Ultima actualizare: azi, 10:19
Locale

FOTO. Dezastru în Carpați I. Florisal: „Aveți răbdare până se termină sezonul lebenițelor”

Locuitorii cartierului Carpați I din municipiul Satu Mare sunt revoltați din cauza angajaților de la Florisal, ce lasă mizerie în urma lor în momentul colectării gunoiului.

Oamenii spun că în fiecare zi levigatul din mașina de gunoi se scurge în urma autoturismului, lăsând în cartier un miros neplăcut.

 

Florisal a dorit să îi linișească pe oameni, cerându-le să mai aibă puțină răbdare.

„Au zis că să avem răbdare până se termină sezonul lebenițelor. Cei de la Florisal ne- au liniștit că nu mai avem mult”, a spus un sătmărean pentru PortalSM.

12 comentarii

  1. a* Răspunde

    Dar de ce trebuie să avem răbdare? Acest lucru nu este OK! Nici legislația sanitară comunistă nu permitea așa ceva! Dar nu e cine să vadă! Aștept să fiu surprins de autorități. Cred că o să aștept mult și bine.

  2. s.m. Răspunde

    Heyyyy, Florisal! Si in alte tari se colecteaza resturile Bio. De ce in Germania nu curge nici o zama din masina care intradevar colecteaza doar resturile Bio?!

  3. m.s. Răspunde

    @s.m. Si acolo ca si aici ce e umed este obligatoriu sa-l pui in pungi iar pungile sa fie legate cu nod ca sa nu curga din ele. Romanul acolo asa face, cand vine acasa nu mai face asa si levigatul se strange pe fundul containerelor.

    • s.m. Răspunde

      Eu le pun in ziar si asa le pun in containerul pentru Biomüll. Sau in pungi de hartie Biodegradabile nici cum in pungi de plastic normale si nu trebuie sa leg nici o punga la gura ca din masini pur si simplu nu curge nimic afara. Daca asa ceva ar lasa in fata casei unde locuiesc,as suna la primarie dupa acea la ADP care ar veni si ar curata si factura cu o amenda s-ar trimite la firam de salubrizare. Simplu. Dar Primaria din Satu mare asa se pare ca nu are nici o autoritate asupra celor de la Florisal si nici oamenii competeti pentru asa ceva.

      • c-block Răspunde

        Acum doi ani când era scandalul cu penalitatea de la UE și cu taxa suplimentară de gunoi superprimarul ecologist convins ne spunea că de acum încolo vom face și vom drege. Va fi mai ca ceva în vest. În afară de această declarație bombastică să spună careva dacă s-a și întâmplat ceva concret în acest sens. Așa e că nu? Florisal i-a băgat pe toți primarii în buzunar. Să vedem cum va fi noul contract pentru că văd că pe ăsta actual putem pune cruce. Nimeni nu îl mai respectă, nimeni nu mai verifică. Dar în tot răul măcar atât bine că la noi măcar nu arde periodic prin “autoaprindere” depozitul cum se poartă în altă parte. Să auzim numai de bine.

  4. Pop Ioan Răspunde

    Atunci asteptam si cu plata facturilor……

  5. m.s. Răspunde

    @s.m. Regulile prin care se duce gunoiul le face primaria, spre exemplu in noul contract de salubrizare se va introduce si biodegradabilul, cel care va castiga licitatia va trebui sa se conformeze noilor reguli. Cu cat introduci mai multe restrictii cu atat creste tariful care se va percepe, pentru ca e la mintea cocosului ca daca oblici firma care va duce gunoiul sa aiba masini pentru fiecare fel de gunoi, cu personalul aferent, el va trece cheltuiala in tarif. Regulile actuale sunt mult simplificate pentru ca gunoiul nu este imbucatatit asa de mult. In regulile de acum umedul esti obligat sa-l pui in pungi, acest lucru este prevazut si de lege si de regulamentul de salubrizare si de contractul cu firma de salubrizare. Spune-mi cat se percepe in Germania de persoana, pe luna, pentru ca-ti duce gunoiul?

    • s.m. Răspunde

      Nu se plateste pe persoana si este foarte bine. Se plateste pe kg(deseu menajer) sau pe pubela(Bio). Cat produc atat platesc. Hartia se colecteaza gratis, doarece se recicleaza si firma de salubrizare castiga banii din reciclare. Plasticul, noi il ducem la centrele de reciclare si le aruncam in containere gratis. In alte orase se ridica si aia din fata Locuintelor tot gratis. Deci pentru pubela pentru Bio care este de 25L si se goleste din 2-2 saptamani se percepe o taxa anuala de vro 80e care se plateste la inceputul anului intr o suma si gata. Daca am compostor in gradina, atuncea nu este obligatoriu sa am pubela pentru Bio. Pentru rest menajer 2 apartamente, avem o pubela de 40L pentru care platim o taxa anuala fixa, in jur de 40e si taxa de colectare pe kg. Cand il scot in strada(il scot cand vreau eu, cam de 2-3ori pe an cand se umple) si vine masina sa-l ridice. Fiecare pubela are un cod de bara, care in timpul goliri se scaneaza, masina are cantar il cantareste si la sfarsitul anului vine factura cu cate kg de deseu menajer am produs. Pot sa spun ca deseul menajer este scump/kg. Dar, daca selectezi atent gunoiul atuncea ai foarte putin deseu menajer. Dar indiferent de cat costa, tot nu as accepta ca in fata casei sa lese asa mizerie.

  6. m.s. Răspunde

    @s.m. Pai, sa aplicam sistemul german in Satu Mare, luam un apartament din Soli cu doua persoane. Pe an i-ar costa macar 40+80=120 euro adica 10 euro pe luna, mai mult decat dublu fata de acum. Spune-le satmarenilor ca le dublezi tariful(macar), ca-i vei obliga pe toti sa plateasca gunoiul, ca-i vei obliga pe toti sa-l colecteze cum trebuie si ca-i vei pedepsi aspru daca n-o vor face si vezi ce vor scrie pe portalsm.

  7. m.s. Răspunde

    @s.m. Numai ca sa vezi cat se schimba situatia cand iei niste masuri simple, noi la bloc ne tinem pubelele impreuna, eu umedul il pun in pungi si le fac nod, mie pubela nu-mi miroase, cei cu gunoiul nu se chinuie sa o scuture ca sa iasa gunoiul din ea, iarna nu ingheata gunoiul, la vecinul care nu face asa acum ii pute pubela ca dracu, iarna-i ingheata pubela si gunoierii nu o pot goli si asta pentru ca el desi este educat este totusi un nesimtit.

    • s.m. Răspunde

      Da, sunt de acord cu tine. Prin luarea catorva masuri minime, spun Eu. Poti sa eviti multe situatii urat mirositoare. De acea se impacheteaza totul in ziar sau punga de hartie. Sistemul German se poate aplica ori unde, doar sa ai oameni cu care sa le poti pune in practica. Nu se poate compara pretul gunoiului din De cu cel din Ro doarece nici salariile nu sunt la fel. In mod clar nu poti percepe aceas taxa in Ro si in De pentru gunoi. Angajat pe masina de gunoi cel care goleste pubela(un Dm din Romania) are salar de 1800e. Masini si utilaje moderne cu consum redus si cu eficienta maxima. In Satu mare ar trebui multe facute si in aceasta legatura. In primul rand educatie si constientizarea populatiei si introducerea taxei pe kg la gunoi si nu pe persoana. Controale etc. De ex daca la mine in Bio se gaseste ceva ce nu este de categoria Bio se pune o instintare pe Pubela ca nu se ridica doarece contine si altceva de cat Bio. De mirosit nu miroase doarece in capacul pubelei este un filtru care nu lasa sa miroase. Si la noi sunt multi care in deseul menajer baga si plastic si tot feluri de minuni care in mod normal se poate arunca separat fara nici un cost. Dar cum esti taxat pe kg,comoditatea are pretu lui.

  8. Bogu Răspunde

    Răspuns clasic românesc; e pe bune și e și la mișto. Doamne ajută de o ploaie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.