Ultima actualizare: ieri, 22:02
Locale

Rudolf Fátyol, un monstru sacru al culturii sătmărene. Marile momente din viața maestrului

Pierdere imensă pentru cultura sătmăreană. Rudolf Fátyol, solist – violonist concertist și cel mai longeviv manager al Filarmonicii ,,Dinu Lipatti” Satu Mare, s-a stins din viață în această dimineață, la vârsta de 62 de ani.

Vestea trecerii în neființă a marelui maestru a zguduit din temelii Cultura sătmăreană și a instalat doliul în județul Satu Mare. Rudolf Fátyol a lăsat o moștenire inestimabilă și va rămâne în memorie pentru reprezentațiile sale de excepție.

Marele maestru s-a născut în 1957, în Carei, absolvind Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a studiat sub îndrumarea maestrului Ştefan Ruha. Din anul 2003 deţine titlul de doctor în artă şi interpretare muzicală cu teza „Sonatele şi concertele pentru vioară de W.A. Mozart”.

Rudolf Fátyol și-a prezentat măestria pe sute scene și și-a îmbogățit palmaresul cu titluri extrem de prețioase, reușind să ducă numele Sătmarului în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. În cei peste 35 de ani de activitate artistică (peste 500 de concerte şi recitaluri) Rudolf Fátyol a susţinut spectacole în Europa, Israel, China şi Taiwan.

 

A fost conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Muzică a Universitãţii din Debrecen (Ungaria), iar palmaresul său include Premiul U.S.I.U. (United States International University) din San Diego (California) și Premiul II ex-aequo (premiul I nu s-a acordat) la concursul ,,Abbado” (Italia 1987). În 2004 a primit titlul de cetățean de onoare al Municipiului Satu Mare iar în 2011 titlul de cetățean de onoare al Municipiului Carei.

Doctor în muzică, Rudolf Fátyol a primit în anul 2011 cel mai mare premiu oferit unui om de cultură prin decret prezidențial – „Meritul Cultural în Grad de Cavaler”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.