Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

Numărul maşinilor furate, cu 40% mai mare. Cele mai multe, depistate în vama Petea

Numărul maşinilor furate, depistate în luna august este cu 40% mai mare, cele mai multe fiind depistate în vama Petea. În luna august a anului 2019, în urma acţiunilor desfăşurate în punctele de frontieră şi în zona de competenţă, poliţiştii de frontieră au descoperit 32 autovehicule (27 autoturisme, trei remorci, un microbuz și un automarfar), care figurau ca fiind căutate de autorităţi sau declarate furate în străinătate. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost depistate 22 de autovehicule, în acest an s-a constatat o creştere de peste 40%.

Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la vama Petea (judeţul Satu Mare) şi P.T.F. Nădlac II (judeţul Arad). Cazuri semnificative s-au înregistrat şi la frontiera cu R. Bulgaria, în P.T.F. Giurgiu şi P.T.F. Calafat, precum şi la graniţa cu R. Moldova.

Persoanele implicate au fost cetăţeni români, bulgari, moldoveni, ucraineni, germani, turci, italieni, iar mărcile cele mai întâlnite au fost cele de lux – BMW, Audi sau Jaguar.

În toate situaţiile, conform legislaţiei, pe numele celor implicaţi în traficul cu maşini furate, au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Politiei de Frontieră.

Mulți dintre noii proprietari sunt cumpărători de bună credință

În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul maşinilor respective au declarat, pe timpul cercetărilor, că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor ca fiind furate, ei fiind doar „cumpărători de bună credinţă”. Alţii au susţinut că au primit o sumă de bani (în general, de până la 500 euro) pentru a transporta maşina în România şi, la fel, nu cunoşteau că aceasta e furată.

Pentru identificarea şi indisponibilizarea autoturismelor semnalate ca fiind căutate de autorități sau reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităţilor de parchet competente, poliţiştii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date şi informaţii, prin intermediul Centrului de Contact de la Oradea şi a punctelor comune de contact.

Din analizele efectuate la nivelul Poliţiei de Frontieră Române, rezultă că traficul cu autoturisme furate este o activitate ilicită care aduce beneficii financiare substanţiale persoanelor care au ca preocupări acest tip de fapte infracţionale, acestea fiind bine organizate la nivelul mai multor state. Rutele folosite sunt, în general, orientate dinspre ţările vest europene cu finalitate în ţările est-europene.

Dintre cazurile semnificative înregistrate în luna august a anului 2019 pe linia prevenirii şi combaterii traficului cu autoturisme furate, prezentăm următoarele:

  • În data de 04.08.2019, la Punctul de Trecere al Frontierei Vama Veche s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, un cetăţean bulgar, care conducea un autoturism marca Jaguar, înmatriculat în Marea Britanie. În urma verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că mașina,  în valoare de 88.000 de lei, figurează ca „bun căutat pentru confiscare“, alertă introdusă de autorităţile din Marea Britanie în aprilie 2019.
  • Câteva zile mai târziu, în data de 10 august a.c., la vama Petea, județul Satu Mare, s-a prezentat un cetățean român care conducea tot un autoturism marca Jaguar, înmatriculat în Italia. Cu ocazia controlului, polițiștii de frontieră au efectuat verificări suplimentare în bazele de date, în urma cărora au constatat că autoturismul în valoare de 94.000 lei era semnalat ca fiind căutat de autoritățile din Italia.
  • În data de 03.08.2019, în jurul orei 20.00, la vama Petea, județul Satu Mare, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră, cetățeanul român C.A., în vârstă de 32 de ani. Acesta conducea un autoturism marca Audi A6, înmatriculat în Italia. Şi de această dată, polițiștii de frontieră au efectuat verificări suplimentare în bazele de date, constatând că autoturismul în valoare de aproximativ 117.500 lei era semnalat ca „bun căutat pentru confiscare”, alertă introdusă de autoritățile din Italia.

Sursa: Poliția de Frontieră

Un comentariu

  1. x-ulescu Răspunde

    deci care e concluzia ? diaspora fura mai mult acum , sau vamesii nu mai iau mita sa inchida ochii ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.