Ultima actualizare: azi, 15:17

Locale

DSVSA avertizează: Atenție la toxiinfecțiile de sezon!

Pentru a evita apariția unor toxiinfecții alimentare de sezon, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare recomandă consumatorilor de produse alimentare de origine animală, non animală, legume și fructe, următoarele:

Să cumpere produse alimentare, numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, pentru că le oferă garanția unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt transportate, depozitate și comercializate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă.

Să spele bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider și înainte de a le consuma. Legumele și fructele se spală sub jet de apă timp de 60 de secunde sau într-un vas cu apă din abundentă, după care se clătesc cu apă curată. Ideal ar fi ca fructele să fie introduse 15 -20 secunde, în apă caldă la 75-80 ºC, aceasta fiind cea mai eficientă modalitate de a distruge protozoarele și ouăle acestora.

Fructele și legumele cu coaja tare se spală cu ajutorul unei perii speciale care să pătrundă și în zonele mai puțin accesibile. Cele moi se spală cu mâinile goale. În cazul pachetelor cu legume prespălate, precum salata gata de a fi consumată, verificați  indicațiile de pe pachet. Totuși, dacă este posibil, pentru siguranța copiilor pot fi trecute și acestea pe sub un jet cu apă.

Îndepărtarea cojii fructelor și legumelor ajută la îndepărtarea bacteriilor nedorite și a pesticidelor, care se găsesc în concentrație crescută la suprafața acestora. Pentru o eficientă mai mare în curățarea fructelor și legumelor există soluții speciale de curățare.

Puteți prepara o astfel de soluție și acasă: Amestecați 2 linguri de oțet de mere cu 500ml de apă sau 2 linguri de bicarbonat de sodiu și două linguri de zeamă de lămâie, cu 500ml de apă. Spălați fructele și legumele sub jet de apă, apoi clătiți-le într-un vas cu soluția preparată anterior.

Cu toate acestea, consumarea lor în condiții de igienă necorespunzătoare, poate cauza îmbolnăviri în anumite situații. Printre bolile care pot fi transmise prin consumul de astfel de fructe și legume se numără Hepatita virală și poliomielita, Bacilii dizenterici, Febra tifoida și paratifoidă, paraziți intestinali, Viermii rotunzi ( mai frecvent întâlniți – ascaridul și tricocefalul ), Tenia echinococus, Protozoarele Giardia, Entamoeba.

Sursa: DSVSA Satu Mare

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.