Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

CAMPANIE PortalSM. Frumuseţile uitate ale Sătmarului: Casa cu atlanți!

PortalSM lansează astăzi o scurtă campanie de readucere în memoria sătmărenilor unele frumuseţi uitate ale orașului. Astfel, vom prezenta în fiecare zi câte o frumusețe uitată, începând, în prima fază cu imobile deosebite, cu un trecut cât se poate de interesant, dar în mare parte necunoscut, mai ales pentru tânăra generație.

Începem cu o clădire situată pe str. Ștefan cel Mare nr.16 – Casa cu atlanți. Cu toții vedem și ne nemulțumește starea în care a ajuns, deși este una dintre cele mai frumoase clădiri din Satu Mare. În mod ciudat, această clădire nu figurează pe lista monumentelor istorice, însă directorul Direcţiei pentru Cultură Satu Mare, Zamfir Danciu, a început demersurile pentru ca acest imobil să fi inclus pe listă.

Casa cu atlanți –  scurtă prezentare

Facem în continuare o scurtă prezentare a acestui imobil, situat pe str. Ștefan cel Mare nr.16, cu informarea realizată de către directorul Direcţiei pentru Cultură Satu Mare, Zamfir Danciu.

Construită între 1910-1911, arhitect Tóásó Pál, stil eclectic cu elemente ale artei 1900.

„Casa cu atlanţi”, cum este cunoscută în oraş, a fost ridicată la începutul sec. XX, în stilul eclectic specific acestei perioade, în care predomină elementele secession, ce-şi fac timid apariţia şi în urbea noastră. Având stil eclectic, trebuie să subliniem şi faptul că atlanţii sunt motive arhitecturale utilizate mai ales în stilul neobaroc.

Corespondentul în latină a atlanţilor este telamonul, varianta masculină a cariatidei. În cazul imobilului sătmărean modul lor de reprezentare este specific stilului secession, cei patru atlanţi fiind reprezentaţi în plină mişcare, cu braţele drepte ridicate într-un efort de susţinere. Statuile decorative sunt incluse în estetica de faţadă, însă nu au rol de susţinere, ci numai pur decorativ, fiind de fapt nişte basoreliefuri aşezate de o parte şi alta a bow-window-ului.

Acest secession întâlnit la Satu Mare este de factură austriacă şi ungurească, fiind grefat pe un suport de natură eclectică. Prezenţa acestor basoreliefuri pe faţada clădirii, este expresia uneia dintre tendinţele stilului secession – anularea distanţelor dintre artele denumite majore (arhitectura, sculptura, pictura). Prezenţa multitudinii de linii curbe este tot un specific al stilului secession. Ornamentul nu este un adaos al clădirii ci un conţinut.

Faţada clădirii este asimetrică, economia elementelor decorative oglindeşte preferinţa pentru geometrizare. Prezenţa balcoanelor, cu trasee sinusoidale elegante, subliniază deschiderea clădirii spre exterior. Feroneria parapetelor este ajurată.

Faţada este ritmată de corpuri în rezalit, caracterul secession este dat și de bow – window-urile de pe faţadele laturilor înguste.

Fii sprijin pentru promovarea Sătmarului!

Acest imobil este, din păcate, în stare avansată de degradare. Vă întrebați ce poate face societatea civilă pentru a salva distrugerea unor astfel de valori. Primul pas l-am făcut noi: am publicat informația. Al doilea pas trebuie să-l facem împreună: distribuirea articolului poate face ca acesta să ajungă la cât mai multă lume, și la crearea unei imagini adecvate cu privire la valorile Sătmarului. Atenția sporită pe un anumit subiect pune presiune pe proprietari și pe autorități. Poate, măcar de rușine, vor fi luate măsuri!

Un comentariu

  1. Szandokan Răspunde

    De la casa cu atlanți la orașul in curând numit Atlantida. Vine sezonul ploios și ne vom trezi ca și Radu Bud ca dam vina pe clădirile învecinate atunci când ale noastre se dărâma pe zi ce trece.
    Impozitele de 500% nu vor rezolva absolut nimic. Soluția poate fi doar una pașnica și de colaborare între oficialități, proprietari și firme care sa nu profite de situația existența și care sa participe, contra cost desigur, la reabilitarea centrului istoric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.