Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

FOTO. Bucurie în mişcare. Festivalul a adunat mii de oameni la Satu Mare

În ciuda caniculei, Bucurie în Mișcare Satu Mare a adus mii de iubitori ai mișcării împreună, în Piața 25 Octombrie

Asociația 11even și Kaufland România, în parteneriat cu Asociația de Tineret, Turism și Ecologie Cutezătorii Munților, au organizat în 8 și 9 iunie festivalul „Bucurie în Mișcare Satu Mare”. Evenimentul a ajuns pentru a treia oară la Satu Mare, mulțumită sătmărenilor care s-au mobilizat în primăvară și au adunat puncte pentru orașul lor, postând pe rețelele de socializare poze și filmulețe cu ei în competiția „Hai în Pauza de Mișcare.”

Evenimentul din acest an a fost organizat împreună cu o serie de susținători ai mișcării din Satu Mare, asociații, ong-uri, cluburi sportive și autorități locale și a beneficiat de implicarea unei echipe de 60 de voluntari. Organizatorii estimează că peste 3000 de persoane au trecut prin zonele dedicate evenimentului și au participat la activități, în cele două zile de festival.

În pima zi a evenimentului au ajuns la festival în jur de 80 de copii din mediul rural, de la școlile din Păulești și Doba, județul Satu Mare, care au primit o excursie gratuită le faestival drept răsplată pentru că au participat la competiția „Fă mișcare în pauza mare”. Pentru elevii din Doba a aplicat chiar directoarea școlii, Anca Potra, care a fost împreună cu fiul ei anul trecut la festival și a participat, ulterior, cu o parte dintre elevi, la Bucurie în Mișcare Alba Iulia, unde a fost organizat #CelMaiMare100 – tentativă reușită de doborâre a recordului mondial pentru „Cea mai mare imagine formată din oameni a unei țări/continent”. Motivul pentru care a ținută să-și aducă elevii la Bucurie în Mișcare 2019? „ Fiecare tânăr trebuie să înțeleagă de mic importanța sportului pentru sănătate”, a precizat directoarea în formularul de înscriere.

În a doua zi de festival au ajuns la Satu Mare aproximativ 50 de copii de la școala din Muntele Rece, județul Cluj, care au câștigat la rândul lor o excursie gratuită pentru că au demonstrat că fac mișcare în pauze, dar și pentru că, locuind la Muntele Rece, nu au posibilitatea să trăiască experiența unui asemenea eveniment. Deși au venit de departe, copiii au fost foarte dornici să participe la toate activitățile și competițiile din spațiul Bucurie în Mișcare. Șapte fete s-au înscris la competițiile de ciclism (fiind singurele fete din competiție), iar una dintre ele, Alina Buș, care s-a trezit la 4 dimineața ca să ajungă la timp la Muntele Rece, pentru autocar, a câștigat locul 1 la la slowbike și locul 2 la îndemânare. „Ne-a impresionat energia și ambiția lor și am fost fericiți că le-am putut oferi o zi specială, cum probabil nu au mai trăit”, spune Felicia Hrihorisan, de la Cutezătorii Munților.

La nivel național, peste 1300 de elevi din 31 de școli de la sat vor participa la cele 13 festivaluri Bucurie în Mișcare organizate anul acesta și se vor alătura, astfel, zecilor de mii de copii, tineri și adulți așteptați să ia parte la una din cele mai mari campanii de promovare a mișcării din țara noastră.

Festivalurile Bucurie în Mișcare se desfășoară anul acesta după următorul program:

4-5 mai – Timișoara

11-12 mai – Craiova și Roman

18-19 mai – Galați și Arad

25-26 mai – Râmnicu-Vâlcea

1-2 iunie – Constanța, Reșița și Târgoviște

8-9 iunie – Bacău și Satu Mare

15-16 iunie – Sighetu Marmației și Alexandria

Organizate în colaborare cu parteneri locali – organizații neguvernamentale și instituții care promovează sportul/mișcarea –  festivalurile propun multiple activități interactive: demonstrații din diverse ramuri sportive, dansuri, fitness, terenuri de basket și mini-fotbal, tenis de masă, tir cu arcul, fun basketball, fotbal target, ski pe asfalt/iarba, fun tenis, slow biking, mini-alergare, tenis cu piciorul, badminton, volei etc. Pe lângă deja tradiționalele clase de fitness pe ghete de sărituri, scoase „în stradă” grație unui parteneriat cu Kinga Sebestyen, fondatoarea Kangoo Club Romania, evenimentele propun anul acesta demonstrații de aikido, organizate cu sprijinul Fundației Române de Aikido Aikikai.

Despre Bucurie în Mișcare

Construim comunități mai puternice, mai sănătoase, mai fericite

Nu facem suficientă mișcare – mai mult de jumătate dintre români sunt obezi sau supraponderali și peste un milion suferă de boli metabolice. Nu mai știm să ne conectăm – socializarea din curtea blocului sau de pe uliță a fost înlocuită de rețele sociale virtuale. Nu mai apreciem activitățile afară – în România, un copil petrece aproape 23 de ore pe săptămână în faţa unui ecran (calculator sau televizor).

Programul Bucurie în Mișcare s-a născut pentru a ne aminti că și cele mai complicate probleme au soluții simple și se bazează pe faptul că comunitățile care participă la sport și recreere dezvoltă legături sociale puternice, sunt locuri mai sigure, iar oamenii care trăiesc în ele sunt, în general, mai sănătoși și mai fericiți decât comunitățile în care activitatea fizică nu este o prioritate.

Lansat în 2012, programul înseamnă acum evenimente cu zeci de mii de participanți derulate în peste 40 de orașe din România și Republica Moldova și proiecte speciale care dau o dimensiune concretă misiunii noastre de a contribui la dezvoltarea unor comunității mai puternice, mai sănătoase, mai fericite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.