Ultima actualizare: azi, 15:48
Locale

“Bomba chimică” care a omorât trei persoane, la Timișoara, poate fi cumpărată de pe internet

“Bomba chimică” care i-a omorât pe timişoreni, în „blocul groazei”, poate fi cumpărată de pe internet. Fosfura de aluminiu, substanţa vinovată de moartea celor trei timişoreni şi spitalizarea câtorva zeci în urma unei dezinsecţii, deşi este foarte periculoasă şi are un regim special poate fi cumpărată de pe internet, aşa cum au aflat reporterii PortalCJ.ro.

Un specialist în substanţe toxice a declarat pentru reporterii PortalCJ.ro că fosfura de aluminiu este “Bomba chimică”.

“Bomba chimică” – ar trebui să fie vândută doar firmelor autorizate

“În mod normal, fosfura de aluminiu o cumpără doar firmele autorizate în gr 1 şi 2 de toxicitate, dar cine are un pic capul pe umeri n-o foloseşte. Şi eu o evit, cam toată lumea. Fosfura de zinc, fosfura de aluminiu sunt nişte substanţe foarte periculoase. În perioada comunistă erau folosite la scară largă, atunci era mai uşor să treci sub tăcere accidentele ca acestea. Mureau mulţi câini, era folosit pentru că moartea survine fulgerător. Era folosit în special în livezi, câmpuri agricole, erau animale sălbatice, o mulţime de vulpi moarte. Dar nu e pentru spaţii de locuit pentru populaţie, fiindcă e o bombă chimică”, a declarat, pentru PortalCJ.ro, specialistul în substanţe toxice, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Aceste substanţe omoară pe loc

„La animale, moartea survine fulgerător, intră în convulsii, pe blochează căile respiratorii, le paralizează sistemul nervos, produce infarct. În mod normal, nu se vând prin farmacii, ci prin depozite, iar distribuitorii trebuie să aibă o evidenţă. Sunt otrăvuri şi sunt verificate în mod normal de către o secţie a poliţiei, care îi cheamă o data pe an. Sunt foarte indignat de ceea ce s-a întâmplat la Timişoara, că oameni care nu se pricep lucrează cu ele, dar eu ştiu cât rău pot să facă şi cât sunt de periculoase. Uşurinţa cu care se vând este înspăimântătoare. Aceste substanţe omoară pe loc. Nu-s ca antibioticele, care pot să omoare în timp, să cauzeze malformaţii, cancere, mai ales în perioada de creştere”, a mai spus specialistul.

“Bomba chimică” – poate fi cumpărată de oricine de pe unele site-uri

Reporterii www.portalcj.ro au descoperit, aşa cum puteţi să vedeţi în fotografiile ataşate, mai multe firme de la care poţi să cumperi fosfura de aluminiu direct de pe internet, fără niciun fel de document.

Asemenea substanţe foarte toxice, care pot fi procurate foarte uşor, pot să fie folosite şi în comiterea de crime cu intenţie, mai ales că sunt greu de depistat, iar poliţia ar trebui să înăsprească măsurile de control în cazul acestor substanţe.

“Şi cei care comercializează asemenea substanţe sunt criminali, dacă nu respectă regulile. Trebuie înăsprite măsurile împotriva celor care vând aceste substanţe”, a mai declarat sursa citată.

Cum s-a întâmplat totul, la Timișoara

“La ultimul etaj erau câteva apartamente goale pline de insecte etc. Această substanţă, în prezenţa oxigenului, eliberează hidrogen fosfurat, care e un gaz otrăvitor mai greu decât aerul şi a mers de sus în jos, în bloc. E foarte grav că un operator de substanţe chimice nu ştia cât e de periculoasă. Nu se folosesc nici pentru dezinsecţie, nici pentru deratizare. El a făcut dezinsecţie. Se lăuda că rezolvă toate problemele, făcea dezinsecţie la preţuri astronomice. Pe gurile de aerisire i-a gazat, ca în filmele acelea de groază. Şi cei care comercializează astfel de substanţe sunt criminali, dacă nu respectă regulile. Trebuie înăsprite măsurile împotriva celor care vând aceste substanţe”, a mai spus sursa pentru PortalCJ.ro.

Noi victime. Polițiști transportați la spital

Cel puțin nouă polițiști, printre care și inspectori criminaliști, au probleme medicale după ce au intrat în blocul din Timișoara unde au murit trei persoane în urma dezinsecției.

Ministerul Apărării Naționale transmite că o echipă mobilă se află la fața locului și sprijină cercetările de la Timișoara.

„O echipă mobilă din cadrul Ministerului Apărării Naționale se află, la această oră, la Timișoara, pentru a acorda sprijin autorităților locale  în vederea confirmării prezenței unor substanțe chimice toxice industriale în cazul incidentului de la sfârșitul săptămânii trecute. Cei trei specialiști, membri ai unei echipe de prelevare și identificare a agenților chimici, bacteriologici și radiologici (SIBCRA) din cadrul Centrului de Cercetare Ștințifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din MApN, vor acționa, cu echipamente performante, pentru detecția fosforului remanent din diverși compuși organici și anorganici de la fața locului, precum și pentru verificarea plenitudinii operațiunilor de decontaminare desfășurate până în prezent”, a transmis MApN într-un comunicat, joi dimineață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.