Ultima actualizare: azi, 16:35

Locale

Comună din Satu Mare, numită și „Mica Germanie”. Cum trăiesc oamenii acolo

O comună din Satu Mare şi-a câştigat renumele de Mica Germanie. Arată ca un oraş cochet, are o şcoală modernă, cămin de bătrâni şi zonă de agrement. Edilii au amenajat chiar şi un parc industrial, în cadrul căruia oferă facilităţi pentru investori. Toate, cu bani europeni.

Reţele de canalizare şi apă potabilă, drumuri asfaltate şi o sală de sport cu 180 de locuri – sunt câteva dintre investiţiile făcute cu bani europeni în comuna Petreşti. Localitatea cu 1300 de oameni, majoritatea şvabi, se laudă cu facilităţi la care unele oraşe poate doar visează.

Adina Hajdu – directoarea Şcolii Gimnaziale “Dr. Ştefan Vonhaz” din Petreşti: „Şcoala noastră în 2011 a fost renovată şi a fost dotată cu table inteligente, table smart, laptopuri, televizoare LCD, calculatoare, inclusiv două lifturi pentru persoane cu dizabilităţi.”

Autorităţile au amenajat pe 12 hectare şi un parc industrial. Bani europeni au fost investiţi şi pentru distracţia localnicilor.  Oamenii nu plătesc impozit pe teren, pe construcție, iar autorizația de construcție nu se plătește.

Trei ani la rând Petreştiul a fost desemnat de Consiliul Judeţean “cea mai curată şi bine gospodărită comună din judeţul Satu Mare”.

O singura problemă întâmpină autorităţile: depopularea comunei. Mulţi dintre localnici au plecat în Germania, iar populaţia este îmbătrânită.

Sursa: Digi 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.