Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

VIDEO. Avertizare de Roaming involuntar la Satu Mare! Costuri în plus pentru sătmăreni

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii transmite un avertisment utilizatorilor de telefonie şi internet mobil, care au serviciul de roaming activat. Aceștia pot ajunge în situaţia de a utiliza involuntar acest serviciu în apropierea graniţelor ţării.

Se întâmplă des ca roaming-ul să se conecteze automat la o rețea dintr-o țară vecină, respectiv Ungaria sau Ucraina la Satu Mare. Utilizatorii, deşi se află pe teritoriul României, folosesc serviciile de comunicaţii în roaming.

„Periodic monitorizăm localităţile şi drumurile situate la graniţele ţării unde există risc de roaming involuntar şi publicăm lista localităţilor. Obiectivul nostru este ca utilizatorii care călătoresc în zonele de graniţă să fie avertizaţi asupra acestui risc şi să cunoască metodele prin care pot evita conectarea la reţelele operatorilor statelor vecine şi implicit costurile suplimentare.

Trebuie menţionat faptul că, în cazul în care au telefonul setat pentru conectarea automată la reţea, utilizatorii intraţi în roaming involuntar vor rămâne captivi în reţeaua statului vecin cât timp terminalul recepţionează semnal de la reţeaua operatorului respectiv, chiar dacă există semnal de la operatorul naţional la care este abonat.

Pentru a evita astfel de situaţii, recomandăm dezactivarea opţiunii de selectare automată a reţelei şi selectarea manuală a reţelei, în zonele aflate în apropierea graniţelor ”, a declarat Cristin POPA, director executiv al Direcţiei Executive Monitorizare şi Control.

Roaming-ul involuntar apare așadar în zonele de graniţă de pe teritoriul României, dacă utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a reţelei.

Telefonul se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul și, deşi se află pe teritoriul României, utilizatorul va fi astfel facturat pentru serviciile de comunicaţii utilizate în roaming, ca şi cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin.

Sfatul ANCOM:

Atunci când sunteţi în zone de graniţă, trebuie să fiţi atenţi când folosiţi telefonul. Operatorii au obligaţia să vă anunţe prin SMS în momentul în care telefonul s-a conectat la reţeaua unui operator străin. S-ar putea însă, din neatenţie, să nu daţi importanţă unor astfel de mesaje. Şi atunci, pentru a evita accesarea involuntară a serviciilor este bine să vă luaţi câteva măsuri de precauţie:

– selectaţi manual reţeaua (dezactivaţi opţiunea telefonului de selectare automată a reţelei);

– solicitaţi operatorului să vă activeze serviciul de roaming numai la cerere, când vă deplasaţi în străinătate;

– verificaţi la ce reţea e conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza, în cazul în care selectarea reţelei rămâne pe modul automat.

Videoclip explicativ:

Un comentariu

  1. horatiu Răspunde

    Buna ziua,
    Am facut 2 reclamatii la un operator, cu state din oradea, deoarece in perioada iunie-octombrie, brusc, scade semnalul, suficient de mult cat sa trec pe roaming. in orasul satu mare. Daca iesi din tara, la intoarcere, daca nu esti atent, zile intregi ramai pe roaming. Concluzie; semnalul operatorilor maghiari e mai bun in oras decat al operatorilor autohtoni. Intr-o anumita perioada a anului. De ce?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.