Ultima actualizare: azi, 16:36

Locale

FOTO/VIDEO. Drumul-Rușine al Sătmarului. O femeie s-a îmbolnăvit de astm din cauza prafului

Situația de pe Drumul Județean 193 A este mult mai gravă decât ar putea părea la prima vedere. Deși este știut faptul că România are o calitate a drumurilor extrem de slabă, ceea ce se întâmplă la marginea municipiului Satu Mare este de-a dreptul incredibil: mașini distruse, transportatori cu nervi întinși la maxim, întârzieri ale ambulanțelor și vieți puse în pericol.

Ajunși la limita răbdării, zeci de sătmăreni au ieșit joi după-masă în stradă pentru a-și striga oful.

Drumul care pune în pericol viețile oamenilor

Zeci de sătmăreni au organizat, în după-masa zilei de joi, un protest la ieșirea din municipiul Satu Mare spre Amați. Așa-zisa „Autostradă a Codrului” a ajuns o rușine pentru județul Satu Mare, iar oamenii și-au propus să tragă un serios semnal de alarmă, după ce zi de zi, de ani de zile, circulă pe un drum dezastruos. Unul dintre protestatari spune că soția lui a ajuns să se îmbolnăvească de astm din cauza cantității uriașe de praf ce înghite casele din Amați.

,,Soția s-a îmbolnăvit de astm din cauza prafului. Are hârtie de la medic”, a spus unul dintre protestatari. De asemenea, o persoană a decedat după ce echipajul medical a întârziat: ,,Anul trecut a murit o persoană din cauză că Ambulanța nu a ajuns la timp”.

Mașini distruse și oameni ajunși la limita răbdării

Oamenii spun că au ajuns să fie abonați la service-urile auto, ba mai mult decât atât, spun ei, copiii nu mai pot ieși din case din cauza norilor de praf.

,,Sunt mai mult decât revoltată. Să vină ei să-și bage mașinile de două ori pe zi aici și să-și spargă băi de ulei și parbrize. Să își aducă copiii, de la mic la mare, să îi țină aici pe stradă cum îi ținem noi. Să le fie rușine”, spune, plină de revoltă, o sătmăreancă.

Locuitorii din Amați sunt nevoiți să se închidă în case și să spere la zile ploioase.

,,Când se întâlnesc două mașini nu se mai vede omul de pe marginea drumului. Nu e posibil să stai în curte, să-ți întinzi hainele pe uscător și să le iei murdare. Acum avem noroc că a plouat.”

Transportatori revoltați

Șoferii profesioniști sunt și ei revoltați. Au ajuns să parcurgă în 40 de minute un drum ce în condiții normale ar putea fi parcurs în doar 20 de minute.

,,Să vină ei, să lucreze o zi să facă zece curse pe drumul ăsta. Eu am geamuri fumurii. Mă întreabă colegii pe unde umblu, pe câmp?”

Problema cu Autostrada Codrului este una veche, însă recent Consiliul Judeţean anunţa că au început lucrările de întreținere pe drumul spre Amați, Rușeni, Tătărești.

Redăm comunicatul de atunci:

,,Au început lucrările de întreținere periodică a drumului județean DJ 193A. Constructorul Diferit SRL Cluj realizează lucrări de tratament bituminos dublu, de la ieșirea din municipiul Satu Mare spre localitatea Amați, lucrări care vor continua în intravilanul localităților Rușeni și Tătărești, pe o suprafață totală de 60.000 mp.

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba și vicepreședintele Ioan Rus au verificat calitatea lucrărilor începute în cursul zilei de luni, 21 octombrie. Prin realizarea acestora se va reduce cantitatea de praf din atmosferă produsă de traficul rutier, se vor îmbunătăți condițiile de circulație, iar din punct de vedere tehnologic se protejează sistemul rutier realizat anterior.

Pe cei 10 km de drum pe care se realizează lucrările de tratament bituminos dublu, recomandăm participanților la trafic să circule cu viteză redusă (30 km/oră) astfel încât să se evite producerea de evenimente rutiere nedorite. Dacă vremea va fi favorabilă executării lucrărilor, estimăm că acestea vor fi încheiate în aproximativ 10 zile.

De asemenea, între localitățile Amați și Rușeni, Rușeni și Tătărești, respectiv pe tronsonul de drum județean Hodișa-Socond-Rătești sunt în derulare lucrări de întreținere cu material pietros.

Potrivit președintelui Pataki Csaba, anul viitor, pe drumul județean DJ 193A vor începe lucrările de modernizare, prin așternerea a două straturi de covor asfaltic”.

 

 

 

 

 

 

 

Un comentariu

  1. Cineva Răspunde

    Ar trebuii sa scrieți, domnilor din presa, în fiecare zi câte un reportaj despre această autostradă, poate poate o sa se prindă rușinea de ei și vor face ceva cu acest drum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.