Ultima actualizare: ieri, 22:15

Locale

Olimpia MCMXXI a dat în judecată Consiliul Judeţean Satu Mare. Suspiciuni la alocarea fondurilor

Olimpia MCMXXI a acţionat în judecată Consiliul Judeţean Satu Mare, atacând în contencios administrativ hotărârea prin care sunt atribuiţi banii pentru proiectele pentru cultură şi sport. Decizia de a ataca hotărârea vine după ce proiectul depus de către Olimpia MCMXXI nu a obţinut finanţare şi nicio explicaţie clară.

Reporterii PortalSM au luat legătura cu reprezentanţii clubului, care au explicat situaţia.

La înfiinţarea noului club, s-a decis ca una din sursele de finantare să fie Legea 350 pentru promovarea sportului de performanţă, astfel că au depus un proiect prin care au solicitat o sumă de 83.000 de lei de la Consiliul Judeţean.

Proiectul a fost scris după un modelul aprobat anul trecut la Tăşnad. Clubul a solicitat bani pentru cantonament la Ocna Şugatag, ehipament sportiv,  echipament de prezentare, transport la meciuri în judeţ, baremurile de arbitraj, chirie pentru antrenamente la stadionul Someşul şi materiale promoționale.

Comsia de evaluare a proiectelor, formată din consilieri judeţeni, a respins cererea clubului Olimpia MCMXXI cu 60 puncte, fără motivaţii clare. Clubul a depus contestaţie, dar comisia i-a redus punctajul la 53. Interesant este faptul că pe anumite puncte din grilă notele acordate de către membrii comisie sunt foarte diferite, dar în final media fiecărui evaluator este de circa 60 de puncte. Practic, totul este interpretabil.

Reprezentanţii clubului susţin însă că un scor corect al proiecctului ar fi de 80 de puncte, calculat pe principiul celui mai mare punctaj acordat de un membru al comisiei. Una dintre puţinele motivaţii a fost aceea că Olimpia MCMXXI nu poate asigura cofinantarea pentru proiect, deşi din bilanţul cerut reiese altceva. Clubul ar fi fost depunctat pentru că s-a angajat la o cofinanţare de 20% din valoarea sumei solicitate, aşa cum scrie în regulament iar membrii comisiei ar fi solicitat o cofinanţare pe valoarea întreagă a proiectului.

Prin urmare, reprezentanţii clubului au solicitat să vadă celelalte proiecte pentru a se lămuri situaţia, au depus o cerere în baza Legii 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public, dar li s-a răspus ca proiectele sunt proprietatea celor care le-au depus.

Dreptatea, în instanţă

Şi mai interesant este faptul că nu au fost alocaţi toţi banii pentru sport. Chiar dacă au mai rămas bani, proiectul Olimpiei MCMXXI a fost respins pe motiv că a obţinut doar 60 de puncte iar pragul minim stabilit este de 70 de puncte.

Alocarea fondurilor s-a făcut într-un timp foarte scurt, consilierii neavând nici timpul necesar pentru a studia bine fiecare solicitare în parte.

În aceste condiţii, reprezentanţii clubului susţin că nu au altă cale decât să îşi caute dreptatea în justiţie şi au atacat hotărârea în contencios. Ei vor solicita instanţei şi suspendarea hotărârii. Astfel, există riscul să se piardă toţi banii, având în vedere că este vacanţă judecătorească, iar un astfel de proces s-ar putea finaliza de abia la anul viitor.

Bugetul pus la bătaie de către Consiliul Judeţean este de 1.000.000 de lei pentru cultură şi 500.000 de lei pentru sport.

4 comentarii

  1. Vasile Răspunde

    NU UITA!!!!!! Se apropie alegerile locale!!!!!!!

  2. nicolas Răspunde

    asa imi fac si eu echipa daca primesc bani de la buget . Faceti un proiect sa vrea Autonet sau Unicarm sa va sponsorizeze In rest sa auzim de bine . Sanatate

    • Olimpist Răspunde

      Domnule Nicolas, legea permite tuturor,deci puteți să vă faceți club și să solicitați bani. Acest club a avut sezonul trecut un buget de 110.000 lei , bani exclusiv privați. La fel ca majoritatea celorlalți deponenți acest club este format de contribuabili la bugetul județean. vi se pare normal ca acest club să fie refuzat și alte cluburi finanțate de primării (deci alți bani publici) să fie acceptate? Nouă nu.

  3. c-block Răspunde

    Lasă @olimpist că a primit Consiliul Județean o palmă ce nu uită în curând de la FRF! Apropo, dar liniște mai e în ziare în jurul subiectului Olimpia și neincluderea echipei în campionatul diviziei a 3-a cu toate că a promovat sportiv! E puțin dubios. Sau nu e voie să se scrie despre subiect?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.