Ultima actualizare: azi, 21:07
Locale

Garda de Mediu, în control la Satu Mare. Inspecții pe bandă rulantă și amenzi de peste 280 mii lei

În trimestrul al III-lea al anului 2019, Comisariatul Judeţean Satu Mare al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr total de 148 inspecţii, dintre care 63 inspecţii planificate, conform planului anual de controale şi 85 inspecţii neplanificate.

În cadrul inspecţiilor neplanificate, au fost înregistrate:

 • 41 controale efectuate în urma sesizărilor,
 • 4 controale de verificare a realizării măsurilor stabilite anterior,
 • 2 controale efectuate în urma autosesizării,
 • 19 controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu,
 • 12 controale de verificare a respectării condiţiilor impuse în actele de reglementare,
 • 1 control cu alte autorităţi, în urma protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii la nivel judetean.
 • 5 inspecţii pentru emiterea, prelungirea sau revizuirea actelor de reglementare
 • 1 control pentru identificare obiective noi

În urma acestor controale, au fost aplicate 46 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 284.500  lei. De asemenea într-un caz a fost începută procedura de suspendare a autorizației de mediu pentru nerespectarea prevederilor acesteia, iar în două cazuri au fost impuse măsuri de desființare a lucrărilor începute fără acte de reglementare și de readucerea la starea inițială a terenului. Totodată , în două situații de încălcare a prevederilor legale din domeniul protecției au fost sesizate organele de urmărire penală pentru soluționarea aspectelor identificate conform competențelor acestora.

Principalele neconformităţi constatate în urma controalelor efectuate în perioada menţionată au fost:

– gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor de tip municipal și asimilabile de către deținătorii acestora, persoane fizice, juridice sau după caz aministrații publice locale.

– neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor pentru deșeurile produse, colectate, valorificate, eliminate , de către operatorii economici

– lipsa formularelor de transport deşeuri în cazul livrării acestora către terți

– nesolicitarea actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului pentru activităţile desfăşurate

– emisii de poluanţi în aer, cu încălcarea prevederilor legale

– inițierea unor proiecte cu impact asupra mediului, fără a obține actele de reglementare din punct de vedere al protecției mediului

– încălcări ale prevederilor legale în domeniul gestionării resurselor naturale .

Împreună cu Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare, în baza Ordinului Ministrului nr 846/23.08.2019 , a fost derulată o acțiune de identificare a zonelor cu depozitări necontrolate de deșeuri la nivelul întregului județ. Au fost identificate  92 de amplasamente cu deșeuri menajere și deșeuri din construcții și demolări, ocupând o suprafață totală de cca. 3000 mp, cu un volum de aproximativ 700 mc. Au fost impuse măsuri cu termen autorităților administrației publice locale pentru salubrizarea zonelor afectate. Urmare a verificării realizării măsurilor, în zonele verificate s-a constatat că acestea erau salubrizate.

Controalele pentru investiţii noi şi la finalizarea investiţilor, efectuate pentru plata tranşelor către beneficiarul proiectelor au fost soluționate cu prioritate, fără a fi constatate neconformități.

 

 

3 comentarii

 1. y Răspunde

  Uite @Rodica, este exact cum anticipam! Tu ce ai înțeles din articol? E la fel ca la articolulul cu amenzile de la DSV. Undeva în Europa pe dreapta Captain Planet a dat sancțiuni la n titulari de activitate pentru x obiective verificate din care ….., nu mai continuu. Să nu cumva să aflăm ceva concret! Doamne ferește! Vom fi atunci informați!?? Dar să fim liniștiți. Se lucrează.

  • Rodica Răspunde

   Dar tu nu observi ca s-a facut totul …..conform planului anual de controale si 85 de inspectii neplanificate ? S-a facut norma de controale ? S-a facut ! Plus cele ….. neplanificate ! Restul sunt ….detalii fara importanta , la fel ca salariile celor de la mediu ……. Si , daca suntem noi curiosi ,n-avem decat sa mergem sa facem constatari ; Nu c-ar interesa pe cineva , asa , pentru placerea noastra !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Femeie amenințată cu toporul în județul Satu Mare. Vecinul i-a spus că o taie

O femeie din comuna Certeze, județul Satu Mare a fost amenințată cu toporul. Femeia spune că un vecin, în vârstă...

Închide