Ultima actualizare: azi, 19:23
Locale

Au fost stinse nouă focare de pestă porcină africană în județul Satu Mare

În cursul zilei de astăzi, marți, 17 septembrie, au fost stinse 9 focare de pestă porcină africană (PPA), diagnosticate în acest an, în gospodării non profesionale din localitățile Sărăuad – 6 focare, Santău – 1 focar și Tășnad – 2 focare, în județul Satu Mare, transmite Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA)

Prin acest act de stingere a bolii, se consemnează că în localitățile Sărăuad, Santău și Tășnad nu mai există animale bolnave, sau animale ținute sub observație clinică pentru PPA, aceasta în urma realizării integrale a măsurilor de profilaxie și combatere în această boală. Restricțiile impuse de către DSVSA Satu Mare, pentru cele două exploatații profesionale din zonă, au fost ridicate și se va reluată mișcarea suinelor din aceste unități către unitățile de abatorizare.

De la confirmarea acestor focare de PPA, autoritățile au intervenit prompt și au acționat, în conformitate cu procedurile prevăzute de legislația sanitară veterinară, pentru lichidarea focarelor și prevenirea răspândirii virusului. Un rol important în stingerea acestor focare l-au avut și locuitorii din zonă, crescătorii de animale, care au înțeles să sprijine autoritățile în aplicarea acțiunilor necesare și care vor avea, în continuare, un rol important, prin respectarea măsurilor impuse, astfel încât boala să fie ținută sub control. În zonele cu risc major, din localitatea Sărăuad, Sasntău și Tășnad au fost efectuate dezinfecții riguroase și a fost interzis accesul persoanelor străine în gospodăriile din localitate.

Pe această cale, DSVSA Satu Mare, reia apelul către cetățeni de a sprijini autoritățile în aplicarea și respectarea măsurilor necesare pentru a preveni răspândirea virusului PPA și pentru a limita efectele bolii, având în vedere gravitatea acesteia și consecințele economice generate de evoluția acesteia. În continuare, orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar, DSVSA- ului, sau oricărei autorități locale.

Sursa: DSVSA Satu Mare

 

 

Pearl Beauty Center

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.