Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

Noul Cod Rutier: Șoferii nu pot butona nici măcar GPS-ul. Când este permisă utilizarea telefonului în trafic

Uitați de telefonul mobil când mergeți cu mașina: de sâmbătă s-a schimbat Codul Rutier. Șoferii nu pot butona nici măcar aparatul GPS, iar sancționați vor fi și bicicliștii care țin telefonul în mână. Deja au început raziile, iar în primele 24 de ore de la schimbarea codului rutier s-au dat amenzi în valoare de 54.000 de lei. Există, totuși, unele situații când este permisă folosirea telefonului în trafic.

Dacă ați fost prins că ați încălcat noile reguli, riscați o amendă de până la 1.160 de lei. Nu doar că vorbesc la telefon, dar 40% dintre șoferii români trimit SMS-uri în timp ce conduc, arată statisticile. Verificarea unei notificări pe rețelele de socializare sau scrierea unui mesaj distrag atenția de la trafic pentru cel puțin 5 secunde. La doar 14 kilometri pe oră, asta înseamnă parcurgerea în orb a 14 metri.

Aparatul GPS sau telefonul pe post de GPS

O situație controversată este folosirea telefonul în suportul special pe post de GPS. Dacă în timp ce conduceți și vreți să modificați de exemplu adresa – veți primi amendă. Șofer fiind, nu puteți butona GPS-ul în trafic, dar cel din dreapta, da. Dacă sunteți singur în mașină, puteți folosi dispozitivul înainte de a pleca, din parcare sau trageți pe dreapta. Unii specialiști spun însă că amenzile date în acest caz pot fi contestate. Argumentul: în același mod, un șofer poate folosi butoane de pe bordul mașinii, pentru a schimba temperatura aerului condiționat sau pentru a schimba radioul.

Noul Cod rutier despre bicicliști și ,,trotinetiști”

Nu doar șoferii vor fi „vânați” de oamenii legii, ci și bicicliștii sau cei care se deplasează pe drumurile publice folosind trotineta. Și pentru această categorie de participanți la trafic amenzile sunt la fel de mari dacă folosesc telefonul mobil în timp ce se deplasează pe drumurile publice. Astfel, bicicliștii și „trotinetiștii” riscă și ei amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei pentru folosirea telefonului în timpul deplasării.

Când este permisă utilizarea telefonului în trafic

Machiatul la volan sau folosirea consolei din mașinile moderne se pedepesc deja. Legea nu va rezolva și situația celor care uită să mai pornească din loc atunci când culoarea semaforului se face verde, pentru că au ochii în telefon. Folosirea telefonului când mașina staționează în coloană sau chiar într-o intersecție nu se va pedepsi.

4 comentarii

  1. Hayderpashich Fatme Răspunde

    Dar volanul si pedalele mai putem sa le folosim. Sunt curios cei ce fac livrari de pachete cum isi vor face treaba sau politia cum mai vorbeste la statie si la telefon cum vedem de atatea ori in trafic.

    • bogdan Răspunde

      Pai stai linistit ca la ei nu este valabil, Iti dai seama ca ei au voie sa vorbeasca si la telefon sa dea sms, ei sunt scutiti de lege. Sau asa ar trebui daca vedem un politai vorbind la telefon in timp ce conduce sa avem si noi dreptul de al lua la rost

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.