Ultima actualizare: azi, 12:26

Locale

Organizatori: „Zilele Partium se adresează tuturor locuitorilor din regiune”

Zilele Partium, eveniment ajuns la cea de-a XVIII-a ediție, se va desfășura în acest an în perioada 20-25 august. Seria de programe se concentrează pe tradițiile comunității maghiare locale, dar dorește să se adreseze și populației majoritare, obiectivul organizatorilor fiind ca și concetățenii români să participe într-un număr cât mai mare la manifestări. Le fel ca în anii precedenți, programul evenimentului este disponibil și în limba română, iar în funcție de posibilități se asigură și  traducere simultană în limba română a textelor din cadrul evenimentului.

”Vor fi o serie de programe și manifestări care au atras un număr mare de vizitatori români în ultimii ani, avem deci încredere că și în acest an se vor bucura de același interes și ne vor onora cu prezența”, a declarat Barta Zoltán, noul organizator al Zilelor Partium.

De obicei foarte mulți copii români și părinții lor vin la programele pentru cei mici, motiv pentru care și în acest an am pregătit multe spectacole diverse și speciale pentru ei. Pentru a da un singur exemplu, pe lângă activitățile pentru copii  – care vor dura întreaga zi  – va avea loc și un spectacol de păpuși gigant pe lacul din Gradina Romei, unul fără precedent în Satu Mare.

Mulți doresc, de asemenea, să încerce atmosfera specială a proiecțiilor de film în aer liber, de aceea am decis ca toate filmele să fie subtitrate în limba română, pentru ca astfel cât mai mulți doritori să se poată bucura de cinematograful în aer liber. Vor fi difuzate cele mai de succes filme maghiare, premiate la numeroase festivaluri de film internaționale.

Evenimente culinare, gusturi ale bucătăriei maghiare, gulașuri și mâncăruri de pește, degustările de vin sunt doar câteva din atracțiile seriei de evenimente la care sunt bineveniți toți locuitorii județului, indiferent de etnie, și sperăm că și în acest an ne vor încânta cu prezența la fel de mulți vizitatori.

În cadrul serilor de teatru publicul va putea urmări 4 spectacole excelente invitate atât din țară cât și din străinătate care, și de această dată, vor fi subtitrate în limba română.

Pe parcursul întregului eveniment spectatorii se vor putea bucura de o paletă muzicală foarte variată, marele concert de încheiere fiind găzduit de Ákos, unul dintre cei mai populari soliști de muzică pop din Ungaria. Spectacolul oferit de artist este una dintre cele mai mari producții de muzică pop a momentului în Ungaria, nu doar în ceea ce privește acustica acestuia, dar și sub aspectul efectelor vizuale.

Considerăm că edițiile din ultimii 18 ani ai Zilelor Partium s-au dovedit a fi un eveniment care deși este dedicat tradițiilor maghiare, reprezintă însă și o oportunitate pentru toți locuitorii județului să cunoască aceste tradiții. Noi credem, că aceasta este o condiție de bază pentru acceptarea și înțelegerea reciprocă dintre comunități. Prin urmare, îi invităm cu drag și pe locuitorii români din orașul și județul nostru să participe la evenimente, să se deconecteze și în acest an alături de noi, la Zilele Partium – a conchis Barta Zoltán, organizatorul principal al evenimentului.

 

12 comentarii

  1. Szalma Jack Răspunde

    Ok,insa toate spectacolele se vor desfasura doar in limba maghiara !Fac referire la cele muzicale,nu la filmele ”subtitrate” !! Daca ”se adresează tuturor locuitorilor din regiune” de ce nu s-au gandit si la restul ”locuitorilor din regiune”????!!!! Urat,foarte urat !!Si nu inteleg cine le permite astfel de organizare ???!!!

  2. Pulardos Răspunde

    Nu te obliga nimeni sa te prezinti!

  3. Satmarean Răspunde

    Oricum e ceva, ce-i drept puțin, fațä de anii trecuți când totul a fost numai în ungurește! Extremismul le iese prin toți porii, ei vorbesc de discrimiare dar în realitate chiar ei fac discriminări! Iar despre Zilele Partium, atâta timp cât se organizează cu bani de la buget, adica din impozitele plătite de noi toți, ar fi normal ca să organizeze spectacole și în română, germană. Dar asta înseamnä normalitate, civilizație, corectitudine, respect, generozitate…! Ori organizatorii n-au auzit de așa ceva!!!

    • DESTEPTUL :D Răspunde

      Baaaaai, ….! Se numeste Zilele Partium si nu Zilele Corciturilor. Aveti Zilele Orasului si ziua judetului sau ce mai este, ascultati acolo manele si muzica populara si tziganeasca 😀 :)))

      • Rodica Răspunde

        Esti rau bolnav ! Pai ce-au cautat formatiile unguresti si muzica tiganeasca ungureasca atunci la zilele orasului , intre ….corcituri , cum te exprimi ?Hitler mai avea ceva din gândirea asta a ta despre …..rasa pura ! Bea ceva rece ( ma refer la apa !) sa-ti revii de la canicula asta ! Apropo , aseara , in parcarea de la Shoping plaza , ce-a fost de s-a putut canta si urmari muzica populara si dansuri unguresti sau germane , pe langa cele traditionale romanesti ? Tot ceva ….corcitura ?

        • DESTEPTUL :D Răspunde

          Ce au cautat de zilele orasului? Se numeste zilele orasului pt ca romanimaghiarigermanitzigani etc au tinut acest eveniment. era al orasului. Acesta se numeste Zilele Partium deoarece sunt dedicate maghiarilor. Ce este atat de greu de inteles?!? :p

          • Rodica

            Ha , ha , ha ! Zile dedicate maghiarilor ………., fara numar (la dedicatii ma refer) ! Nu-i nimeni ca voi ! Cat despre notiunile tale despre ….denumirea de zilele orasului romanimaghiarigermanitigani ….., mai bine nu….. !

  4. Garuboz Răspunde

    Satmarean laso balta cu respectul!Nu pretinde de la cineva cea ce nu are.

  5. c-block Răspunde

    Look who’s talking.?

  6. Rodica Răspunde

    Ati decis ca toate filmele sa fie titrate in limba romana ? Sa inteleg ca ne faceti o favoare – nu ?- de parca ar fi o obligativitate cunoasterea limbii maghiare , iar noi , nevorbitorii de aceasta limba sa ne ploconim si sa va multumim ca va …….deranjati sa titrati si in romana ? In orice tara civilizata si democratica ( cum va pretindeti a fi unii dintre voi , cei vorbitori de limba maghiara) este normal , legal si moral sa respecti limba oficiala a tarii in care traiesti , (s-o cunosti , mai ales , nu sa incerci cu orice pret s-o elimini) cu atat mai mult cu cat ai dreptul sa-ti organizezi tot felul de sarbatori , festivaluri sau alte sindrofii ! Cu asta demonstrati -a cata oara oare ? – ca de fapt cei care promoveaza separatismul pe criterii etnice sunteti voi . Ei , asta e , intr-o tara in care guverneaza incompetenta si hotia , minciuna si ignoranta , voi profitati tot timpul pentru a mai …..beneficia de ceva in plus fata de populatia de rand . Bucurati-va pana e vremea voastra , ca poate or veni si timpuri mai bune , in care legea va fi lege pentru toata lumea ! Pana una alta , bucurati-va de Akos si aveti grija la ….mici ! Hai , distractie placuta !

    • c-block Răspunde

      Iar fierbe creierul în tine. Cât ai absentat nimeni nu a furat Ardealul. Te-ai trezit din hibernare dragă? Dacă nu comentai așa acid erai mai deșteaptă. Dar inteligența doare, așa că …. refulezi.

      • Rodica Răspunde

        Nu am absentat ; eventual m-am abtinut de la comentarii si v-am lasat pe unii dintre voi sa va faceti ….numarul ! Si de unde stii ca este acid comentariul meu ? Ai masurat ph-ul ? Acum , sa-ti mai dau un sfat – hibernarea este un fenomen care are loc iarna , dar tu confunzi anotimpurile , ceea ce nu face un copil normal de 6 -7 ani ! Asa ca explicatiile tale despre …intelect nu-si au rostul ! Adevarul doare !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.