Ultima actualizare: azi, 21:59

Locale

FOTO. Primăria a reabilitat intrările în municipiul Satu Mare

Primăria Municipiului Satu Mare a reabilitat intrările în oraș. S-au efectuat lucrări de recondiționare a soclului, panourile au fost înlocuite, iar pe fiecare poartă de intrare a fost montată stema orașului.

Lucrarea s-a realizat din eforturi proprii şi a vizat întreg ansamblul reuşind să schimbe aspectul estetic al zonei.

66 comentarii

  1. Dac Bulibas Răspunde

    Frumos. Felicitari!

  2. mihail Răspunde

    Reabilitari marca handi:au vopsit vechile ansambluri,ne-au spus ca nu traim doar in Satu Mare ci si Satu Mare unguresc,german etc!Nu mai suntem infratiti decat cu Gabor si ai lui…Welcome in satul lui Gabor!

    • y Răspunde

      Dacă e reabilitare handi atunci este exact pe măsura ta. Să-i mulțumești primarului și echipei manageriale că a cheltuit banii publici pe prostii și aiurea.

  3. Căldărar Paginel Răspunde

    Descremenare pă față.
    Pă lemba nostră na scris.

  4. satmarean Răspunde

    Oare cat a costat?

  5. Altu Răspunde

    Marea mirare e că a scris ,Satu mare’ și în limba română, că restul era de așteptat. Cred că îl obligă legea,asta ar fi singura explicație, că altfel….

    • Yon Răspunde

      @Altu

      Saut,
      Da,în principiu legea tâmpită prevede posibilitatea de a scrie și în alte limbi denumirea localității numai ca prima limbă să fie cea oficilă a statului,încă…
      În mod normal ar trebui să fie în limba engleză,care e singura de circulație internațională,mă refer că și japonezii știu engleza,dar obediența până la prag de vomă ne face să trecem în alte limbi neînsemnate la nivel internațional,dar să fim corecți,spre surprinderea mea,s-a respectat legea..trebuie notat în calendar
      Dar nu înțeleg totuși de ce asta e o știre..e ca și cum ai da o știre că bancomatul”x” a eliberat numerar.

      Rog guvernanții să nu ne mai rifice nivelul de trai,că ne îngroapă de vii!

  6. XxX Răspunde

    Sa inteleg ca s a îmbunătățit vederea romanilor de s a scris cu litere mai mici denumirea municipiului. Trebuie oprit citit si felicitat primarul nationalist….

  7. Satmarean Răspunde

    Felicitari pt initiativa. Daca ne uitam cum arata inainte ……..este totusi o diferenta mare si care reflecta si imaginea municipiului.

  8. Căldărar Paginel Răspunde

    Satu Sarakilor
    Cā nu mai potem ciordeles in hautobuze. Că să hrupe in doă.
    Hapoi hastă vară no fo rumâni pă centru la terasă să humbăm la buzunare. Hapoi am vrut să ăl duvduc pă puradelu meu la striptis când ho mplinit 12 ani, da nam găst niciunu ăn oraș.
    Deaia zîc satu sarakilor

  9. joliku Răspunde

    Cred ca legea prevede inscriptionarea biling sau trilingv a placutelor ce semnalizeaza intrarea intr-o localitate cu români si restu’, nu a soclurilor, monumente, etc.
    Da, inainte era mai bine, dupa cum a zis si fiul, “n-o sa puteti varui cat a construit tata”. I-a dat pişta o culore si iou neki.
    Sa nu uitati pe monumentul luptei anticomuniste sa mentionati si in trilingv, voi stiti ce.

  10. Rodica Răspunde

    Ei , na , stire ! Primaria a reabilitat, bla, bla, bla ……. . Nu le era lor de reabilitare , cat sa puna si-n ungureste denumirea localitatii ( implicit si nemteste , ca na , sa nu-si dea seama prostii ce vor de fapt ) Si asta , fiindca la urmatoarele alegeri s-ar putea sa nu mai prinda din functiile actuale . Acu chiar c-am intrat in UE , Schengen , si unde mai vreti voi ! Cica lucrarea (opera de arta , nu ? ) s-a efectuat prin eforturi proprii ; păi , mai hăndrălăilor ( ei , ce vreti , n-am gasit pe moment un termen mai potrivit) din ce bani ati facut treaba asta ? A facut cheta personala Kereskeny , Pataki , sau Maskulik ? Nu din bani publici ati facut-o ? De-acu-nainte se va circula mult mai bine pe drumuri , nu vor mai fi probleme , da-le-ncolo de gropi , bine ca putem citi pe ungureste intrarea în localitate . Dupa care model s-au inspirat ? Cel german , austriac , spaniol , sau poate chiar unguresc ? A mai ramas ceva nebifat în programul de guvernare de la Budapesta ?

    • Ding dong Răspunde

      Poti sa speri cat vrei, orasul asta nu a fost intemeiat de valahi!

      • Rodica Răspunde

        Stii ce sper eu cu adevarat ? Sa vina odata ziua când , indiferent de limba pe care o vorbim ( acasa , in familie sau cu prietenii) , indiferent ca ne-am nascut aici sau ne-am stabilit ulterior , sa respectam toti aceasta TARA si LIMBA OFICIALA ! Sa-ti dau un singur exemplu – n-am auzit înca pe nimeni ( de alta cetatenie decat cea americana la origini ) sa se fi stabilit în America si sa vina cu tot felul de povesti , gen – de fapt hispanicii au întemeiat SUA , sau poate grecii , sau romanii . ori mexicanii ? In momentul in care o persoana hotaraste sa devina alt cetatean decat s-a nascut se obliga automat sa respecte tara al carei cetatean a devenit ulterior , sa cunoasca si sa foloseasca limba oficiala a ei , sa-i respecte legislatia !
        Asa ca degeaba incerci ping pong – ding dong , ca la mine nu ține !
        Daca ai priceput ce-am vrut sa zic .

        • Ding dong Răspunde

          Bun si cu ce nu se respecta? Tovarasa cetatean? Suntem in UE. Deja si in Ungaria gasesti in limba romana afise chiar nu inteleg ce probleme ai. Tot comentezi in stanga in dreapta indiferent de subiect. Ai intrat in vreo institutie a statului si s-a vorbit cu tine altfel decat in limba romana?

          • ...

            Asemenea oameni nu pricep că ideea cu statul național și alte cele se dizolvă în UE și în instituțiile lor declarat superioare. Poți să te piși contra vântului, banul dictează. Am acceptat când am intrat, nu avem ce face. Mai e puțin și ne mănâncă și suverenitatea. Peste 100 de ani vom vorbi de actualele entități statale ca de Burgundia de exemplu. Asta vor ei. Aici suntem mari viteji dar “afară” suntem ghiocei în frunte cu clasa noastră politică.

          • Rodica

            Da ! Te las pe tine sa ghicesti unde .

      • joliku Răspunde

        Mai, pantru voi nici dinozaurii n-o existat…
        Pentru voi lumea asta exista de cand o aparut in zona ciorditorii, violatorii, ucigasii din stepe

    • Rodion Răspunde

      Rodi, Rodi , e scris pe romana !!!
      alo, se aude, scrie Satu Mare.
      de ce esti revoltata ? vrei in cod hexazecimal ? sau cu Arial, Calibri?

      • Morion Răspunde

        Baiul e că scrie și într-o anumită limbă. Dacă ar scrie în japoneză n-ai fi așa important dar în limba aia deranjează în șubconștient.

  11. satmarean Răspunde

    Așa e, orașul nu a fost întemeiat de români, a fost întemeiat de NEMȚI !

    • ... Răspunde

      Doar partea de Németi. Apropo, dacă ești așa specialist știi cam pe unde vine?

      • satmarean Răspunde

        ”Doar partea de Németi”,pentru că doar partea aceea a existat !!Partea sudică a fost infiintată mult mai tarziu pentru muncitorii unguri,svabi,slovaci,romani etc. !Orasul s-a numit Salzmarkt,ungurii i-au zis ”Szatmar” iar romanii ”Săcmar”.

        • ... Răspunde

          Aici greșești. Németi a fost separat, înființat prin 1230 și a fost după Szatmár (Zotmar, și nu Salzmarkt, nicăieri nu este menționat așa) care exista cam prin anii 1000, 1000 și ceva, nu se știe exact. Treaba cu Satu Mare oraș milenar în 1972 e o bazaconie, nu are nici o bază. Dacă discuți istorie trebuie să fii corect, altfel ies prostii. Nu spui numai ce-ți convine. Cele două orașe au coexistat până în 1712 când s-au unit. Pune mâna pe carte.

  12. Marin Răspunde

    Orașul a fost înființat și dezvoltat de evrei. În Satu Mare românește se vorbește doar de câțiva ani.

    • Rodica Răspunde

      Dupa mintea ta , cam cati ar fi cei cativa ani ? Doi , trei , zece ? Te-ntreb , fiindca sunt nascuta aici de ani buni ( si n-am sa-ti spun cati ), parintii nascuti tot aici din bunici (bihoreni si maramureșeni ) stabiliti aici cam de prin 1958 . Sunt exact la socoteala , cum zici tu , doar cativa anișori ! Pana sa vorbeasca ai mei limba romana în Satu Mare , cum crezi ca vorbeau ? Pasarește ?
      Cat despre ceilalti specialisti în istoriografie si lingvistica , nu va mai obositi , fiecare cu varianta care va convine . Sa fie toata lumea multumita !

  13. Căldărar Paginel Răspunde

    Așa heste.
    Să vorovește an rumănește dară dă cateva anii.
    Cam 600.
    Că pana atunce să vorove o romană mai latenească șunpic dă țâgănește.

  14. Marin Răspunde

    Scumpa mea Rodica, eu am venit în SM în 1987,de atunci se vorbește în oraș corect românește.

    • Rodica Răspunde

      Nu sunt scumpa ta ! Ma bucur ca tu ai ……instaurat în oras vorbirea CORECTA a limbii romane . Chiar nu stiam acest lucru , da pana la batranete tot învata omul ceva .

  15. y Răspunde

    Pentru necunoscători și neavizați. Am mai postat acum ani buni când mă certam pe aici cu marinarul pe uscat, dar repet acum. M-am născut la începutul anilor 60, familia mea trăiește în acest oraș cam din 1740. Eu sunt get-beget sătmărean cu bune și cu rele. Accept așa cum este. Dar nu accept să mă școlească o “sârmă” care vrea să-mi dicteze cum să mă simt bine la mine acasă. Cui nu-i convine să se ducă de unde a venit. Eu nu-i dau afară dar dacă orașul i-a acceptat și și-au găsit rost în viață aici atunci să respecte comunitatea care i-a găzduit. Atunci în anii 60 absolut tot orașul vorbea ungurește, de multe ori jucându-ne între noi aflam cu mirare că unul sau altul ar fi de fapt român. Nu că era o problemă. Nici accent nu aveau când vorbeau ungurește. Dacă nu mă credeți ia verificați cunoștiințele de limbă maghiară ale bunicilor voștri. Iar în magazin vânzătoarea te întâmpina cu “tessék” iar la meciurile cu Olimpia se striga “hajrá Törekvés”. Cui nu-i convine acest lucru puțin îmi pasă pentru că astea sunt fapte trăite și nu vise din cărți. Voi nici nu știți câți evrei mai erau prin oraș din ăia cu paisli, venea la magazinul lor mașina frigorifică cu produse kosher și aveau și clădirea băii ritualice unde e acum magazinul Profi din centrul nou lângă Eminescu. Faptele nu le puteți schimba. În momentul în care le acceptați o să fiți infinit mai bogați sufletește. Vorba lui @Norick, peace!

    • Ding dong Răspunde

      Corect! sunt de acord in totalitate.

    • Norick Răspunde

      Stiu despre ce vorbbesti. Sunt mai tânăr, dar nu cu mul[i ami (max. 10), asa ca și EU ám trăit vremea respectivă.
      Dar degeaba vrei să le explici la caserița de la Barta Ati, pe când ea a ajuns din codru’ deja nu mai era farmecul dinainte in oraş… ?
      Peace! ?

      • Rodica Răspunde

        Desi nu ti-am raspuns de mult , o fac acum pentru a-ti scoate din cap fixatia cu caserita de la Barta Ati ; daca tot le stii pe toate , trebuia sa afli ca la aceasta firma ( ca si la altele , de altfel , pe care sigur le cunosti ) în proportie de 98% angajatii sunt maghiari. Acesta este primul si singurul criteriu pentru angajare . Asa ca ceri prea mult unei caserite de la Barta sa vorbeasca romaneste ( n-am zis corect , am zis doar sa incerce sa vorbeasca romaneste ) . De scris în limba romana , nici nu se pune problema . Si mai ai o fixatie , cea cu zona Codrului , zona pe care n-ati reusit sa v-o ……însușiți (pricepi sigur ce vreau sa zic) , si care , la fel ca zona Oașului , va sta undeva în ….coastă . Nu Coasta de Azur , revino-ti . Ceea ce demonstreaza faptul ca – cine-a fost întai oul sau gaina ? Acestea fiind zise , nu-ti mai dau satisfactia repede de-a dialoga cu tine , așa ca poti ….fierbe în suc propriu !

        • Norick Răspunde

          Ha ha ha . Mi-ai dat un raspuns egal cu zero. Fixatiile doar tu le ai , eu nu practic “sportul ” asta tipic taranesc. In rest toate cele bune si spor la munca… 😛
          Peace ! 🙂

      • y Răspunde

        Jaj Istenem, szegény fejed! @Norick mi lesz most veled? Figyelj oda, nem akar veled veszekedni a csaj! Jajaj, itt a világvége!???? Fell a fejel haver, lesz az még így sem! A nagy hazaféltésben majd kénytelenek leszünk megtanulni mindahányan cigányul. De az ugye nem baj!?Csak a magyar “umlaut”-ot ne lássák a betűkön.

        • Rodica Răspunde

          De la tine aveam alte pretentii , dar daca stau bine si ma gândesc , acelasi ….aluat !

          • y

            Și eu pot spune același lucru despre tine. Îmi pare totuși nespus de bine că șederea ta în Fossatum nu a trecut fără efecte. Văd că ceva ungarese tot s-a lipit de tine. Sincere felicitări!

        • Norick Răspunde

          Nen gond. Imádom a csajt (remélem tényleg az és nem rúgok egy kapufát) …::-P

          • y

            Van itt egy pár név (vagy 3-4 legalább) amelyik gyanúsan tengerész-szagú, más néven is írogat. De nem érdekel. Ha ettől boldog, ám legyen.

          • Norick

            Van benne valami, de engem sem zavar a kutya ütő… ?

    • alt marinar Răspunde

      @y:marinarul adevarat m-a rugat sa-ti transmit indemnul prietenesc sa-i b—-ti prietenul!Dupa ce ai fost toate meseriile,acum pretenzi ca esti si din acelesi an cu Tutankamon!Prietene ungur ,asta seamana a patologic!Nu te mai face bine nici Gabor!Si acum o intrebare nevinovata:de ce ar pleca sarmele si nu ungurii?Ce zici?

      • y Răspunde

        Iar eu îi transmit marinarului că ar fi cazul să posteze din nou cu numele vechi, cel consacrat, dacă tot vrea să se bage-n seamă. Și să învețe la bătrânețe să salute din nou. Prietenii știu de ce. În rest tu poți să mă p..pi undeva. Dar numai după ce îți dau voie. Pentru aceasta te duci la biroul de relații cu publicul, ceri un formular-tip, frumos completezi în limba română (sper că te descurci că mai nou începi să servești câte un deți cam pe la 10-11, nu e bine, nu e bine!) apoi depui cererea și aștepți pentru aprobare max. 30 de zile. Rog a se completa cererea cu majuscule că-s bătrân și nu mai văd așa bine. Dar pe marinari încă îi observ de la distanță. Deh, cămașa aia în dungi orizontale! Pentru întrebarea ta, sârmele au cam plecat pentru că Ceașcă a murit de 30 de ani și nu se prea mai dau bani pe nemuncă. Ați rămas voi, pensionarii nostalgici ai vechiului sistem care vă plictisiți și refulați pe aici.

      • c-block Răspunde

        Uiti-mă, șineva are și purtător de vorbă! Ni mă șe fain!

  16. Marin Răspunde

    Pentru Y. Nu ești de pe aici,nici maghiar, nici român ,nici evreu. E limpede că ești grec și nu stai bine cu geografia, sârmele sunt cei veniți din Moldova, nu din Prahova.

    • y Răspunde

      La nerv am scris sârma și sunt mai de aici decât inclusiv actualul primar dacă este să ne socotim. Nu că ar fi o mândrie sau o performanță. Eu zic că avem destule probleme în oraș. Dacă pseudoproblema revopsirii acestor chestii din beton de la intrare și inscripțiile de pe ele este problema unora atunci sincer îmi pare rău de voi.

    • x-ulescu Răspunde

      ai vazut filmu ET ?? cred ca despre y e vorba

    • y Răspunde

      Un sfat absolut prietenesc, chiar așa nesolicitat. Nu te lua de mine că sătmărean mai sătmărean ca mine greu găsești. Mie nu trebuie explicat cum a fost orașul și ce a fost distrus. Nu că ar fi asta o performanță. Iar pe @Rodica eu zic s-o lași în pace, dar faci ce vrei. Impresia mea e că nici măcar nu-i femeie. Se ascunde după acest fals pseudonim apelând la buna creștere a unora (zice că o lăsăm mai moale).

  17. hingeru Răspunde

    Mariilor nationalisti! toti dati copii la liceul german. De ce? Stati si invatati in limba romana. Acolo nu comenteaz nimeni, toti declara pe propria raspundere limba materna: germana. puteti sa-i intrebati. Acolo este si fostul viceprimar si multi altii. si scoala are numele unui german 🙂

    • x-ulescu Răspunde

      bine spus .. inca se calca unii pe altii ( la propriu ) cind ies ,,romanii de la scoala aia

  18. peda gogu Răspunde

    Ion si iosca .la un pahar de palinca ,discuta istorie . Iosca noi am fost primii aici , scrie la carte ca venit Attila ,descalecat ,dat jos hainele si facut baie la Moros , Ion, da scrie mai departe ca atunci cand a iesit din Mures ,nu a mai gasit nici hainele nici calu ? deci noi romanii am fost primii pe aici !!

  19. Marin Răspunde

    Stimată Rodica, nu ești scumpa mea, dar îți transmit o mostră de imperativ dificil de ortografiat “Pune-ți-aș gambele pe umeri”! Este corect românește?

    • joliku Răspunde

      Ai grija Marine ca au mai existat autori cu pseudonime feminine :)))

    • Rodica Răspunde

      Asa va învata pe voi , la bugetari ? Interesant ; ai gresit site-ul ; încearca la videochat , poate gasesti acolo pe cineva disponibil ! Ce-ti ziceam deunazi ? Ca esti badaran ? Scuze , am gresit ; esti cu o speta mai jos ; ghicește tu !

  20. Hungarom Răspunde

    Subiect inepuizabil pe portalsm – HUN VS ROM, pana maine se ajunge la peste 60 comentarii ;-)))

  21. Putin Răspunde

    Sunt supărat. În rusă nu este inscripționat nimic! Păi când vor veni băieții mei se vor rătăci? не хорошо.

  22. alex Răspunde

    Vai de noi,sovinismul de al dracului la noi,a facut ceva,deja e o problema ca scire si in alte limbi….{in masghiara e principalul ce scoate ochii la unii},bine ca e facut,pana acuma nici un primar nu a gandit la asta,va ocupati de figuri,fite!

  23. Marin Răspunde

    Nu contează.
    Pe umeri să fie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.