Ultima actualizare: azi, 22:22
Locale

Ioana Bran, despre legea privind votul din Diaspora: „Îmi doresc ca alegerile să fie impecabile”

De azi înainte, alegerile vor fi ferite de disfuncționalități și incidente de tipul celor produse la secțiile de votare din străinătate la 26 mai 2019! Camera Deputaților o votat miercuri o propunere legislativă pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală.

După alegerile europarlamentare, Parlamentul a hotărât, la 19 iunie, constituirea unei Comisii Speciale a Camerei Deputaților și a Senatului a cărei sarcină a fost îmbunătățirea legislației privind alegerile prezidențiale.

Codul Electoral stabilește că votul din diaspora se va desfășura pe parcursul a trei zile – de vineri, până duminică. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12.00 și se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 07.00 și se încheie la ora locală 21.00. Duminica, la fel, iar acolo unde sunt cozi, programul secțiilor de votare va fi prelungit duminică până la ora 23.59.

Alegătorul care dorește să voteze în străinătate la alegerile pentru Președintele României se poate înregistra în Registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul unui formular online, aflat pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP). De asemenea, alegătorii din străinătate vor putea vota și prin corespondență. Cei care decid să voteze astfel, trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondență pe site-ul AEP.

Alte prevederi stabilesc că pentru fluidizarea votării, accesul alegătorilor în sala de vot va avea loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor, iar listele suplimentare vor fi automatizate.

Legea a fost votată cu o mare majoritate: 228 de voturi „pentru”, 1 vot „împotrivă” și 19 abțineri. Deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran, a fost printre inițiatorii legii.

,,Am fost printre inițiatorii acestei legi care aduce o serie de modificări importante în ceea ce privește desfășurarea alegerilor. Ca om politic, îmi doresc ca alegerile să fie impecabile ca organizare. Să dispară suspiciunile și neîncrederea, să nu mai fie prilej de nervozitate. Votul este expresia libertății și democrației, iar pentru mine are o încărcătură solemnă. Alegerile trebuie respectate de toți, iar statul trebuie să vină în întâmpinarea cetățenilor, trebuie să le pună acestora la dispoziție toate mijloacele pentru a-și putea exercita netulburați dreptul la vot. Și iată că o face!” , a declarat deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran.

4 comentarii

 1. Ghita Răspunde

  Cat costa o limba buna la Dvoastra?
  In euro, bineinteles.

 2. Nha Răspunde

  A initiat ce ? A semnat si ea proiectul cum fac unii doctoranzi ! Si de declarat unde a declarat , de pe ce hartie ? Hmm , ma roade invidia ca n-am acces la palincaria lu’ tati sa trag o dusca ! Poate initiam si io ceva !

 3. mae Răspunde

  esti pe nicaieri nu ai facut nimic absolut,,pe cind ai fost ministru am auzit ca nu stia ce sa faci,nu erai organizata de loc ,ai luat bani degeaba……

 4. Cyrus Răspunde

  Cate limbi ai dat , VACA ?! SA MANANCI DIN CUR LA PUSCARIE !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.