Ultima actualizare: azi, 20:54

Locale

FOTO&LIVE. A început Oktoberfest, la Satu Mare! Bere germană, preparate delicioase și voie bună

Cea de-a 9-a ediție a Sathmarer Oktoberfest a debutat în această după-amiază într-o atmosferă veselă și relaxantă. Evenimentul ce are loc în acest sfârșit de săptămână la Casa Șvabilor din municipiul Satu Mare și-a deschis porțile la ora 14.00, iar cel care a dat startul oficial al weekendului berii germane a fost chiar primarul Kereskenyi Gabor.

Edilul-șef al municipiului Satu Mare a deschis butoiul cu bere prin lovituri de ciocan și a dat astfel tonul petrecerii. Berile germane Schwabenbräu și Baisinger au început să curgă, iar preparatele bavareze au fost și ele puse la încins.

În ceea ce privește partea gastronomică, cârnații albi și Leberkäse, cașul de carne specific sudului Germaniei, merg numai bine cu berea bavareză, iar sătmărenii sunt așteptați în număr cât mai mare la eveniment pentru a lua parte la un adevărat festin nemțesc.

În cele două zile de sărbătoare, partea artistică va fi întreținută de fanfare, trupe de dans, precum și de alte formații.

Imagini live de la eveniment, aici.

 

Programul complet:

27 comentarii

  1. Mae Răspunde

    La asta se pricepe cel mai bine primarul,apoi pune limba germana prima pe program ,serios nu-ți place romăna ,sau unde ne găsim in Germania și nu știm !?!?

  2. Mae Răspunde

    Una dintre ele ! Da tu (ăla )ce te bagi ca musca în căcat !?

  3. Cetatean Răspunde

    Se vede clar, programul e in 3 limbi. Spre deosebire de cele organizate de unguri, unde se scrie numai în ungurește. Mergeți la Teatrul de nord și o sa vedeți ca afișele de la secția maghiară sunt scrise doar în ungurește. Și este o instituție plătită din bani publici!!!

    • Rodica Răspunde

      Ceea ce se vede clar din tot ce se întampla , este faptul ca – încetul cu încetul – se încearca eliminarea limbii romane , ca limba OBLIGATORIE , in tara numita ROMANIA ! Si asta , fiindca institutiile statului obligate sa vegheze asupra respectarii legii nu fac nimic in acest sens ; sau daca fac ceva , fac cărdașie cu udmr -ul în schimbul unor voturi ! Iar pentru …..desteptii vorbitori de alta limba decat romana ( era sa zic vorbitorii care nu suporta limba romana , si cred ca era mai corect ! ) , un sfat – luati CONSTITUTIA ROMANIEI si rasfoiti-o pana ce gasiti scris ca alta este limba obligatorie si oficiala decat ROMANA în aceasta tara !

      • Crăciun Ghiuri Răspunde

        Corect! De acum încolo și cântecele populare șvăbești ar trebui cântate în limba română!!!?? Măi draghe! Iar nu ți-ai luat pastilele? Nici măcar în curtea lor din casa șvăbească nu-i lași în pace? Așa se întâmplă la centrele culturale din vest ale românilor? În Spania sau Italia dacă este ceva eveniment cultural românesc afișul este numai în limba țării? Du-te măi și te plimbă!????

        • Rodica Răspunde

          Ti-ai citit postarea sa vezi cat de caraghios esti ? In centrele culturale ( si nu numai) din strainatate ale romanilor , se respecta legislatia tarilor respective ! Adica , mai pe-ntelesul tau – mijloacele de informare despre eveniment se fac prioritar în limba oficiala a tarii respective si ulterior ( sau pe locul doi , ca sa pricepi) se promoveaza si-n limba celui care o organizeaza ! Da poate-mi spui în Ungaria cum organizeaza comunitatea romaneasca vreun festival sau eveniment ? Stii care-i problema reala din tot ce se comenteaza ? Ca au ramas prea putini șvabi , iar cei care au ramas nu prea mai sunt ….șvabi ( sau sunt doar cu numele ) ! Asa ca însotește-ma la …plimbare si mai mediteaza putin !

          • Crăciun Ghiuri

            Caută pe internet și o să vezi că pot afișa orice și oricum, nimeni nu urlă că prima dată de ce nu e scris ungurește. Și pot arbora steagul românesc fără să facă infarct careva. Sunt tâmpiți și acolo dar nimeni nu-i bagă de seamă. Ce am scris nu cred, doar am vrut să scriu după logica ta obosită ca să vezi cât de caraghioasă poți fi. în momentul în care nu îți vei consuma energia cu astfel de lucruri vei fi mai fericită. Încearcă numai. Eu niciodată nu m-am enervat pe seama lui Funar sau WC Tudor. Cât de prost poți să fii ca să te apuci să mâzgălești în tricolor pubele și bănci publice???

          • Rodica

            Prin felul în care i-ai scris numele lui Corneliu Vadim Tudor , se vede din ….avion ca nu te deranjeaza ! Iar daca nu crezi ceea ce scrii de ce-o mai faci ? Eu sunt fericita asa cum sunt , nu cred ca esti tu persoana indicata care sa aprecieze acest lucru . Sau ? Mai bine du-te si serveste un ….țap . De bere .

  4. Cetatean Răspunde

    De ce nu este subtitrat ce au cantat svabeste ca sa inteleaga toata lumea? Traim în Romania!

  5. W Răspunde

    Daca nu va place in Ardeal , mergeti inapoi in Moldova..

    • Rodica Răspunde

      Numai dupa ce te conducem pe tine ….stii tu unde !

    • Road Runner Răspunde

      Nu ai cu cine frate, nu vezi că dă pe afară sângele de dac din ea când e vorba de orice eveniment organizat de o altă etnie decât cea română…

  6. Festival Răspunde

    Până la fund ! Hai că poți ! :-)))

  7. altu fără bmw Răspunde

    Sunt curios cine a condus mașina până acasă. Din video oricum am putut afla că primarul este meșter la băut dar nu se pricepe la cepuit butoiul. E meșter la consumat! Asta cine nu știa până acum.

  8. Q Răspunde

    Au mers cu autobusul.

  9. W Răspunde

    Rodica are ceva probleme cu capul.

  10. Garuboz Răspunde

    @W(wc) Io cred ca Ciocciolina care tea fatat a avut mari probleme ca altfel facea un avort si scapam de tine migratorule!

    • W Răspunde

      Garuboz, eu cred că tu tare ai vrea să te servească gagica aia că tare o pomenești. Salivezi de-a dreptul. Ai fost tăiat de la porție acasă? Săracul de tine!???

  11. Garuboz Răspunde

    E bine că mai sunt câțiva șvabi prin județ. Îi putem arăta la nemți când vin aici pentru afaceri. Dar cel mai bine ar fi dacă ar vorbi românește. Așa cred eu, trăim în România.

    • Rodica Răspunde

      Sa-ti spun eu cum sta treaba cu …..șvabii – daca-i întrebi de ce nationalitate sunt ( nu cetatenie !) majoritatea vor raspunde ca sunt șvabi ( unii zic nemti ) , în schimb toti ( sau aproape toti) vorbesc ungureste , nu germana ! Chiar si-n familie . Si-atunci va-ntreb pe ăștia care le stiti pe toate si pe deasupra demonstrati prin limbajul vostru buna crestere si educatia primite , cum va explicati acest lucru ? Faptul ca șvabii ( cel putin din judetul nostru ) vorbesc ungureste nu nemtește ? Cum si-au pastrat cultura , sau limba ? Sau cate dintre eminentele cenusii ce-ati postat aici ati fost la Moftin la un fel de ….festival al ștrudelului si i-ati auzit vorbind între ei ? Când am întrebat cunostintele de-acolo de ce nu vorbesc germana ( sau nemtește , sau șvabeste , cum vreti s-o luati ) au fost chiar surprinsi , si-au ajuns sa-și puna si ei aceasta întrebare ? Chiar , da de ce nu vorbim noi germana ? Simplu , fiindca prea putini o știu ! Oare de ce ? Sa vad ce raspunsuri documentate si inteligente mai dati !

      • y Răspunde

        Nu știu de ce încerci să faci valuri. Ce câștigi? S-au maghiarizat pentru că avea preot catolic maghiar și a fost mai comod pentru ei. I-a adus groful Karolyi și știi bine că pe vremuri cum era cu religia și cu limba. Dacă nu, îți explic. Iobagii de pe proprietate erau toți obligați să ia religia proprietarului, absolut toți. La ei nu a fost greu pentru că în Suabia majoritari erau catolicii. Iar preotul era trimis la propunerea episcopului ales de Vatican nu de statul maghiar, asta ca să fie clar. Vaticanul are o politică, nu contează dacă e negru, tărcat sau cu dungi, catolic să fie și cât mai mulți. Dar asta nu are legătură cu ce insinuezi. Au fost și ajutați în maghiarizare după 1867, așa este, dar nu au fost greu de convinși. După 90 au descoperit că de fapt ar fi șvabi și “merită” pentru ei. Înțelegi? Când vin alegerile brusc își descoperă originea strămoșească și te pun la negocieri la sânge. N-ai vrea tu să încerci? Mai ții minte cum vroia careva de la FDGR scaunul de primar acum 3 ani? Bine, e dreptul lui. Sau unele posturi de directori? Să mai dau exemple? Cu ei nu merge negocierea balcano-dâmbovițeană, de aia nu puteți să faceți coaliție pe plan local. Și limba, da. Nu uita că inclusiv țiganii din județ care sunt din județ și nu veniți, toți vorbesc maghiara. Asta e, e alegerea lor, nu îi obligă nimeni. Sau vrei să îmi explici mie că după 100 de ani ungurii mai maghiarizează???? Aș putea să îți dau multe-multe contraexemple în acest sens.

        • Rodica Răspunde

          Nuuuuuu , nu-i cred pe unguri în stare de nimic din ce spui tu ! Nici macar de respect pentru Romania nu-i cred în stare ! Bine , hai , cu mici exceptii !

  12. W Răspunde

    Va place traiul din germania? Atunci lasati sa va conduca neamtul.

  13. y Răspunde

    Și încă un lucru @Rodica. Unul din cei care se agită pe acolo la cepuit butoiul și este îmbrăcat șvăbește nici măcar din greșeală nu e șvab dar da, a absolvit la Kölcsey. Poate se merită.? Personal nu mă tentează.

  14. Crăciun Ghiuri Răspunde

    Ți-a intrat bugetul la apă? Numai țap și nu halbă? Stai liniștită nu m-am gândit la halba nemțească de litru. Iar pentru felul cum am scris un anume nume nici accidental nu-mi trece prin cap să-mi cer scuze. Doar după ce o să intre la toți majoritarii la cap care este numele de familie și care este numele mic la unguri. Dl. Hunor ?????, dl. Gheza , dl. Bella !?!? (scrise și incorect cel din urmă cred/suspectez intenționat având în vedere ce înseamnă în alte limbi). Este lipsă de respect în opinia mea. Sau putem să ne tutuim cu toții ??? Măi dragă cu dl. Ion (Iliescu)? Așa e că e aiurea?
    Și dacă careva spune că numai ungurii se numesc în ordinea asta prin prezenta în informez că și la japonezi este așa. Pentru că știu că mulți au probleme și nu reușesc să ghicească care e de fapt numele de familie la ei. E greu. Cântărește 3 tone, ce să spun!??? Știu că pentru unii nu este important.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.