Ultima actualizare: ieri, 22:15

Locale

FOTO. Tehnologie de ultimă oră! Fără săpături pe b-dul Octavian Goga

Apaserv SA a demarat miercuri lucrările de reabilitare a colectorului de pe bulevardul Octavian Goga. Investiția nu mai putea fi amânată, având în vedere că vârsta acestuia de aproximativ 50 de ani impunea intervenții urgente. Acest colector preia apele menajere și pluviale din cartierele Mirco 17, Carpați 1 și Carpați 2, străzile adiacente, precum și apele menajere din loc. Păulești, Hrip, Petin și Ambud.

Reabilitarea colectorului de pe b-dul O.Goga se face printr-o tehnologie No-Dig, care nu necesită săpătură mecanică. Principiul acestei tehnologii constă în căptușirea colectorului din interior fără a modifica semnificativ secțiunea acestuia. Pentru relizarea acestuia au început lucrările de curățire a colectorului, lucrarea care se face pe porțiuni.

Depunerile existente (cca.60 cm) sunt aspirate de o mașină de curățare de înaltă performanță, iar apele uzate sunt bay-passate până la următorul cămin. În final colectorul urmează să fie cămășuit cu material textil impregnat cu rășini epoxidice.

Lucrări de săpătură mecanică vor fi doar pe o porțiune scurtă în care au fost surpări dese în ultima perioadă și unde în prezent colectorul este strangulat.

Majoritatea lucrărilor sunt executate în canalul colector, motiv pentru care muncitorii ”nu se văd pe șantier”! Apaserv SA face eforturi pentru a determina firma executantă să finalizeze lucrările înainte de termenul prevăzut, 1 octombrie 2019.

Prin metodele folosite se realizează economii substanțiale de timp și surse financiare. Precizăm că toate aceste lucrări nu pot fi executate sub trafic, motiv pentru care s-a luat decizia impunerii de restricții de circulație.

Reamintim că lucrarea de b-dul O.Goga se realizează din fondul de întreținere, înlocuire și dezvoltare (I.I.D.), valoarea contractului este de 1.521.517,37 lei (fără TVA).

Constructorul CALA CENTRUL DE TEHNOLOGII FĂRĂ SĂPĂTURĂ S.A a primit ca termen de excuție 2 luni.

13 comentarii

  1. y Răspunde

    Să înțeleg că au modificat proiectul față de ce au avizat. Pentru că pe schițele frumos prezentate și în mass media se vede clar că se amplasează colectoare de apă menajeră pe ambele părți ale bulevardului pentru că momentan colectorul de pluvial este pe o parte iar cel menajer pe celălalt. Eu nu bag mâna în foc pentru soluția de “tencuire” indiferent despre ce supertehnologie este vorba. Nu știu cât poate rezista, conducta are 50 de ani. Au și ele un timp cât rezistă, materialul tot îmbătrânește. Iar când va ceda vom avea un gheizer de “rahat” pentru că asta e una din probleme în zonă. Casele toate dintre Burdea și Soarelui erau propuse spre demolare pe vremea lui Ceașcă. Se vroiau și acolo blocuri. Nu era voie să bagi apa, canalul sau gazul în casă. Ulterior după 90 s-au făcut lucrări doar că apa menajeră a fost băgată în canalul pluvial. De aia miroase așa frumos după ploaie! Sper ca această conductă “reabilitată” să cedeze exact în campania pentru locale de la anul pentru că nu așa se rezolvă o problemă de infrastructură! PRACTIC MĂTURĂM GUNOIUL SUB PREȘ.
    PS. Scuze că nu m-am ținut de cuvânt și am postat dar ce se face după mine nu prea stă în picioare și atunci am formulat finuț.

  2. y Răspunde

    E de apreciat promptitudinea autorităților de rezolvare a acestei probleme, precum și faptul că au acordat această complexă lucrare unei firme competente care este dotată cu utilaje de ultimă generație. Devin optimist în ceea ce înseamnă circulația prin municipiul și județul SM

    • y Răspunde

      Te-ai trezit? Ești gata să lingi din nou? Dacă nu va ține șmecheria asta de lucrare ce vei spune? Oricum nu despre asta era vorba și conducta e dusă rău de tot.

  3. c4s Răspunde

    sa tina cativa ani, intre timp va fi gata si centura

    • y Răspunde

      Pentru centură estimez încă 5 ani cel puțin. Dar conducta tot va trebui schimbată asta oricum luăm este cârpeală. Că e tehnologie de nu știu care tot nu face conducta să fie nouă și la o presiune mare data viitoare tot va ceda. Dacă nu aici atunci în altă parte.

  4. c4s Răspunde

    si ar putea lucra noaptea ca in canal tot asa se vede

  5. Florin Răspunde

    2 luni? Asta e la ei economie de timp? În 2 luni schimbi conductele din 2 cartiere, nu 100 de metri de conducte. Super tehnologie, ce sa povestesc.

  6. Szarospista Răspunde

    Hú mennyi y hozzászóló… már azt se tudom hova kapjam a fejemet…

  7. cetatean Răspunde

    In fiecare an in luna august trebuie blocat orasul !!!! Anul trecut au blocat ambele poduri tot in august !! Felicitari !!!!!!!

  8. Dddd Răspunde

    Da’ cand pwula lui calu’ sa se faca lucrarile, ember? In timpul scolii era mai bine?

    • y Răspunde

      Așa e @Dddd dar ieri la ora 18.30 nu mai era nimeni, toți muncitorii s-au dus la păpică și la nani. De ce nu lucrează în continuare, măcare seara nu e așa cald și vorba unuia de aici în canal tot întuneric este? Trebuia să vezi fața lui Leitner ce negru de supărare era aseară pe la ora 19 când a văzut că nu e nimeni. Problema este că firma care lucrează (CALA) este din Tg.Mureș și îl doare în bască de blocaj. Așa a fost și cu firma de electrice din Baia Mare care a plantat stâlpii de iluminat “proiectați” de Coica în mijlocul trotuarului! Ce au râs și ei! Dar l-au făcut.

  9. altu fără bmw Răspunde

    Dar totuși care este garanția oferită? Pentru că vine iarna și iar se va împrăștia amestecul de nisip și sare, ambele corozive. De altfel firma excelează în conducte de gaze. După cunoștiințele mele apa nu e gaz. Orice se spune această lucrare poate numai amâna deznodământul pentru că trebuie conducta schimbată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.