Ultima actualizare: ieri, 21:59

Locale

SPP, acuzat că a modificat veșmintele Papei. Ce spune sătmăreanca ce le-a creat

UDMR cere SPP explicaţii după apariţia unor informaţii potrivit cărora reprezentanţi ai serviciului au cerut organizatorilor vizitei Papei Francisc la Şumuleu Ciuc îndepărtarea unor cuvinte în limba maghiară de pe veştmânt, la oficierea slujbei de Liturghie, transmit cei de la MEDIAFAX.

Liderul Grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că acţiunea SPP este ilegală, acest serviciu neavând nicio atribuţie legată de limba minorităţilor naţionale.

„Am cerut SPP, în numele Grupului UDMR din Camera Deputaţilor, printr-o adresă trimisă d-lui Pahonţu, explicaţii în legătură cu unele informaţii apărute potrivit cărora reprezentanţi ai SPP au cerut imperativ organizatorilor vizitei Papei Francisc la Şumuleu Ciuc îndepărtarea de pe veştmântul purtat de Suveranul Pontif a cuvintelor în limba maghiară <Să mergem împreună> şi a altor cuvinte legate de acest eveniment. Dacă a venit de la SPP este ilegal să obligi ca instituţie a statului pe cineva, Biserica Catolică, să facă aşa ceva. SPP nu are nicio atribuţie legată de limba minorităţilor naţionale”, a spus Korodi.

Bodo Marta, membru în comitetul de organizare a vizitei Papei Francisc în Şumuleu Ciuc, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX, că pe spatele cazulei (veştmântul alb al Papei Francisc – n.r.), era cusut chipul Fecioarei Maria şi logo-ul vizitei papale în România în limba maghiară „Jarjunk Egyutt!” („Să mergem împreună”), „Ferenc papa Romaniaban” („Papa Francisc în România” şi perioada în care avea loc vizita, „2019. Majus 31 –Iunius 2” („31 mai – 2 iunie”), care era un logo oficial.

„Cazula era la un părinte franciscan care o avea în custodie, proiectul veştmântului fiind aprobat anterior de Comisia Liturgică de la Vatican. Cei de la SPP au cerut îndepărtarea tuturor cuvintelor în limba maghiară, astfel că, înainte cu câteva zile de sosirea Papei Francisc, cazula a fost dusă la un atelier de croitorie din Miercurea Ciuc pentru a se opera modificarea”, a spus Bodo.

Artista Cristina Trifu din Satu Mare, cea care a primit comanda realizării veştmântului pentru Papa Francis, a declarat şi ea pentru MEDIAFAX că situaţia a fost una „foarte neplăcută”.

„Eu eram la Satu Mare, cazula era la Miercurea Ciuc, a fost modificată şi s-a găsit o soluţie pentru a nu mai fi acele cuvinte în limba maghiară pe spate. Nu mi s-a părut normal ce s-a întâmplat”, a spus aceasta.

Sursa: MEDIAFAX

49 comentarii

  1. Rudy Răspunde

    Chemati l pe Papa in Ungaria si acolo scrieti pe ce limba vreti voi. O sa scrieti in romaneste ?

  2. Coca Inna Răspunde

    Nicio problema !!Atunci cand Viktor Orban va aproba o vizita a Papei in Ungaria,pentru ca,din cate am auzit, nu-l prea doreste in Ungaria,aceste cuvinte vor sta la loc de cinste pe vesmantul papal !!Deocamdata Papa ne-a onorat pe noi romanii cu vizita,pentru ca noi l-am invitat,iar daca aceasta croitoreasa a avut onoarea sa coase vesmatul papal,nu cred ca era nevoie sa-l murdareasca cu sloganuri udmr-iste sau altfel de inscrisuri!!Mai lipsea sa scrie ”hajrá, Debrecen” ca sa completeze ridicolul !

    • Boule Răspunde

      Mai derbedeule… in tara ta frumoasa credinciosii catolici sunt majoritar maghiari, cum erau maghiarii majoritari la Csíksomlyó si slujba s-a completat in maghiara. Deci acele cuvinte trebuiau sa ramana. Nem baj, sze invartö roata, jön még kutyára úthenger 😉 te büdös bocskoros paraszt

      • Unu’ Răspunde

        Slujba a fost completata in maghiara,pentru ca aia de acolo nu stiu alta limba,in afara de maghiara.Atat de obraznici sunt.
        In ce limba sa se fi tinut?o boaba de romana nu stiu,ce sa mai vorbim de limbi straine

        • Gretzky Răspunde

          Băi ţărane ai fost tu acolo şi ai observat că ăia nem tudom romanul? Ai rămâne surprins de câţi oameni de acolo vorbeau foarte bine şi română, şi maghiară, iar românii get beget şi care nu ştiau o boabă maghiară, că au fost şi din ăştia acolo. nu s-au simţit deloc deranjaţi.

          • Unu’

            Băi țărane,
            Dacă nu ai înțeles esența celor spuse de mine,nu e problema mea.Fiecare e responsabil pe ceea ce înțelege.

          • Unu’

            Încă ceva,țărane
            Nu este o favoare că ei știu limba română foarte bine,cum spui tu.
            E obligatoriu să știe limba română,limba maghiară nu e obligatorie pentru un român să o cunoască,deranjează,știu,dar ăsta-i adevărul.
            Îmi cer scuze pentru “țărane”,dar din moment ce mi-ai scris dumneata așa,aceeași monedă.

          • Gretzky

            Am înţeles esenţa a ceea ce ai vrut de fapt să spui, dar nu prea am ce să explic unuia pe care-l roade la ficaţi existenţa ungurilor în România. “In ce limba sa se fi tinut?o boaba de romana nu stiu,ce sa mai vorbim de limbi straine ” Nu cred că eu am scris asta mai sus băi ţărane, care din start i-ai categorisit pe participanţi că nu ştiu o boabă româneşte .

          • Unu’

            Amice “țăran”,
            Nu mă roade la ficați existența ungurilor în țara asta,dar mă roade obrăznicia de care dau dovadă în cele mai multe situații.
            Dacă i-am categorisit pe toți că nu ar știi o boabă de limba română,îmi pare rău,nu asta a fost intenția,o fi printre ei,probabil…
            În fine,nu am de ce să mă explic în fața nimănui.

        • Szultan Răspunde

          Unu vorbesti de tine insuti…………………………….

      • Rodica Răspunde

        Esti intr-o mare eroare baietas ! In tara NOASTRA FRUMOASA – locuita pe alocuri de oameni urati – , majoritatea catolicilor sunt romani , nu maghiari ( sau poate i-ai pus la socoteala si pe reformati , baptisti , penticostali ) . Tot in tara noastra frumoasa , limba oficiala este ROMANA , asa ca nu te mai inflama degeaba ; când s-o duce papa in Ungaria poate sa-i scrie cineva si-n frunte ungureste daca el accepta asa ceva . Pana atunci , aici nu dicteaza udmr si tu , ce limba se foloseste in anumite protocoale sau vizite oficiale ! Ai grija ca roata care se invarte poate fi cea a lui Horia , Closca si Crisan ! In rest, te felicit ca ti-ai gasit singur numele sub care sa postezi !

        • PRODICA Răspunde

          Cred ca stiu cine esti in realitate…cat de penibil si retardat este alexandru cosma, un nenorocit care intreaga viata a dedicat nationalismului si instigarii la ura….tot timpul spuneam ca un om atat de bolnav nu mai are pereche pe aceasta planeta ( si la propriu, si la figura). Deci inseamna, ca tu esti a. cosma ( intentionat literele mici) 😉

    • "Bozgor" din Romania Răspunde

      Papa , in primul rind ne-a vizitat pe noi,romano-catolici,peste 95% de etnie maghiara.La Sumuleu Ciuc s-a adresat NUMAI noua ca opinca de roman nu a calcat acolo.Numai “buna crestere” de care a avut parte l-au determinat sa se duca si la Iasi , sa nu fie acuzat de ……Altfel il durea fix in virful p..lii de ortodoxsi.Si in complectarea ridicolului ” Isten hozotbat Gobia hajra Gobia”.

      • Unu’ Răspunde

        Păi,dacă așa stă treaba,trebuia să spună clar și cei de la Vatican pentru ce vine aici,adică să se adreseze romano-catolicilor fix maghiari,dar cu greco catolicii cum rămâne?
        Lor nu li s-a adresat?

      • Un om Răspunde

        Te invit să-ți refaci școala că să ști să scrii și să citești. Și să vorbești românește bineînțeles, că doar pâine din Romania mănânci.

        • Unu’ Răspunde

          @un om

          Mie îmi este adresat comentariul tău?

          Mulțumesc

          • y

            Ce să faci? Nu-i place. Dacă nu ai accent de Vaslui….Ehe.

          • Un om

            Scuze, către dumneata doream să mă adresez ci bozgorului…….

        • "Bozgor" din Romania Răspunde

          Te inseli amarnic.I-mi aduc paine de la Csenger.

      • Rodica Răspunde

        Cata materie cenusie sa ai ( sau sa nu ai ) ca sa faci afirmatiile precum – papa ne-a vizitat pe noi , romano catolici peste 95% , maghiari ? Da măi , si s-a adresat numai voua , ungurilor , chiar si-atunci când a recitat din Eminescu , poetul…. vostru national , si chiar a tinut liturghia in ungureste , ca nu era nici urma de roman (ortodox sau greco-catolic) pe-acolo ! Nu stiu de ce , dar am impresia ca ti-as face un compliment spunandu-ti ca esti prost si nesimtit , fiindca este cu mult peste ceea ce postezi tu ! Dar ai zis un adevar , cu…. buna crestere a papei ; se pare ca voi , ăia 95% sau ….110% (din 100% !) , numai unguri , n-ati invatat nimic despre buna crestere si bun simt ! Da . apropo , stii de ce nu s-a dus papa si-n Ungaria ? Stii de ce a fost primit cu retinere( chiar cu ostilitate de clerul ortodox) in Bulgaria ? Ar fi bine sa te mai documentezi putin , nu de alta , dar putea posta unul cu un limbaj mai civilizat ca al tau ! A , si mai stii ce n-ai invatat tu in atatia ani de istorie , pe langa …buna crestere si educatie ? Ca atunci când esti …..chirias intr-un loc nu -i spui tu proprietarului ce si cum sa faca ! Hai ca te las sa-ti numeri ungurii de la Sumuleu sa vezi daca ies tot 95% ! Poate-ti da cu virgula la al doilea calcul !

  3. mae Răspunde

    foarte bine SPP felicitarii.gindit bine ,executat bine ,ca sai treaca cheful la doamna cristina trifu sa mai scrie in maghiara,

  4. Ionica Răspunde

    Urlă opinca…

  5. Unu’ Răspunde

    De ce nu a scris in italiana? :)))))
    Ce rost a avut sa scrie in maghiara pe vesmantul Papei?:)))))
    Sau poate daca SPP-ul nu cerea sa fie scoase,amicii nostri ziceau “Avem si sprijinul Papei!”,acum ca s-au scos zic “ne persecuta,nu avem voie sa vorbim in maghiara” :))))))
    Sunt penibili “amicii” nostri.

    P.S
    Oriunde in lume daca se intampla asta,era automat scos de pe vesmant.

  6. Ha Sishu Răspunde

    Bă, da proşti mai sunt !! ::))))) Tre’ să fii tare prost să crezi că o să umble papa cu sloganuri udmr-iste scrise in ungureşte pe spate lui !!! :::)))))))))

  7. 007 Răspunde

    Din pacate constat ca tot unii ungurii, sar sus si jignesc romanii prin aceeași stratagemă ieftina si fara argumente logice de toleranta si chiar legale. Adica ei sunt cei care urăsc normalitatea, statalitatea, majoritatea,etc,etc si culmea,tot ei sunt cei care îi provoacă pe români .Vezi cazul de fata.Adica de ce sa nu scrie si in limba romana ? Romani nu sunt catolici sau romano-catolici?Papa nu a fost si la Iasi si la Blaj ? Si chiar de nu ar avea nicio legatura cu catolicismul ,intr-un STAT cu o majoritate romani,nu numai ca e de bun simt, ci este si OBLIGATORIU sa folososti inscriptii intelese de partile implicate.Dar ungurii, nu si nu !Asta-i toleranta ,asta-i intelegere sau este o inapoiere genetica cu o rigiditate incetatenita si fixata ca o MANIE a tarelor Evului Mediu ???!Atunci când creati motivele ca o majoritate sa reacționează la acesta intoleranta impinsa pana la agresiune asupra majoritatii si nu numai, încep să urle ca din gaura de sarpe și să se plangă pe la toate institutiile europene că le sunt încălcate drepturile.Stai si te intrebi ,daca nu cumva o fac intentionat, ca sa aiba laitmotivul scopului propus(stiu ei care …dar si noi,stati cuminti)?
    Cat de civilizat,tolerant si european era daca ungurii din Romania ,desigur cei cu putine minte,ca de ceilalti nu ducem lipsa ,NICI DEOPARTE NICI DE ALTA,ar fi fost primii care ar fi sesizat ca nu este corect doar inscriptionarea intr-o singura limba.Parerea mea este ca inscriptia trebuia sa fie in latina sau italiana,ce ziceti madam C. Trifu?! Vedeti ce inseamna sa aruncati un singur,,OS” la doi caini ?!.

    • Unu’ Răspunde

      In completare,intrebari pt doamna care a facut vesmantul:
      1)De ce in articolele anterioare cu referire la crearea vesmantului nu a precizat si aratat inscriptia?
      2)Cine din UDMR sau Budapesta i-a spus sa scrie pe vesmant?

  8. Rodica Răspunde

    Si o a treia intrebare – cine si cu cat a platit-o pentru aceste …..servicii ? Ca doar nu suntem fraieri sa credem ca lucrat de ….. pomana ! Adica , as vrea sa stiu cam cat valoreaza ….. demnitatea unui om ?

  9. satmareanu' Răspunde

    Si-au batut joc de munca femeii care totusi a depus un efort in a creea un vesmant special pentru un moment de istorie. Trist!

  10. inca unu Răspunde

    in primul rind trebuia sa scrie pe ambele limbi , pentru ca ardealul nu este a romanilor sau a maghiarilor ci a ardelenilor.

  11. Nicolae Olahus Răspunde

    Acuma,sincer,nu cred ca trebuie sa-i cerem socoteala femeii care a creat vestmantul !!Probabil ea …..,si mai cred ca …..,chit ca se ascunde sub un nume romanesc,insa daca cei care au dat comanda asa au cerut ,ea asa l-a creeat !Ceea ce nu inteleg e faptul ca niste indivizi au gasit prilej din nou de a-si demonstra …..,crezand ca daca o sa scrie pe spatele papei niste aberatii unguresti,o sa creada lumea ca ei sunt buricul pamantului in Romania !!Sa le fie rusine ….carora le-a trecut prin cap astfel de mizerii,sa incerci sa faci dintr-o intalnire ecumenica crestina un balci de doi bani !!

  12. Norick Răspunde

    @y : jó a műsor, mi ?? Bonts egy sört ! 😛
    Seara plăcută ! 🙂

    • y Răspunde

      @Norick. Egyik-másik félelmetesen bunkó. Egyszerűen szégyenteljes. Ha a Pápa meglátja a reakciókat a büdös életben nem jön erre, még a környéket is elkerüli. De nem is baj. Ők így boldogok. Ömlik belőlük az intelligens ortodox reakció. Szánalmas. És még miránk mondják hogy hazátlan vándornép stb., stb., stb. De kérdem én hol van a híres toleranciájuk? A béka segge alatt.?

  13. Szultan Răspunde

    De toate se vorbesc doar de ce a predicat presfintitu nu…………………………………turma de boi, anca nici pe ei n-ar trebui sa-i injosesc.

  14. Adi Răspunde

    Ametitilor opincari ce sunteti !
    1. Vestmantul s-a aprobat in Vatican , nu la spp ! De ce se baga niste opincari ?
    2. Acel vestmant a fost purtat doar la Csiksomlyo , nu la Jaszvasar si nu la Balazsfalva !!!
    3. Chiar ca se’nvarte acea roata , ce tot vii cu painea romaneasca ? Oare noi nu aici suntem platitori de impozite si taxe ?
    P.S. Apropo’s de paine ! Care mamaligar a invatat si stie sa faca paine dintre voi , opincarilor ?

    • c-block Răspunde

      Adi, ai uitat să spui că pâinea e din făină Hajdú și cu drojdie Pakmaya.

  15. obiectiv Răspunde

    Vizita papei a fost un gest de suflet şi prea puţin politic.Cine a urmărit vizita poate să constate acest lucru. Mi se pare că dacă admitem să vorbim de suflet trebuie să admitem că mesajul în limba maghiară ar fi mers mai uşor la sufletul unui secui decât unul în altă limbă. Ce are ţara cu comunitatea în acest caz? Este ca şi cum la Blaj, copiii de ţigan care s-au înfăţişat papei ar fi trebuit să fie etnici români, că, vezi Doamne, s-ar fi insinuat că suntem o ţară de ţigani.Mare-i grădina Domnului!

  16. Raul Răspunde

    Daca era scrisa pe japoneza sau engleza pe vesmantul purtat de papa, banuiesc ca nu era nici un comentariu la acest articol. :-))) suntem o natie de jegosi, mitici, cu manele si coaja de samanta scuipata pe strada.

  17. unguri... Răspunde

    Sa ne …. toti ungurii…… pe voi toti ….

  18. Norik Răspunde

    Voi astia mari unguri, care tot faceti atata gargara, ia luati-o la pas asa, incet, catre ungaria, daca tot nu va place in Romania. In Romania, limba oficiala este Limba Romana, nu maghiara, nu germana, nu turca. In Romania, traiesc Romani. Asa ca nu mai tot bateti din pliscuri, si ziceti multumesc, ca vi se permite sa traiti pe teritoriul Romaniei, ca vi se permite sa mergeti la scoli aici, si sa aveti aceleasi drepturi si OBLIGATII ca si orice alt cetatean Roman. Sunteti cetateni Romani, nu va convine, renuntati la cetatenie, si valea in ungaria. Nu va tine nimeni cu forta aici, asa ca, de ce nu plecati ? Oare pentru ca nu va primeste ungaria ? :)) Intrebati orice ungur, din ungaria, ce parere au despre minoritatea (si asta sa va intre bine in cap, sunteti o minotitate neglijabila) maghiara din Romania, si va veti lamurii, de ce nu pleaca ei in ungaria :))))))))))

    Si ca sa inchei cu un disclamer (pentru astia care vorbiti doar ungureste, va puteti ajuta de google sa intelegeti ce inseamna disclamer): am prieteni din diverse tari din Europa, Africa, America de N si Centrala. Nu sunt rasist, si nu tin cont de culoarea, nationalitatea sau etnia unui om, atata timp cat e o persoana intreaga la cap. Nu sunt nici un nationalist impatimit. Am si prieteni unguri din Ungaria, si prieteni de etnie maghiara din Romania. Deci nu am absolut nimic nici cu ungurii din Ungaria, nici cu romanii de etnie maghiara, din Romania. Sunt doar satul de situatiile astea ridicole duse la extrem, in care incercati sa fiti mai presus decat alti cetateni de drept, (majotitari) ai tarii. Mesajul meu se refere strict acelor extremisti romani, de etnie maghiara, care din pacate sunt subdezvoltati mintal, usor de spalat pe creier, si implicit influentabili spre gargara de genul, mesaje in limba maghiara in Romania. Cautati orice motiv de scandal, de instigare la ura, la conflict. Hai sictir.

    • @Norik Răspunde

      Autoritătile române,prin presedinte,guvern sau alte institutii, l-au invitat pe Papa in România pentru toti cetătenii româniei,indiferent de etnie.Mesajul Papei la Sumuleu a fos: ” Treceți peste resentimente și priviți către viitor” !!!

    • Norick Răspunde

      Tu , asta mare romanas , da ‘ nu esti in stare sa folosesti un nickname propriu , care sa te caracterizeze ?? Numai la furat iti sta capul ? Bravo fecior , esti un adevarat mester cu centura neagra. 😛
      P.S. Eventual alta data fii mai atent la caractere , sau doar ti-a fost foame , ca ai mancat o litera ?…. 😛 🙂

  19. satmarean Răspunde

    Ce trist! Atâta vrajbă după zile atât de mărețe, pline de spiritualitate, pace, înțelegere! Mesajul Papei a fost cât se poate de clar – ÎMPREUNĂ !!!! cine răspunde cu ură, cu scandal, așa cum s-a grăbit UDMR-ul să facă, e clar ce intenții are! Da, DIAVOLUL e pe pământ!!!!

  20. Rodica Răspunde

    Astazi este Ziua Eroilor ! Inaltarea Domnului ; iar noi n-am terminat cu vizita papei ……Constat ca nu exista compasiune si gânduri bune pentru cei care ne-au lasat o tara , un pamant ; nu este o stire atat de importanta incat sa merite 2 rânduri . Nu este o comemorare importanta probabil nici pentru oficialii orasului si judetului , fiindca n-au nimic de castigat din asta . Respect celor care au avut curajul si demnitatea de-a se jertfi pentru un lucru maret . Vesnica lor pomenire si multumire !

  21. cetatean Răspunde

    Sunteti spalati pe creier cu religia !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.