Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

AVERTIZARE OFICIALĂ! Invazie de şoareci în judeţul Satu Mare!

Invazie de şoareci în judeţul Satu Mare! Oficiul Fitosanitar din Satu Mare a transmis un buletin de avertizare oficial prin care anunţă că dăunătorii precum şoarecii s-au dezvoltat foarte mult din cauza condiţiilor meteo.

Redăm anunţul Oficiului Fitosanitar:

Conditiile climatice din ultimele zile au favorizat aparitia şi dezvoltarea dăunătorilor :SOARECI DE CAMP( MICROTUS ARVALIS) , SOARECI DE PADURE care pot cauza pierderi importante la culturile de CEREALE , POMI FRUCTIFERI , PEPINIERE
Pentru prevenire şi combatere se vor efectua tratamente chimice numai pe parcelele pe care s-au realizat urmatoarele conditii : La o densitate de peste 4-5 colonii – vetre/ha.
Se foloseste urmatorul produs :
1. BROMAKOL in doza de 25-50 grame momeli / galerie activa

Perioada optima pentru efectuarea tratamentului : la o densitate de peste 4-5 colonii ( vetre ) pe ha.
RECOMANDĂRI: Respectaţi cu stricteţe normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protecţie a albinelor şi a animalelor conform: Ordinului Comun nr. 45/1991 al MAA, privind unele măsuri pentru protecţia familiilor de albine împotriva intoxicaţiilor cu pesticide, a Legii nr.383/2013 a apiculturii şi nr.127/1991 al ACA din România; 68/05.02.1992 Ministerul Mediului; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Administraţie Locală şi 1786/TB/1991 al Ministerului Transporturilor, precum şi a Protocolului de colaborare nr. 328432/31.03.2015, încheiat între Agenţia Naţională Fitosanitară şi Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, privind implementarea legislaţiei, în vederea protecţiei familiilor de albine, împotriva intoxicaţiilor cu produse de protecţia plantelor.

Invazie de șoareci – ALTE RECOMANDĂRI:

Având în vedere implementarea cerinţelor legale în materie de gestionare referitor la ,,Introducerea pe piaţă a produselor de protecţia plantelor “, agricultorii, care prin activitatea lor depozitează, manipulează şi utilizează produse de protecţie a plantelor au următoarele obligaţii:
1. Să utilizeze numai produse de protecţie a plantelor omologate de Comisia Naţională de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor, care se regăsesc în baza de date PEST-EXPERT.
2. Să utilizeze produsele de protecţie a plantelor doar în scopul pentru care acestea au fost omologate şi numai în conformitate cu instrucţiunile de utilizare- doza/ha,to, cultura, agentul de dăunare şi respectarea momentului aplicării. Aplicarea produselor de protecţia plantelor trebuie realizată numai la avertizare.
3. Produsele de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T) vor fi utilizate numai de persoanele juridice care deţin autorizaţie pentru utilizarea acestor produse, emisă de unitatea fitosanitară din raza teritorială în care îşi desfăşoară activitatea.
4. Să nu aplice tratamente cu produse de protecţie a plantelor în zonele de protecţie a resurselor de apă, în zonele de protecţie sanitară şi ecologică, precum şi în alte zone protejate stabilite în condiţiile
legii.(parcelele din zona de protecţie au o fâşie înierbată de 1-3 m, în funcţie de înclinaţia terenului 12%).
5. Toţi fermierii trebuie să păstreze o perioadă de cel puţin 3 ani documentele de evidenţă a produselor de protecţie a plantelor utilizate în exploataţie, precum şi Registrul cu evidenţa produselor de protecţia plantelor pe care le utilizează.
NOTĂ: Nerespectarea de către utilizatorii profesionişti a prevederilor art.67 alin.(1) din Regulamentul (CE) NR. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţia plantelor pe care le utilizează se sancţionează cu amendă de la de la 8000 lei – la 10000 lei.
Normele privind ecocondiţionalitate sunt obligatorii pentru toţi fermierii care solicită plăţi prin scheme şi măsuri de sprijin din fonduri europene sau din bugetul naţional pentru care trebuie să respecte normele privind ecocondiţionalitate în conformitate cu reglementările în vigoare.

16 comentarii

  1. .. Răspunde

    Bună dimineața Soare! Invazia e de vreo 2 luni, asta constatare proprie!

  2. Nichita Răspunde

    asta da stire:) nu a fost nici un accident?

  3. Unu' Răspunde

    A trecut, doar vinerea trecută a fost mai periculos, când au venit unele din specia șoarec de videle …
    Sau era șobolan de videle … ?!?

  4. x-ulescu Răspunde

    Dragnea e de vina !!

  5. x-ulescu Răspunde

    Măi astai-i selfie-ul postat de pe facebookul meu!? O să vă cer drept de autor șmecherilor!?

    • x-ulescu Răspunde

      iara cineva a luat medicamentul cu palinca si nu mai stie cine este ,mu13 pnl cu muianis cu tot

      • x-ulescu Răspunde

        Scuze am gresit. E poza de la ziua mea de nastere. Poza a facut mamica.

        • x-ulescu Răspunde

          mai lasa bautura , ca nu mai sti cum te cheama !! mu13 pnl si muianis

          • x-ulescu

            Mu13, 14, 15 cât vrei dar la toți! Vezi că ceilalți pe care îi omiți te vor pârâ pentru deskremenare! Lor să nu le fie bine? Nu e frumos măi băiatule! La toți la fel să fie!

  6. ... Răspunde

    Neamul ixuleștilor! Hotărâți-vă odată care care e că acuși trimit motanul pe voi! Miauuuu!

    • x-ulescu Răspunde

      originalu ,ca sa zic asa e, x-ulescu care injura pnl-ul .usr-ul,si tot nemu lor ( ca e la moda expresia in zilele astea) nu ma deranjeaza ca se da altcineva cu alelasi nume atata timp cat injura si el pnl-ul usr-ul

  7. y-grulescu Răspunde

    x-ulescu, nu vrei caş, slanină şi pălincă de 1 decembrie când va câştiga Dăncioaia noastră?
    Asta-i ciolanu pentru patru ani!

  8. y Răspunde

    Astăzi este 1 noiembrie. Nu aveți ceva treabă prin cimitire să aprindeți o lumânare în amintirea cuiva? Dar era să uit! E departe unde trebuie mers. Trebuie luat trenul de Moldova. Așa că mai bine vă “felicitați” aici reciproc și vă simțiți ca acasă. Mie sincer mi-ar fi rușine. Apoi să nu vă mirați când veți trece la cele veșnice copii voștri vor face exact cum au văzut de la voi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.