Ultima actualizare: ieri, 22:33
Locale

„România Educată”, proiectul președintelui Iohannis, la aniversarea a 100 de ani de învățământ universitar românesc la Cluj Napoca

Președintele Klaus Iohannis va participa luni, 30 septembrie, la ceremonia de deschidere a anului universitar 2019-2020, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB). Evenimentul, care va avea loc în Aula Magna, marchează un secol de la constituirea UBB ca universitate românească și consfințește excelența academică și de cercetare a instituției de învățământ superior clujene. Tot atunci va decora toate cele șase universități de stat clujene, cu prilejul aniversării a 100 de ani de învățământ românesc la Cluj.

Ce este „România educată”

„România Educată” este proiectul Președintelui Klaus Iohannis care își propune să transforme educația din România prin dezvoltarea unei culturi a succesului bazat pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate.

Încă din decembrie 2018, Președintele a lansat în dezbatere publică rezultatele Proiectului România Educată și de atunci au fost colectate mai multe feedback-uri din societate. Vizita la Cluj Napoca, la deschiderea anului universitar, este cu siguranță un bun prilej pentru a readuce în atenția opiniei publice.

Cu ce diferă „România educată” de alte propuneri de reformă

„România educată” nu dorește să fie o reformă punctuală introdusă de la început ca proiect de lege, ci o viziune și strategie rezultată din consultarea actorilor importanți din societate. Proiectul a permis contribuția publicului larg și a ținut cont de contextul social și economic național și global.

Această abordare trebuie consolidată cu un efort de creare a consensului pentru a preveni o revenire la situațiile anterioare în care diverse reforme importante din domeniu au fost diluate printr-o multitudine de modificări legislative haotice apărute în Parlament.

Ce își propune „România educată” pentru învățământul superior

Universitățile din Europa, inclusiv cele românești, sunt din ce în ce mai influențate de globalizare și de europenizare. De altfel, Președintele Klaus Iohannis a sprijinit, în Consiliul European, propuneri de integrare a învățământului superior precum crearea de universități europene sau creșterea numărului de mobilități pentru studenți și cadre didactice.

Aceste măsuri vor oferi noi oportunități universităților românești, mai ales în condițiile în care situația actuală din învățământul superior este una îngrijorătoare. De exemplu, doar 24,6% din tinerii de 30-34 de ani au finalizat studii universitare, plasând România pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Finanțarea alocată pentru cercetare ne plasează detașat pe ultimul loc din Uniune.

Proiectul „România Educată” vine cu o serie de propuneri de reformă atât în cadrul învățământului superior cât și a celui preuniversitar, în care sunt formați viitorii studenți. De exemplu, își propune să creeze rute de acces speciale pentru tinerii din educația profesională care excelează. Aceștia ar trebui să poată ajunge ușor în învățământul superior tehnic, aspect important în condițiile utilizării tot mai pronunțate a tehnologiei în industrie.

În cadrul universităților, se dorește o mai bună formare a cadrelor didactice, eliminarea plagiatului și creșterea generală a calității actului educațional. Contactul cu alte universități europene este esențial, iar la orizontul anului 2030, Președintele dorește ca 20% din studenții de licență și master și 90% din cei de la doctorat să aibă măcar un stagiu de mobilitate în afara granițelor.

Care va fi rolul universităților în dezvoltarea României

Dezvoltarea tehnologică, inteligența artificială și competiția globală vor obliga România să aibă o forță de muncă din ce în ce mai educată pentru a rămâne competitivă economic. Astfel, rolul universităților în dezvoltarea țării noastre va deveni din ce în ce mai important.

Pentru a garanta că ceea ce se predă este relevant, „România educată” propune dezvoltarea de mecanisme de anticipare a competențelor necesare absolvenților, dar și a unui sistem permanent și funcțional de monitorizare a inserției profesionale a absolvenților. Aceste măsuri au ca obiectiv o mai bună corelație a finanțării diverselor domenii de studiu cu nevoile reale ale țării dar și o mai bună informare a viitorilor studenți legată de șansele reale de angajare de după absolvire.

Totodată, „România educată” propune măsuri – atât în educația preuniversitară cât și cea universitară – de creștere a echității și a participării la educația universitară. Deși există o percepție că accesul la facultate se face prea ușor, acesta este dat de calitatea slabă a educației în general, nu de numărul celor care finalizează studiile universitare.

Nu în ultimul rând, propunând creșterea finanțării pentru cercetare și facilitarea cooperării internaționale, „România educată” dorește să transforme România într-o țară care creează și produce valoare adăugată.

Toate aceste seturi de măsuri sunt necesare și urgente. Fără ele, România nu va avea o forță de muncă suficient calificată pentru a face față exigențelor unei economii moderne și se confruntă cu riscul unei subdezvoltări permanente. Președintele Klaus Iohannis dorește ca în al doilea mandat să construiască consensul necesar pentru a relansa educația universitară între jaloanele trasate de proiectul „România educată”.

Sursa: PNL Satu Mare

6 comentarii

 1. Cetățeanul turmentat Răspunde

  “Totodată, „România educată” propune măsuri”

  De propuneri, mai ales din partea politicienilor, ne-am cam săturat (propuneri poate avea oricine). Vrem fapte!
  Nu ca în cazul Caracal, unde Președintele în continuare analizează, fără să convoace CSAT pe tema traficului de persoane.
  Trebuie legea răspunderii și la magistrați, că prea nu au făcut nimic procurorii la Caracal, până nu a venit Cumpănașu la TV.

  Vouă nu vi se pare suspect că numai oamenii simpli sunt victimele infractorilor?
  De zici că cei din Sistem sunt mână în mână cu infractorii, însă poate chiar sunt, astfel nu înțeleg cum multe fete sunt duse la produs și instituțiile nu iau atitudine, control mai riguros la vamă pt. persoane etc. Sunt convins că unele fete se prostituează de bunăvoie, totuși sunt prea multe fete ca să fie o regulă generală, unele scăpând numai cu ajutorul unor clienți disperate cărora le-au cerut ajutorul.

 2. Ciolhanis Răspunde

  Mai degraba “o Romanie dresata” , dezbinata si dresata! Dresata sa facă absolut tot ceea ce le dicteaza nemtii, olandezii, francezii….si lista e lungă! Slugoiul ăsta isi face campanie electorala pe banul contribuabilului cu proiectul lui de doi bani! Romanie educata ptr ce? Ca sa aiba Europa Occidentala oameni licentiati si policalificati, numai buni sa le lucreze in azile de batrani, depozite, sere si macelarii sau la asamblat jucarii pe banda?! Sau sa stea in tara, sa traga ptr multinationalele aciuate pe aici, ptr salarii infinit mai mici fata de cele din occident?! Presedintele zero. Patetic!

 3. W Răspunde

  Daca nu va place neantu ,deca ati adus dupa mica unire un neamt pentru a fi Rege?

 4. x-ulescu Răspunde

  se refera la meditatiile din care si-a luat 4 case ? ca 2 lea luat cu ACTE FALSE !!

 5. observator Răspunde

  Te-am votat dar abia astept sa scapam de tine !
  Am crezut ca esti neamt cu atitudine nemteasca dar vedem ca esti neamt cu apucaturi romanesti, pus in slujba altora.
  Reprezinti pe oricine numai poporul roman nu !

 6. Q Răspunde

  Lasa , ca vine presedinte Kelemen Hunor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.