Ultima actualizare: ieri, 21:42
Locale

Codul Rutier s-a schimbat. Ce amenzi riscă șoferii care țin telefonul în mână

Codul Rutier se schimbă, începând de astăzi, iar şoferii care nu respectă noile reguli vor fi mult mai aspru sancţionaţi şi chiar pot rămâne fără permis pentru 30 de zile.

De sâmbătă, orice șofer care ține în mână telefonul sau îl atinge atunci când se află în mers riscă o amendă de 1.100 de lei.

Până acum un șofer putea să folosească telefonul pe modul hands free și era amendat doar atunci când era prins de poliție că țintea telefonul la ureche.

Nu puteți să țineți sau să butonați nici macar aparatul GPS. Poliția recomandă să se facă setările înainte de pornirea mașinii. Sunt interzise și transmisiunile live de la volan pentru că asta implică ținerea telefonului în mână.

Telefonul poate fi folosit atunci când mașina staționează, indiferent că așteaptă la semafor sau staționează într-o coloană de mașini.

Dacă ați fost prins că depășiți viteza și vă vede polițistul că folosiți și telefonul mobil, riscați să vă fie suspendat permisul timp de 30 de zile.

„Nu era reglementat atunci când o persoană se află pe o bicicletă sau pe un vehicul. Noile modificări vor reglementa și acest lucru”, spune Claudiu Costea, purtător de cuvânt la Birgada Rutieră.

„Folosirea dispozitivelor hands free (bluetooth, căști cu fir) este permisă. Ideea e să nu folosești teleofonul în timpul condusului cu mâinile în orice mod, faptul că tastezi, că-l atingi. Asta implică distragerea atenției și de aici s-au întâmplat foarte multe accidente”, aduagă Claudiu Costea, purtător de cuvânt la Birgada Rutieră.

Sursa: Digi24

4 comentarii

  1. ciprian Răspunde

    Alta frectie, alt picior de lemn valabil doar pentru “SAD PEOPLE”

  2. Satmarean Răspunde

    Foarte bine si asa dar trebuia permisul suspendat direct 30 de zile ,la a doua abatere 90 de zile iar la a treia anulat cu drept de a urma din nou scoala de soferi si examenele aferente dupa un an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
FOTO. Grădinița din Satu Mare unde copiii culeg struguri și fac must

Din nou toamnă, din nou motiv de bucurie la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 9 din municipiul Satu Mare! De...

Închide