Ultima actualizare: azi, 21:59

Locale

FOTO. HEY, proiectul care îi ajută pe tinerii vulnerabili din județ să își găsească un loc de muncă

În această după-amiază, la Centrul Tehnologic de Inovare din municipiul Satu Mare, a avut loc lansarea proiectului „HEY! – Sprijinirea angajării tinerilor în județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg”. 

Obiectivul general

Obiectivul general al proiectului transfrontalier este de a răspunde problemei creșterii șomajului în regiune, care afectează în special zonele rurale și orașele mici, unde oportunitățile de angajare pentru forța de muncă slab sau mai puțin calificată. Ambele județe țintă se caracterizează prin concentrarea populației și a vieții economice în orașele mari și în vecinătatea acestora, cu o diferență semnificativă între zonele rurale și cele urbane.

Proiectul răspunde la aceste nevoi specifice prin furnizarea de informații și servicii de consiliere profesională care permit tinerilor dezavantajați să-și crească respectul de sine prin furnizarea de tehnici de căutare a locurilor de muncă, servicii de consiliere profesională personalizate și oportunități de învățare pentru a dezvolta abilitățile necesare pe piața muncii.

Inițiat de Asociația Ages și organizația parteneră din Ungaria „Ötlet a Vidékért”, proiectul își propune să promoveze găsirea unui loc de muncă durabil și de calitate pentru tinerii dezavantajați care locuiesc în județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Creșterea șanselor de angajare pentru tinerii și grupurile vulnerabile

În acest scop s-a efectuat un sondaj implicând un eșantion de 1.000 de tineri dezavantajați (500-500 de persoane) din județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg. Cercetarea va contribui la dezvoltarea unei strategii pentru creșterea șanselor de angajare a tinerilor și altor grupuri vulnerabile.

Proiectul își propune să ofere îndrumare, instruire, informare și consiliere în carieră pentru cel puțin 200 de tineri pe o perioadă de 30 de luni și să faciliteze participarea la oportunități de învățare și angajare, cum ar fi internship, târguri de locuri de muncă și contacte online.

,,Este un proiect transfrontalier finanțat prin programul de cooperare transfrontalieră România – Ungaria, pe care o implementăm împreună cu Asociația pentru Idei în Mediul Rural din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria. Scopul principal al proiectului este sprijinirea angajării tinerilor din județul Satu Mare și județul vecin, iar grupul țintă este format din tineri vulnerabili cu vârste între 17 și 35 de ani, tineri care fac parte din familii cu trei sau mai mulți copii, tineri care nu vorbesc sau vorbesc greu limba română, respectiv tinerii aparținând minorității rome”, a declarat Csengeri Zsolt, președintele Asociației AGES Satu Mare și managerul de proiect.

Câteva concluzii ale cercetării sunt:

Datele arată că, din 100 de oameni cu educație scăzută, mai mult de jumătate sunt inactivi în Uniunea Europeană și România. În România rata de inactivitate printre tinerii cu studii elementare și medii este mai mare decât la nivelul UE, în timp ce persoanele cu studii superioare prezintă o rată de inactivitate mai mică în România. Dacă ne uităm
la absolvenți, vedem că „merită” să obțină o diplomă chiar peste media UE, deoarece reduce și mai mult inactivitatea.

1) Dacă analizăm situația pe piața forței de muncă a tinerilor români din UE, nu e relevant să ne uităm la șomaj, deoarece România stă mai bine decât UE la acest capitol, ci la rata de inactivitate, care include NEET-uri și șomeri de lungă durată.

2) Statutul de persoană inactivă se „moștenește” din tată în fiu/fiică. Inactivitatea pe piața muncii e îndeosebi justificată de „problemele personale” ale tinerilor, respectiv percepția privind prejudecăți ale angajatorilor față de aceștia, opiniile fiind destul de omogene printre respondenți.

Angajatorii menționează nivelul scăzut de așteptări, posibilitatea de calificare la locul de muncă, dar și probleme precum prezența scăzută la locul de muncă, fluctuație mare de personal, nivelul scăzut al motivației, cazuri de furt. Totodată, ei afirmă că nu sunt așteptări deosebite față de prezentarea unor diplome, dar solicită dedicație și loialitate
față de locul de muncă și adaptare la stres. Constatăm că cei care nu au lucrat niciodată sunt în cea mai mare măsură absolvenți de studii medii, urmați de cei cu studii elementare. Ca urmare a acestui eveniment, Asociația AGES, alături de organizația parteneră „Ötlet a Vidékért”, și cu implicarea mai multor companii și instituții locale, vor colabora la organizarea unor activități care să contribuie la creșterea șanselor de angajare și dezvoltarea carierei profesionale a tinerilor care provin din medii dezavantajate.

Cum s-a născut proiectul

Managerul Csengeri Zsolt a declarat că proiectul s-a născut în urma unor analize care au evidențiat o serie de probleme ce îi împiedică pe foarte mulți dintre tinerii din mediul rural să avanseze în carieră.

,,Motivele pentru care am pornit acest proiect sunt multiple, dar aș aminti trei mari probleme: lipsa acută a forței de muncă, un al doilea motiv ar fi faptul că tinerii, în special cei din mediul rural, având cunoștințe minimale nu au acces la locul de muncă dorit , iar al treilea motiv se referă la faptul că la noi, dar și în județul vecin economia se concentrează de obicei în jurul orașelor mari, iar cei din mediul rural trebuie să depună astfel un efort considerabil. Din aceste motive s-a născut proiectul, iar noi ne dorim să aduce cât mai aproape cererea de ofertă”, a mai declarat Csengeri Zsolt.

La evenimentul de astăzi au participat reprezentanți ai firmelor din Satu Mare, întrucât a doua etapă a proiectului se va axa pe pregătirea unei strategii prin care va fi abordat subiectul ce se referă la cerere și ofertă, mai exact aducerea tinerilor inactivi pe piața forței de muncă.

Un comentariu

  1. y Răspunde

    Ce îmi place mie că nu văd anumite figuri proeminente din domeniu care se ocupă de cei defavorizați! A, este vorba să caute loc de muncă. Nu e cu “papa” gratis. Atunci am înțeles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.