Ultima actualizare: azi, 11:21

Locale

Luminațiile, aduse în Ardeal de italieni. Ziua în care morții îi vizitează pe cei vii

Ziua Morților, de origine celtică, a fost adusă în Ardeal de coloniștii italieni, și se crede că în această zi, morții vin de pe tărâmul celălalt şi-i vizitează pe cei vii.

Istoricul Vladimir Alexandru Bogosavlievici spune că de Ziua Morţilor, de Luminaţie, morţii se ridică din locurile de veci şi-i vizitează pe cei vii.

„Se crede că morţii, în această zi, vin de pe tărâmul celălalt şi-i vizitează pe cei vii. Este o sărbătoare catolică, precede sărbătoarea tuturor sfinţilor, precede 2 noiembrie, ziua morţilor, celebrată în special în bisericile catolice. Biserica catolică spune că această sărbătoare a fost preluată prin evenghelizarea celţilor, că este o zi de alungare a spiritelor rele, dar atunci începea şi anul nou, pe 1 noiembrie. În Transilvania se pare că sărbătoarea aceasta a fost introdusă de coloniştii italieni, numeroşi în Ardeal, aduşi în secolele 18-19. Aceşti colonişti, fiind catolici, au imprimat acest obicei”, a spus istoricul Vladimir Alexandru Bogosavlievici pentru PortalCJ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.