Ultima actualizare: azi, 20:09
Locale

Criză prelungită pentru cardul de sănătate. CNAS: ,,Oamenii mor oricum. Și cu, și fără sistem”

Platforma online care gestionează cardurile naţionale de sănătate este blocată de mai bine de două săptămâni, iar medicii și pacienții au ajuns într-o situație disperată.

Medicii de familie nu pot, conform legii, să efectueze niciun fel de operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, dar sunt de multe ori ”obligați” de situație, în contextul în care unii pacienți sunt în stare gravă sau au nevoie urgentă de rețete sau trimiteri către medicii specialiști.

Într-o intervenţie la RFI, purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici a declarat că medicii pot înregistra în offline toate operațiunile medicale, urmând ca după repornirea sistemului aceste operațiuni să fie înregistrate oficial. Întrebat în legătură cu situaţia în care, în această perioadă de blocaj, ar muri oameni din cauza lipsei serviciilor medicale, purtătorul de cuvânt al CNAS declară, scuzându-se dacă este cumva cinic, că ”oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem”.

Pacienții reclamă că ”numai bolnavii în stare gravă mai beneficiază de serviciile medicilor de familie, care oricum riscă să plătească din buzunar operațiunile pe care le fac fără a le putea valida în sistem”. Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care conform ministrului Sănătății este responsabilă de funcționarea sistemului, spune că face toate eforturile pentru a reporni sistemul.

Sursa: Digi24

14 comentarii

  1. y Răspunde

    Problema este că sunt n site-uri în care trebuie să înregistrezi oficial că altfel e bai mare după care te trezești că nu merge cu zilele și ești pasibil să încasezi ditamai amenda. Bine că s-a dat groază de bani! Pentru cineva sigur e bine. Restul suportăm consecințele.

  2. Rodica Răspunde

    Cel mai tare lucru este ca nimeni n-are nici o vina, sigur , in afara de pacient , care nu stiu de ce naibii trebuie sa fie bolnav ; ministerul ( prin gura …doamnei Pintea) zice ca CNAS-ul nu e in subordinea lui ( o fi apartinand de cel al agriculturii si n -am aflat noi) , iar premierul (cealalta madam , Dancila) cere demisii la varf , când – culmea- ea este cea care-i numeste (sau demite) pe cei în functie la CNAS , dupa propunerea ministrului de resort . Deci e treaba cu pisica ….. Ce sa mai întelegem , noi , bolnavii de rand ? Ca noi suntem pentru acesti minunati guvernati doar niste ….cifre , care trebuie doar sa multiplicam …..cifrele lor ! Vai de zilele noastre …. . Si înca un aspect – nu e prima data când nu functioneaza acest super sistem , au mai fost cazuri ( doar ca acum e ceva mai serioasa problema); deci nu e la ….prima abatere . Interesant , cine si cum ….gestioneaza acest sistem informatic , cine si cum l-a achizitionat si mai ales , de la cine ? Daună totala , cum ar zice un avocat bun ! Pentru noi ….bolnavii Romaniei !

  3. y Răspunde

    @Rodica. Toată, dar absolut toată lumea crede că este imun la boli și va trăi veșnic! Mai ales acest vajnici ocrotitori ai cardurilor de sănătate, acești păstrători ai codurilor PIN către nemurire! Apoi să vezi tu când dă boala în ei (nesocotind directivele de partid și emailurile de la madam Dăncilă sau ministresa Pintea), aoleu cum fug toți la tratamente prin Viena sau și mai departe! Eu cred că vom avea un sistem de sănătate rezonabil dacă vom avea o lege care să-i oblige să se trateze intern. Absolut obligatoriu!
    Păi, dacă avem așa un sistem grozav de sănătate cum spun ei, n-au decât să se folosească de binefacerile lui!

  4. y Răspunde

    Și încă un lucru. Cum poți tu ca minister să tot perseverezi în tâmpenia asta cu online și offline? Cum poți tu obliga mii de oameni din sistemul de sănătate ca să stea cu nopțile ca să valideze chestiile astea pentru că altfel a lucrat gratis? Cine știe câți oameni au decedat din cauza incompetenței lor? Treaba este de ani de zile și devine din ce în ce mai groasă. Știu ce spun am farmacist în familie. Sistemul trebuie să ușureze actul medical dar la noi este invers. Problema este cu mentenanța, se știe de multă vreme. Păi faceți ceva! Sau demisionați cu toții. Și mai citiți Constituția țării referitoare la ce spune despre sănătatea oamenilor și obligația statului ăsta minunat. Ori acele articole sunt opționale??? Numai cotizarea este obligatorie????

  5. Rodica Răspunde

    Pe mine stii ce ma ….doare foarte tare ? Faptul ca noi comentam , postam , reactionam la toate problemele de zi cu zi , la toate neregulile si hotiile pe care le vedem (mi-e si frica sa ma gândesc la cele pe care nu le stim) , dar ramanem doar cu atat . Nu putem face nimic si nici nu prea contam . Cat despre sistemul de sanatate, nici nu stiu ce e mai grav – faptul ca exista acest blocaj al eliberarii retetelor , sau lipsa din farmacii a tratamentului atunci când ai deja reteta ? O constatare pe propria piele – am incercat luna aceasta zi de zi (fara exagerare) sa rezolv pentru cineva cu scleroza laterala amiotrofica medicamentul care mai întarzie putin efectele devastatoare ale bolii (rilutek se numeste ) . Ei bine , din luna mai , majoritatea farmaciilor nu mai au acest medicament pe stoc , dar si mai grav , nici nu au de unde sa-l procure ( din informatii ar fi ceva probleme la furnizor ) . Si ca si cum asta n-ar fi fost suficient , tratamentul nu are alternativa , nu exista ( la noi !) un alt protocol de terapie cu un alt medicament avand aceeasi substanta activa ! Singura parte buna din toata treaba asta a fost c-am gasit fractii ( cateva bucati ) la mai multe farmacii si am reusit sa CUMPAR ( pe bani , desi tratamentul e gratuit si costa cam 500 lei/cutia !) 28 bucati , necesare pe 14 zile ! Nu-ti ramane decat sa plangi neputincios în fata acestor situatii si sa-ti astepti resemnat sfarsitul !

  6. y Răspunde

    @Rodica, eu însumi sunt bolnav cronic, am diabet de mai bine de 20 de ani (insulină, nu pastile, moștenire din familie). Insulina e OK, o primesc dar restul plătesc din greu, cam 700 RON pe lună. Ce primesc pentru ameliorarea celorlalte probleme ale bolii (stimulare nervi, protejare ficat, ochi etc.) le țin grămadă pentru că nu sunt bune de nimic. Ce e bun le cumpăr. Culea, nu sunt în nici un protocol dar sunt scumpe ca naiba. Noroc cu farmacistul din familie, altfel nu știu ce aș face. Foarte sincer.
    PS. Pentru Rilutek – poți mulțumi onor gubernului României. A stabilit un preț orientativ iar asta este prea mic față de ce ar vrea furnizorul. Drept concluzie aduce în țară cu țârâita, la limita rezistenței. Dar în UE sunt alte țări unde sistemul plătește mai bine deci merită de dus acolo. Acolo este. Mafie, ce mai! Celor ce fac asta le doresc din “suflet” să aibă nevoie de acest medicament. Cum am mai spus, unii se cred highlanderi (nemuritori). Până la proba contrarie. N-ar trebui să fie atât de lacomi pentru că acest sistem nici pe ei nu-i va proteja când vor avea nevoie. Vor regreta dar va fi târziu.

    • matroz Răspunde

      @y :dandu-va dreptate,cel mai mult ma bucur de reconcilierea cu Rodica!

      • y Răspunde

        @matroz, nu este nevoie de nici o reconciliere. Cu mine se poate discuta civilizat oricând. Pe mine mă deranjează când sunt respins din start și nici nu sunt ascultat. La o discuție civilizată, chiar și în contradictoriu, oricând sunt amator. Dar cu argumente.

      • Rodica Răspunde

        Stai putin , ca vin subiectele acelea ….sensibile , pe care nu ne prea intelegem , dar asta nu înseamna ca ne …dam în cap unul altuia ! In rest , aceleasi urari de bine si sanantate , din nou , pentru toata lumea !

  7. Rodica Răspunde

    Pana ajung ei sa regrete , ne chinuie pe noi . Asa ca nu-mi ramane decat sa doresc tuturor sanatate !

  8. Rodica Răspunde

    Am uitat ceva important sa va spun – ieri a functionat sistemul de eliberare a retetelor cam 15% din capacitate , deci , sa ne bucuram !!!!!

  9. Y_grec Răspunde

    Mă mir că nu apare idiotul x-ulescu , să ne iesplice el ce bine ne merge pe regimul pesedisto – comunist , Toată chestia asta cu CNAS , cardul , sanătatea în general , demonstrează încă o dată falimentul actualei guvernări . Singura soluție , demisia urgentă a guvernului !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.