Ultima actualizare: azi, 15:52
Locale

FOTO. Un bărbat ce a aruncat în aer 14 bancomate, prins la Satu Mare

Un bărbat ce a aruncat în aer 14 bancomate în Austria, alături de complici, a fost arestat la Satu Mare. Judecătorii Curţii de Apel Oradea au dispus extrădarea în Austria cetăţeanului român căutat în toată Europa pentru constituire de grup criminal organizat şi furturi din bănci, scrie adevarul.ro.

Bărbatul originar din Galaţi este acuzat că, în perioada 2017-2018, împreună cu alţi români, a furat 14 bancomate în Austria prin metode inspirate din filmele de acţiune. Ştefan Nistor-Buzatu a fost prins de poliţişti în Satu Mare la sfârşitul lunii aprilie, informează adevărul.ro.

Este al doilea român pentru care autorităţile din statul european au solicitat extrădarea în acelaşi dosar.

Pe 18 aprilie 2018, Curtea de Apel Galaţi a confirmat mandatul european de arestare emis pe numele unui alt cetăţean din oraşul dunărean, Gheorghe Furcilă, anchetat în acelaşi dosar.

Alţi doi gălăţeni sunt deja închişi în Austria şi aşteaptă condamnările, dar autorităţile austriece spun că gruparea este compusă din mai mulţi membri. Unul dintre aceştia n-a fost încă identificat.

Potrivit hotărârii judecătoreşti emise la Oradea, Nistor-Buzatu şi Furcilă făceau parte din „echipa de şoc“ a grupării, compusă din cinci spărgători cu vârste cuprinse între 24 şi 41 ani. Aceştia fie aruncau în aer bancomate din supermarket-uri şi sedii de bănci, fie le smulgeau din pereţi tractate cu cabluri de oţel ataşate unor maşini puternice.

Cea mai „bănoasă“ spargere documentată de investigatorii austrieci este descrisă în sentinţa judecătorească de la Oradea.

„Membrii grupului criminal organizat au sustras în localitatea Sinalbekirchen, din sucursala Sparkasse Sinalbekirchen, un bancomat care conţinea suma de 199.620 euro. Au izbit, mergând în marşalier cu camionul Ford Transit, pe care l-au sustras în prealabil, panoul de sticlă al spaţiului de acces în sucursala băncii, de unde au smuls bancomatul din sistemul de ancorare, cu ajutorul unei curele de fixare de camion, au încărcat seiful şi au fugit“.

Dacă nu le smulgeau din perete, hoţii aruncau în aer bancomatele cu un gaz exploziv detonat printr-un dispozitiv electric. Paguba totală reclamată de păgubiţi se ridică la aproximativ 350.000 de euro.

Maşinile folosite pentru spargeri erau furate în prealabil din depozitele unor firme de leasing. În total, banda de hoţi români a furat 14 bancomate în diverse localităţi din Austria, cel puţin 5 autovehicule de transport şi 2 autoturisme. Bancomatele erau sparte şi golite în locuri ferite, iar resturile metalice aruncate în zone puţin circulate. Hoţii abandonau şi maşinile, unele dintre acestea fiind găsite incendiate.

Ancheta a fost desfăşurată de o echipă comună româno-austriacă şi coordonată de procurorii Parchetului Graz.

În aprilie 2018, un echipaj complex de poliţişti a descins în Galaţi, de unde au ridicat 4 persoane.

„Au avut un intermediar care a organizat totul dintr-un apartament din Linz“, au declarat şefii Poliţiei din Graz, citaţi de heute.at, într-o conferinţă de presă organizată în decembrie 2018. Potrivit presei austriece, poliţiştii au ajuns pe urmele românilor după două lovituri eşuate, comise în noaptea de 12/13 decembrie 2018, în localităţile austriece Asten şi Buchkirchen.

„A fost ca un scenariu de film. Ne-am aşteptat să lovească, dar ne-a surprins că au vrut să fure două ATM-uri într-o singură noapte“, au spus poliţiştii austrieci. Hoţii au smuls ATM-urile, dar au fost prinşi ulterior de echipajele de Poliţie.

sursa: adevarul.ro

Un comentariu

  1. #rezist Răspunde

    …astia nu fac parte dintre cei care-si pun numere …UEEEE din ”diaspora”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.