Ultima actualizare: azi, 19:07
Locale

Scurtă istorie. De ce am dat ceasurile înapoi cu o oră

De ce am dat ceasurile înapoi cu o oră. Azi noapte, cu toții am dat ceasurile înapoi cu o oră, iar ora 4 a devenit așadar ora 3. Scopul schimbării ceasurilor (înapoi cu o oră în octombrie, înainte cu o oră în aprilie) este unul economic, pentru a folosi cât mai mult lumina Soarelui.

Ideea s-a conturat în 1898 la neo-zeelandezul, Hudson, deşi se pare că ea a fost şi mai timpurie, în 1784, la Benjamin Franklin.

Aceeași idee a avut-o, în 1905, şi englezul William Willett, care propunea ca ceasurile să fie date înainte doar cu 20 de minute. În fine, un alt englez, Robert Pearce, a introdus un proiect de lege în acest sens, în Camera Comunelor, în februarie 1908, iar prima lege pe această temă a fost data în 1909, însă până la urmă n-a fost pusă în practică, fiindcă fermierii s-au opus.

Germania a reuşit să pună ideea în practică, în 1916, chiar în timpul războiului, când, pe 30 aprilie, ceasurile au fost date pentru prima dată înainte la ora 23.00.

Au urmat alte ţări, iar acum modelul se aplică în peste 70 de state, însă există multe controverse legate de bioritm şi e foarte posibil să se renunţe la ea. De altfel, o comisie a Parlamentului European a şi votat renunţarea la acest sistem în UE începând cu anul 2021.

În România, modelul a funcţionat în perioada 1932-1937, apoi în 1940-1942 şi a fost reintrodus de Ceauşescu, în 1979.

Sursa: PortalCJ

3 comentarii

  1. ombre Răspunde

    nu cred ca este cu folos

  2. Satmarean Răspunde

    Sper sa ramana asa cum este acum. Aceasta este ora adevarata nu cea impusa de unii din inerese economice.

  3. Bubu Răspunde

    Este o tâmpenie cruntă, schimbarea asta de oră! Nu face altceva, decat sa te dea peste cap!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.