Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

FOTO. Sâmbra Oilor a adus la Satu Mare cei mai importanți specialiști din domeniul folclorului

Pentru prima dată în județul nostru, în avanpremiera festivalului ”Sâmbra Oilor”, în 11 mai 2019, a avut loc ședința Asociației Naționale de Folclor din România, la care au fost prezenți conducerea Asociației, în frunte cu președintele acesteia, Dorel Cosma, vicepreședinții Lucian Stroie, Pahone Pop, Teodor Pușcaș și Ionela Bran, precum și cei mai importanți specialiști din domeniul folclorului din România, veniți la Satu Mare pentru cea de-a LXIII-a ediție a manifestării.

În deschiderea ședinței a luat cuvântul managerul Centrului de Creație din Satu Mare, Robert Laszlo, membru al Asociației Naționale de Folclor din România începând cu anul 2017, alături de Marian Sima, coregraful Ansamblului Folcloric al Județului „Doruri Sătmărene”. Senatorul de Bistrița Năsăud, Ioan Simionca un apropiat al Asociației și membru în Comisia de Cultură din Senatul României a prezentat câteva inițiative legislative care să vină în ajutorul Ansamblurilor Folclorice din România, cât și pentru păstrarea culturii tradiționale.

Felician Pop a făcut o incursiune în istoricul județului Satu Mare prezentând principalele zone etnofolclorice, tradițiile și obiceiurile care ne definesc. În cadrul aceste întâlniri, la Satu Mare au fost prezenți reprezentanți ai Asociației din 11 județe ale țării.

Spectacol autentic pe scena Sâmbrei Oilor

Pe scena de pe dealul de la Huta au evoluat Maria și Mihai Nemeș, Petrică Mureșan; Grupul din Bixad: Ansamblurile Folclorice „Oașul” și ,,Sânzâienele” din Negrești Oaș, Maria Tripon; Maria Petca Poptean și Măgura din Târșolț; Petre și Petrică Zele; Ansamblul Folcloric al Județului ,,DORURI SĂTMĂRENE’’- – Silvia Șuth, Liliana Bota, Darius Câmpean, Bogdan Bota, Lavinia Pop, Adelina Costina; Ansamblul Folcloric ,,Mugurelul” din Biserica Albă – Ucraina; Ansamblul Folcloric „Florile Tărnii”; Ansamblul Folcloric „Cununița Năzdrăvană” – Leontina Dorca și Maria Carmen Sas; Mihai Zele și Ansamblul ,,Țara Oașului”; Ansamblul Folcloric ,,Florile Turțului”; Țâpuritoarele din Batarci și Maria Hosu.

Ca la fiecare ediție, au fost prezenți și meșterii populari din Țara Oașului și nu numai, care și-au prezentat publicului numeros obiectele tradiționale pregătite de aceștia. Cu acest prilej, Dorel Cosma, președintele Asociației Naționale de Folclor din România, a oferit din partea Uniunea Mondiale de Folclor (I.G.F.) o distincție managerului Centrului de Creație Satu Mare, Robert Laszlo în semn de înaltă apreciere pentru bogata activitate desfășurată pe tărâmul folclorului, subliniind de asemenea valoarea Ansamblului Folcloric al Județului ,,DORURI SĂTMĂRENE’’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.