Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

FOTO. Apel pentru renașterea satului românesc, la Negrești-Oaș: ”Să apărăm această zestre”

Apel pentru renașterea satului românesc la Conferința Internațională de la Negrești-Oaș: ”Suntem datori să apărăm această zestre”

Conferința internațională ”Satul Românesc – centru de credință, continuitate și rezistență în Transilvania”, care a avut loc vineri, 9 august 2019, la Negrești-Oaș, a fost un prilej pentru organizatori și invitați de a căuta răspunsuri și soluții pentru renașterea satului românesc.

Din prezidiu au făcut parte primarul Aurelia Fedorca, deputatul Ioana Bran, pr. Cristian Ștefan – consilier la Episcopia Maramureșului și Sătmarului, drd. Claudiu Degeratu – specialist în cadrul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, dr. Virgil Ștefan Nițulescu – managerul Muzeului Țăranului Român București și principalii organizatori, managerul Muzeului Țării Oașului, Anca Natalia Rusu, directorului Casei de Cultură, Anca Volsik, protopopul de Oaș Marcel Malanca și Natalia Lazăr, președintele Asociației Culturale Mara Oaș. Printre invitații din sală s-au numărat cercetători, istorici, etnologi, preoți, oameni de cultură, personalități marcante ale culturii locale și naționale, profesori și preoți, directori de instituții.

Evenimentul a început cu un Te Deum în Paraclisul Protopopiatului, după care a avut loc deschiderea oficială.
Discuțiile în cadrul Conferinței au pornit de la un citat celebru din marele scriitor român Lucian Blaga, ”Veșnicia s-a născut la sat”, invocat de Anca Natalia Rusu, managerul Muzeului Țării Oașului.

În discursul său, primarul Aurelia Fedorca a vorbit despre satul românesc ca despre o zestre pe care am primit-o de la înaintașii noștri.

”Satul românesc este zestrea pe care am primit-o de la strămoșii noștri și suntem datori fiecare dintre noi, dascăli, preoți, aleși locali, oameni de cultură, să o apărăm”, a declarat primarul Aurelia Fedorca, care le-a mulțumit tuturor celor prezenți pentru contribuția pe care și-o aduc la renașterea satului românesc prin rememorarea elementelor esențiale care îl fac veșnic. De asemenea, edilul Negreștiului a anunțat că toate lucrările susținute în cadrul Conferinței vor fi cuprinse într-o carte.

În acest ton, invitații din prezidiu au vorbit despre valorificarea moştenirii istorice, culturale şi spirituale caracteristice satului românesc autentic, despre rolul preoților, al învățătorilor și al primarilor gospodari la dăinuirea satului.

Având în vedere că jumătate din populația României trăiește încă la sat, concluzia specialiștilor prezenți a fost că satul nu a murit, dar trebuie ajutat să renască.

În finalul deschiderii, managerul Anca Natalia Rusu și primarul Aurelia Fedorca au acordat plachete invitaților și tuturor celor care au susținut lucrări în plen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.