Ultima actualizare: azi, 13:15

Locale

FOTO. Imagini cu Nicolae Ceaușescu, la Satu Mare, în urmă cu 49 de ani

În urmă cu mai bine de 49 de ani, pe 16 mai 1970, Nicolae Ceauşescu a venit într-o vizită la Satu Mare pentru a vedea cu ochii săi prăpădul lăsat de inundațiile devastatoare ce au lovit Sătmarul la data de 14 mai. Reporterii Portal SM au intrat în posesia unor fotografii de la acea vizită a secretarului general al Partidului Comunist Român.

În cea de-a treia zi de la ruperea digurilor, la Satu Mare a ajuns şi Nicolae Ceauşescu, cel care a dat ordin ca primele locuri unde să se intervină după retragerea apelor să fie fabricile, ca mai apoi să trimită la Satu Mare întreaga companie de construcţii Carpaţi, care a reconstruit oraşul.

Ultima vizita a lui Nicolae Ceauşescu la Satu Mare a avut loc în 1986.

Nicolae Ceaușescu, la sosirea în municipiul Satu Mare

Nicolae Ceaușescu, la balconul actualului Muzeu Județean

Imaginile au fost preluate din Monografia județului Satu Mare, apărută la Editura Argonaut.

 

 

38 comentarii

  1. Harpalete Răspunde

    Din 1971 pana in 1989,deci in 18 ani s-au construit cartierele Carpati 1 si Carpati 2,Cart.14 Mai si Solidaritatii,Cart.Micro 14,15,16 ,cart Micro 17 si cart.Soarelui,plus Cartierul Veseliei pentru tigani,care azi nu mai exista din cauze lesne de inteles !70 % dintre satmareni stau in aceste cartiere !Din 1989 si pana in prezent au trecut 30 de ani, de capitalism ,democratie ,greve spontane si proteste,s-a distrus aproape toata industria si agricultura,adica exact ce le place romanilor cel mai mult !Dar suntem liberi,liberi,liberi…

    • Gretzky Răspunde

      Ca brazii, da cu mucii în piept. 🙁

    • Adi Răspunde

      Vine #Plus nimic nu e bine doar ce fac ei ,vă rugăm guvernați ,vrem autostrăzi, spitale ,salarii că în vest,haideți la putere .ați luat voturi pe barbara de pe facebook. Bubosul Cioloș să vă conducă la hoție.

      • @Adi Răspunde

        O sa le-o dea USR-PLUS ”in brate”,sau unde vor ei, tuturor celor care ”au crezut” in ei !! Au reusit sa adune voturi din manipulari si din asa zisa revolta impotriva ”infractorului” Dragnea,cel care acum e in puscarie pentru ca cineva a angajat doua femei la o institutie iar ele au muncit la PSD !!Ok,Dragnea sta trei ani jumate la puscarie pentru ”instigare la abuz”,dar vreau sa vad cat va lua Iohannis,dupa ce-si incheie mandatul, pentru fals si uz de fals !!El si ”minijupa” aia care-l secondeaza peste tot !

      • x-ulescu Răspunde

        prima masura ceruta se usr …desfintarea sectiei de cercetare a magistratilor …asta e important sa scape ei , autastrazi ,spitale ,,mai incolo ,nu e graba

  2. Profesor Răspunde

    Cu mare durere îmi amintesc ce spunea Nicu Ceaușescu când a fost arestat: voi nu o să fiți în stare să văruiți ce a construit tata!!!! Și după 30 de ani constat cu regret că a avut dreptate! Desigur, tot poporul a fost cel care a construit și nu pot să nu mă întreb, unde e acel popor? Ce a rămas din el…?

    • Covrig Gelu Răspunde

      Ne meritam soarta ! Din tot ce-a avut tara asta mai bun,mereu am ales sa ne conduca din ce-am avut mai rau !Acum stam si privim la ce-a mai ramas,stam si privim la cum s-au imbogatit din avutia statului niste parveniti,niste indivizi care pana mai ieri erau rupti in cur(si avem chiar destui si aici in Satu Mare)si nimeni si nimic nu le-a dat de ”afara”,doar de aici au facut averea,insa marea nenorocire pentru aceasta tara este faptul ca tot acesti indivizi s-au cocotat prin Parlament,prin structurile statului si prin institutiile judetene,si se lauda ca fac politica,insa e de cea mai proasta calitate !

  3. cârcotaş Răspunde

    Judecaţi simplist! Tot ce s-a făcut în anii aceia a fost rezultatul unor constrângeri a unei ,,orânduiri” care a dat faliment.Dacă trăia Ceauşescu şi după 1990 am fi ajuns ca şi Coreea de Nord. Paradoxal cauza a ceea ce am ajuns este tocmai societatea care a construit acele cartiere. Şigur că trebuia construit, şi s-a făcut acest lucru dar s-au băgat bani şi în industrie inutilă. Dacă nu era comunism în România nu ştim cât s-ar fi construit dar cu siguranţă nu se construia doar de dragul de a o face, mă refer la industrie. Comunismul a fost o barieră pt. tehnologiile din vest. A trăit-o şi RDG.

    • @carcotas Răspunde

      Bai Mafalda,de unde ai ajuns tu la concluzia ca in Romania era ca in Coreea de Nord daca traia Ceausescu ??Si de unde stii tu cum e in Coreea ?Din ”reportajele” amerlocilor ??Poate tu nu existai in acele vremuri ceausiste,dar sa stii ca Romania acelor zile exporta absolut orice,chiar si fara ”tehnologiile din vest” !! La SAMUS,Elecroluxul de azi,munceau 3600 de oameni,si produceau zilnic 1500 de aragazuri doar pentru export !Chiar si in America sau Australia au ajuns aragazele si sobele de la SAMUS !!”Industrie inutila” pe vremea lui Ceausescu ???Clar n-ai trait acele vremuri,ori ai fost cioban pe la vreo stana,si n-aveai de unde sti ce insemna industria pentru Ceausescu si pentru Romania …Iar ca si comparatie,de la sfarsitul celui de- al doilea razboi mondial,1945,pana in 1975 au fost 30 de ani in care Romania a ajuns o tara cu o economie destul de puternica,pornind de la ZERO.Din 1989 pana in 2019,tot 30 de ani,dintr-o economie puternica,cu datorii externe ZERO,am ajuns oaia neagra a Europei,cu economia facuta praf dar si cu datoria externa de vreo 120 de miliarde de euro !!Astia ne sunt conducatorii,de 30 de ani incoace, care pe zi ce trece ne baga si mai mult in rahat !!

      • Mafalda Răspunde

        Eu n-am spus că nu s-au făcut unele lucruri bune.Dar dacă le făceau capitaliştii noştrii rămâneau în picioare şi cu tehnologie modernă. Le-au făcut comuniştii şi odată cu desfiinţarea CAER nu mai trebuiau decât prin Africa că erau ieftine.Apropo dacă tot le ştii cu aragazele…Dacă s-au vândut aşa bine de ce a trebuit privatizată fabrica? Ai nişte preţuri la aragazele româneşti şi cele vestice? Crezi că poţi accepta o economie deschisă la produsele vestice dar să vinzi produsele lui Ceauşu? Nţţţ!

  4. Pap Riana Răspunde

    Fratilor, azi e si mai rau . Azi m-au oprit 2 politisti pentru ca le-am facut poze de pe trotuar . Unul scotea bani de la bancomat celalalt manca in masina ……. Am fost luat pe sus cu forta si dus la sectie ( pentru motivul ca ei nu au voie sa fie fotografiati ) Mi-au luat telefonul , au vrut sa il confiste , dar pana la urma au sters pozele si l-a dat fetitei.Nu aveam buletinul la mine ! Stiam toate datele . Dupa ce au verificat au vazut ca spun adevarul . Apoi m-au facut dobitoc si cum le-o venit la gura de fata cu un minor (13 ani) . M-au amenintat ca imi dau un pumn in gura de imi gasesc capul in cealalta parte a orasului . Doreau sa-mi puna si catuse . Noroc ca era fetita langa mine .Bravo politiei din ……..peste tot . M-ati facut dobitoc , dar nu uitati ! Pentru voi (militienii si jandarmii) nu exista termenul asta !!! Nu stiu un cuvant potrivit ……este prea putin zis . Daca va zic de superlativ absolut precis nu intelegeti ce e ala . Poate de o shaorma sau un card bancar cu sume frumusele in el . RUSINE SA VA FIE !!!
    Cine citeste , va rog sa publicati si pe alte retele de socializare . Va multumesc.

    • Gyuri Răspunde

      Poliţiştii n-au făcut nimic ilegal. Tu i-ai hărţuit că ai gărgăuni în cap. Ţie ţi-ar place să-ţi facă cineva poze în ipostaze diverse? Eşti bou!

      • c-block Răspunde

        Era pe domeniul public așa că nu a fost nimic ilegal. Trebuie scos urgent aerul de milițian din capul lor dar și aerele de mic Dumnezeu din creierele fiecărui funcționar public dacă vream o țară ca afară.

      • Szultan Răspunde

        Daca cele relatate sunt adevarate nu aveau nici un drept sa faca asa ceva, in domeniul public fac poze unde-mi doreste inima, daca politistii sau ori si cine ptica in cadru imi pare rau…………………

    • Harpalete Răspunde

      @ Pap Riana-Bai Gyuriiiiii,sau ce naiba esti,da ei nu sunt oameni ??Dupa opinia ta tembela,ei n-ar fi avut voie sa scoata bani de la bancomat ??Ori n-aveau voie sa manance un covrig sau altceva in masina ??Tu te-ai uitat in oglinda ?Vezi ca Enatescu inca mai consulta !!Dupa parerea mea ai scapat ieftin,probabil le-a fost mila de copil !!

      • c-block Răspunde

        Teoretic și ei sunt oameni dar asta nu justifică comportamentul lor abuziv tip Gestapo.

  5. Pap Riana Răspunde

    Mai Gyuri , se pare ca nu intelegi limba romana ! Eram pe trotuar , spatiu public , unde pot filma si fotografia . Nu exista lege care sa imi interzica lucrul asta ! Sau deranjeaza unele persoane !?!? Daca vrei sa filmezi /pozezi de ziua orasului nu ai voie ? Cum ramane cu camerele de filmat din masini , nu mai e permis ? Sau poti pe cine vrei , numai politisti NU …. Sa iti fie rusinica de comentariu . ………

    • Harpalete Răspunde

      @Pap Riana-Vad ca insisti in prostie !! Daca ma filmai pe mine,iti bagam telefonul in koor !Cine ma-ta ti-a spus tie ca ai voie sa filmezi persoane fara acordul lor ?Du-te in padure,acolo e locul tau !!

      • Pop Ioan Răspunde

        Dar cu camerele de supraveghere instalate de primarie,la aproape fiecare colt de strada sau pe fatadele cladirilor instalate de proprietari,orientate spre domeniul public , cum ramine?????Cineva i-mi cere acordul sa ma filmeze cind trec in fata lor????

        • @Pop Ioan Răspunde

          Nu cred ca intereseaza pe nimeni moaca ta,sau a mea,insa acest Pap a scris explicit ca i-a filmat pe cei doi politisti in timp ce unul retragea bani din bancomat iar celalalt ciugulea ceva in masina,ceea ce mi se pare un abuz !Ce lege sau ce cod deontologic le interzice acestor oameni sa ia bani din bancomat sau sa rumege un biscuite,chiar si in masina de serviciu ? Doar un tembel poata sa emita astfel de ineptii !!

          • c-block

            Și asta justifică reacția lor??????

          • @c-block

            Ai fot tu acolo sa vezi ”reactia lor” ?Povesti cu fantome,ursi si elefanti am auzit cu totii !! Nici macar amenda nu i-au dat,doar l-au legitimat !Si nici reactia ”desteptului” n-o stim,poate a facut pe viteazul acolo !Daca era in Germania sau Anglia si se comporta astfel cu politistii clar o lua pe ”cocoasa” !!

      • Szultan Răspunde

        Nu fi bagacios si nu vei fi fimat, ocolestel, sau iti arde de rectificari……………descreierat ce esti.

    • x-ulescu Răspunde

      ei lasa ca la protestele # rezist .ilegale -nu au reactionat pentru a pedepsi incalcarea legii ,cel putin in SM

  6. c-block Răspunde

    @Pop Ioan și @c-block (cel care răspunde), măi voi sau tu! Ești/sunteți de toată groaza! Pe domeniu public poți face fotografii și filme câte vrei. Pentru minori cei acceptul părinților, pentru postare undeva e altceva dar totuși ce mama naibii! Parcă am împușcat pe cineva în 89, nu? Sau ție îți pare rău de vremea aia. Nu este deloc normală reacția pulițailor. Dacă e adevărat ce afirmă atunci la un moment dat s-a pomenit de cătușe, totuși era cu copil minor și a fost jignit!!! Eu în locul lui aș face reclamație (dacă are ceva dovezi) chiar dacă știu că nu va avea nici un rezultat.

    • Covrig Gelu Răspunde

      @c-block-Omule,ce nu ti-e clar?!Nu zice nimeni de ”domeniul public” !El spune explicit ca a filmat politistii.Care de fapt n-au facut nicio traznaie,unul a ridicat niste bani de la bancomat in timp ce colegul lui mesteca ceva in masina !!Ok,politistii l-au vazut ca ii filmeaza si l-au legitimat.Acesta,dupa cum spune chiar el,nu avea actele asupra sa,iar in aceasta situatie politistul are dreptul sa-l invite la sectie,motivat, pentru a fi identificat.”Motivat” poate sa insemne ca politistii puteau presupune ca individul face poze bancomatului,si nu lor,urmand sa faca vreo infractiune .Deci…nu mai bine-ti vezi de treaba ta ??

      • c-block Răspunde

        @Covrig Gelu. Dacă tu spui. Dar asemenea comportamente ne duc înapoi în timp.
        Și în paranteză spus, nu se menționează că s-a opus și totuși era cu un copil minor. Cei 7 ani de acasă.
        Sau era un suspect terorist? După mine reacția organelor este deplasată. Sau ție îți place în cătușe? Ești cumva sado-maso?

        • Covrig Gelu Răspunde

          Deplasata sau nu,daca tu sau eu am lucra in sistem poate nici noua nu ne-ar conveni ca cineva sa umble cu filmatul dupa noi doar pentru simplul fapt ca am cumparat sa mancam o placinta,sau ne-am oprit la un bancomat.Plus ca la finalul comentariului individului,care vad ca a fost cenzurat pe ici pe colo,nemultumitul incheie clar cu jigniri: ”M-ati facut dobitoc , dar nu uitati ! Pentru voi (militienii si jandarmii) nu exista termenul asta !!! Nu stiu un cuvant potrivit ……este prea putin zis . Daca va zic de superlativ absolut precis nu intelegeti ce e ala . Poate de o shaorma sau un card bancar cu sume frumusele in el” .Ce-l rodea de fapt pe acest om?O fi fost sanctionat candva de politisti si cauta un prilej cu orice pret sa se razbune?O fi vreun ”justitiar” de tip ”gica contra” ?O fi vreunul care a vrut si el sa se dea mare cu pozele lui pe vreo retea de socializare?Cui si la ce folosesc astfel de ”justitiari” ??

          • c-block

            Asta cam ește. A cam dispărut respectul unuia față de celălalt în lumea asta. E valabil peste tot.

  7. apollo Răspunde

    Deci sa intelegem ca altii in 12 ore nu mananca,nu-si fac nevoile fiziologice,lucreaza neincetat pentru bunastarea patronului…Iar daca el ar sta pe o banca in parc si cineva l-ar poza fara sa-l cunoasca(domeniu public) i-ar zambi frumos…cata ipocrizie…altii mai destepti…cica comportament tip gestapo..in conditiile in care nu i s-a intamplat nimic(precis a vociferat la greu…ca el are drepturi)desi putea fi amendat pentru lipsa documentelor de identitate si hartuirea organelor legii.

    • Covrig Gelu Răspunde

      Exact asta ziceam si eu !Chiar trebuie sa ne bagam in seama si sa aratam ca avem telefon si ca putem face ce vrem noi?Noua ne lipsete bunul simt ,educatia si o mentalitate ”normala” !!Am lucrat in Franta,in Italia si chiar in Germania cateva luni,insa acolo nimeni nu ”se baga in seama” cu politistii ! Asta pentru ca autoritatea unui politist intr-o tara civilizata e total diferita,si ai risca mult ca sa-ti permiti sa-ti faci de lucru cu ei !Credeti-ma,o cunostinta de-a mea,politist in Satu Mare,s-a dus in Italia,cu masina personala,si a nimerit la un filtru al politiei italiene.L-au oprit si pe el,iar el a incercat sa-si arate legitimatia de politist IPA,politia internationala.L-au scos din masina cu arma indreptata spre el, i-au cracanat picioarele iar mainile intinse pe capota !I-au spus ca e politist in tara lui,insa acolo la ei e simplu cetatean !!Si asta fara niciun fel de suspiciune,doar ca masina avea numere romanesti.

  8. 007 Răspunde

    Hai sa judecam ca niste oameni NORMALI.
    1.Care credeti ca a fost abaterea politistilor in cazul de fata ?
    Eu cred ca niciuna,la orice firma,oricat de dur ar fi regulamentul de ordine interioara,poti sa mananci,poti vorbi la telefon,poti merge la toaleta,si in afara pauzelor stabilite in programul de lucru.
    Deci la politisti nu e voie ,dupa mintea(?)unora…?!
    2.Ce te determina sa fi iesit din regula bunului simt, filmand cand oamenii(fie ei si politisti) mananca sau scot bani de la bancomat ???!!!
    Deci hai sa vedem cum ati proceda in momentul cand tu scoti bani de la bancomat si unul te filmeaza ?
    Fii sigur ca nu l-ai felicita ,si sigur ai suna la politie.
    Dar cand stai in masina,sau pe o banca in parc si mananci ?!
    3.Eu cred ca individul care a filmat este un frustrat,un nesimtit ce se crede destept, sau a avut de-a face cu politia.
    Sigur ca sunt situatii cand oamenii legii mai sar calul,dar de aici pana la filmari nesimtite e cale lunga…sau minte scurta ?!

    • Johny Bravo Răspunde

      Se vede că ai creier de milițian. Ce te face să suni la poliție dacă cineva te filmează intenționat sau neintenționat pe stradă? După logica ta în marile aglomerări urbane destinații turistice cum se procedează? Pentru că acolo sigur sunt polițiști pentru asigurarea ordinii și sigur se filmează/pozează pentru că de aia au făcut mii de km.

  9. 007 Răspunde

    Johny Bravo baiete,eu am creier ,fie el si de militian ,fata de a tine.Pai mai analfabet functional,ce scriu eu si ce intelegi tu ?!
    Se vede clar ca prostia fudulita din fata unor taste ,ti-a intunecat si ultima picatura de ratiune.Daca nu crezi ia mai citeste ,pardon,silabiseste ce am scris, si raspunde punctual,desigur daca ai cu ce.. .
    Deci hai incearca sa silabisesti si raspunzi la aceasta afirmatie a mea de mai sus,,Ce te determina sa fi iesit din regula bunului simt, filmand cand oamenii(fie ei si politisti) mananca sau scot bani de la bancomat ???!!!
    Deci hai sa vedem cum ati proceda in momentul cand tu scoti bani de la bancomat si unul te filmeaza ?
    Fii sigur ca nu l-ai felicita ,si sigur ai suna la politie.
    Dar cand stai in masina,sau pe o banca in parc si mananci ?!”
    In rest mi se pare mie sau inca nu ti-a trecut roseata de la incheieturile mainilor…daca intelegi ce vreau sa spun ?!Nu intelegi,asa-i?

  10. Johny Bravo Răspunde

    @007, felul tău de a te adresa mie îmi demonstrează că am avut perfectă dreptate. Nu numai că ești milițian, ești și țăran și un încrezut fără limite. Cum îți permiți tu să vorbești așa cu mine? Dar ia du-te tu puțin unde se duc românii prin vest ca turiști sau nu numai și belește ochii ce face poliția de acolo, cum lucrează etc., etc.!!! Dragul meu, am umblat în mai multe țări decât ai tu degete la picioare și la …. picioare (că nu pot să spun că ai mâini, poate labe).
    Păi dragule, nu vezi umbră de polițai decât foarte rar, la demonstrații de ex. dar atunci ies și scutierii și poliția călare! Sunt camere peste tot! Capisci? Nu-ți place, nu? Rămâi fără obiectul muncii atunci, nu? Acolo e filmat tot nu ca la noi și dacă faci prostii primești amenda frumos acasă. Ai drepturi dar ai și obligații. La noi sunt numai obligații. Și dobitoci cu ochi albaștri care se cred …….

    • ''Bravo'' Johny Răspunde

      Johny,doar prostilor pot sa le zic Bravo !!Se pare ca ai fost la dracu-n paraznic,numai in strainatate nu !!Cum adica n-ai vazut ”umbra de politai”, doar la demonstratii ??!!Nu stiu unde ai fost tu,poate pe vreo insula din Maldive,ca unde am fost eu, in Anglia spre exemplu ii vezi la tot pasul,in Franta la fel,in Italia la fel etc. !!Chiar daca ”e filmat tot” ,cum dracu poti sa spui ca iti trimite amenda acasa,pentru ca aici vorbim de pietoni,de plimbareti,nu de masini !!Te-ai gasit si tu sa te bagi in seama in loc sa mergi sa-ti racoresti creierul undeva.Asta doar daca-l ai !!

      • Johny Bravo Răspunde

        Se vede că habar nu ai de ce spui. Vrei să provoci discuție. Te dai rotund? Sau nu e trafic destul pe site? Ești plătit pentru asta? Te plictisești? Din punctul meu de vedere am încheiat dialogul pentu că ce spun eu ricoșează din țeasta ta groasă. Peace! Sau flowerpower.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.