d’astea ii tre la Stef Govor Babut Fedorca Albu!

 4. Rodica Răspunde

  Pacat ca dintr-un eveniment menit sa promoveze cultura nationala , sa perpetueze traditiile populare , voi ati gasit din nou ocazia perfecta de-a va da in stamba ! Felicitari , dar nu voua , ci acelora care inca mai stiu sa pastreze traditiile si sa le duca mai departe , si asta in conditiile depopularii drastice rurale din ultimii ani !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.