Născut la Satu Mare, în 1919, dar emigrat de mic în SUA, Benjamin Ferencz a jucat un rol important în Procesele de la Nurnberg, acolo unde au fost anchetați și condamnați criminalii de război naziști. La doar 26 de ani, absolventul de ”Harvard” a fost cel care a strânz dovezile implicării călăilor în procesele de exterminare a evreilor, și nu numai. Dar nu s-a oprit aici, fiind, apoi, unul dintre fondatorii Curții Internaționale de Justiție de la Haga.
Cine este Benjamin Ferencz
Benjamin Berell Ferencz s-a născut în mijloc de iulie, 1919, în Satu Mare, în România Reîntregită, într-o familie de evrei. La numai 10 luni de la a sa naștere, părinții au decis să emigreze în Stetele Unite. S-au stabilit chiar în New York. Lui Benjamin i-a plăcut Dreptul, pe care avea să-l termine, în 1943, la ”Harvard”. A plecat pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind transferat, în 1945, la Statul Major al generalului Patton, Armata a 3-a Americană. Pentru că avea pregătirea necesară, după terminarea celei mai mari conflagrații a omenirii, face parte dintr-o echipă complexă angajată să colecteze dovezi de crime împotriva umanității, mai ales în lagărele de exterminare naziste eliberate de armata americană. Lucrează o jumătate de ani și, de Crăciun, în 1945, este lăsat la vatră, cu gradul de sergent.
Cel mai mare proces din istorie
Benjamin Ferencz avea să se întoarcă la New York, dar imediat era rechemat în Germania, unde începeau Procesele de la Nurnberg. Primul și cel mai cunoscut dintre acestea a fost cel al Principalilor Criminali de Război în fața Tribunalului Militar Internațional (TMI), în care au fost judecați 24 dintre cei mai importanți lideri ai Germaniei naziste, atât capturați, cât și în contumacie. Dezbaterile procesului s-au ținut între 20 noiembrie 1945 și 1 octombrie 1946.
Benjamin Ferencz (așezat), în timpul proceselor de la Nurnberg
Tânărului Benjamin Ferencz i-a fost încredințată misiunea de a se deplasa la Berlin, pentru a strânge dovezi împotriva numelor grele din proces, contribuind astfel, în mod decisiv, la condamnarea celor responsabili atât de Holocaust, cât și de crime împotriva umanității. Karl Donitz, Wilhelm Frick, Hermann Goring ori Rudolf Hess sunt numai câteva nume condamnate din lista celor 24 de călăi.
În cel de-al nouălea proces (din cele 12), Benjamin a fost numit procuror șef al Statelor Unite ale Americii, în celebrul caz ”Einsatzgruppen”, ”trupele de intervenție”, unități paramilitare operate de SS. Aceste grupări – ajunse la o influență colosală în Reich – avea ca scop eliminarea și anihilarea tuturor elementelor etnice, dar și politice, pe care naziștii le considerau subumane. Se estimează că Holocaustul a făcut 17.000.000 de victime, 1.000.000 dintre acestea pierind în urma acțiunilor directe ale ”Einsatzgruppen”.
,,Ultimul om de la Nurnberg”
Benjamin Ferencz a acuzat 24 de ofițeri și comandanți Gestapo sau SS. Cinci dintre aceștia au fost condamnați și executați prin spânzurare. Nouă au primit aceeași pedeapsă, comutată, ulterior, la închisoare de la 15 ani la detenție pe viață.
Sătmăreanul a continuat să lupte contra celor ce nășteau atrocități și crime împotriva umanității. A fondat Curtea Internațională de Justiție de la Haga, principalul organ judiciar al Națiunilor Unite, a pus bazele Curții Penale Internaționale, tot în Olanda, imediat după Războiul din Vietnam. În 2006, după o nouă intervenție ”marca” SUA în Irak, a condamnat în termeni duri acțiunile americanilor. A primit premiul ”Erasmus” în 2009. Astăzi, Benjamin Ferencz se apropie de 100 de ani în New York-ul ce l-a adoptat.
Sursa: a1.ro