Ultima actualizare: ieri, 21:59
Locale

Protest al ministrului Gabriel Leș, față de înlocuirea statuii lui Mihai Viteazu la Oradea

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, protestează față de decizia Primăriei din Oradea de a înlocui, în Piața Unirii, statuia lui Mihai Viteazu. Ministrul sătmărean se arată dezamăgit de acțiunile autorităților orădene și vorbește despre ,,decizia aberantă a edilului-șef”.

Redăm, integral, poziția ministrului sătmărean al Apărării, Gabriel Leș:

,,Întotdeauna am militat pentru ținerea cât mai departe a Armatei de controversele cu substrat politic. Deși nu este apanajul ministrului a decide evenimentele la care participă muzica militară, existând un cadru foarte clar de reglementare în acest sens, nu vă ascund faptul că sunt extrem de dezamăgit de modul în care autoritățile locale orădene au gestionat acest episod cu o încărcătură simbolică sacrosantă pentru ideea de unitate națională.

1. Statuia ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul a fost realizată cu sprijinul Asociației omonime formată din rezerviștii garnizoanei Oradea. Amplasarea s-a făcut în deplină legalitate, iar dezafectarea fără un acord din partea acestora ridică serioase semne de întrebare.

2. În acest moment, există o plângere penală depusă de Asociația “Mihai Viteazul”, așteptându-se chiar astăzi o poziție preliminară a instanței. Muzica militară, și implicit Ministerul Apărării Naționale nu puteau gira o inițiativă asupra căreia planează, înainte de toate, rezerve privind legalitatea.

3. Spiritul de corp este o manifestare a coeziunii celor ce servesc sub arme, și care se raporteaza la cele mai înalte valori și simboluri naționale. În măsura în care membrii organizației de rezerviști ”Mihai Viteazul” au fost întâmpinați cu diverse invective de liderii locali ai PNL pentru exprimarea unui crez și susținerea unei cauze, nu pot decât să mă solidarizez cu membrii Asociației.

4. Nu vreau să intru într-o polemică privind argumentele istorice, pentru că ar însemna să punem în talere simboluri și eroi ai neamului. Este absurd. Cum de altfel este absurdă decizia edilului orădean de a înlocui de pe același soclu un exponent al ideii de unitate națională cu un altul. Mai mult decât atât, autoritățile orădene au încercat să utilizeze drept argument mutarea pe viitor a statuii Voievodului în proximitatea unui important lăcaș ortodox din urbe. Se induce astfel percepția unei segregări de sorginte religioasă. Mihai Viteazul a fost un cavaler al lui Hristos, iar istoria l-a consemnat drept un apărător al creștinătății. El este exponentul ideii de unitate și un simbol al tuturor românilor, indiferent de religie.

5. Doresc totodată să vă reamintesc că Regele Ferdinand este cel care a instituit cea mai mai înaltă distincție militară, ce poartă chiar titulatura de “Mihai Viteazul”.

Dacă avem respect pentru simboluri și vrem să păstrăm cu rigurozitate realitatea istorică nu facem arbitrar rocade ale unor figuri sacre pe care s-a clădit însăși identitatea poporului român. Păcat că în Piața Unirii din Oradea, un spațiu arhitectural de o frumusețe aparte, nu pot trona umăr la umăr domnitorul Mihai Viteazul, domnitorul Alexandru Ioan Cuza și Regele Ferdinand”.

4 comentarii

 1. Ion Răspunde

  Chiar asa: de ce nu se putea amplasa si o statuie cu Ferdinand langa Mihai Viteazu?
  Fara sa fim prapastiosi, nu se poate sa nu ne intrebam de ce nu a mai avut loc Mihai Viteazul in Piata Unirii…
  Punctul de vedere al armatei este cat se poate de corect!

 2. c-block Răspunde

  Dixit senatorul melcilor.

 3. Gicu Hugi Răspunde

  Gabitza, da-te-n pooooooooola mea. Zice dragnea ca daca va injur construiti de fiecare data cate un spital, scoala, ceva. Mno, hai ca aveti treaba!

 4. Gicu Hugi Răspunde

  Ce omite acestui gunoi de ministru e faptul ca exista o statuie similara a Regelui Ferdinand I in Piata Unirii din Oradea intre 1924 si 1940, cu mult timp inainte de statuia lui Mihai Viteazu (1994)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.