Ultima actualizare: azi, 08:28
Locale

Monumentul rezistenței anticomuniste va fi dezvelit în 22 decembrie, la Satu Mare

Monumentul rezistenței anticomuniste va fi dezvelit în 22 decembrie. Municipiul Satu Mare dedică o lună memoriei Revoluției din Decembrie 1989.  Astfel, Primăria Municipiului Satu Mare și Centrul Cultural “G.M Zamfirescu” au pregătit un amplu eveniment ce cuprinde expoziții, conferințe workshop-uri, dezbateri, prezentări, precum și realizarea “Monumentului rezistenței anticomuniste”.

Evenimentele socio-culturale dedicate celor 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 se desfășoară sub cupola ideii “Revoltă, rebeliune și atitudine sub dictatură înainte de 1989”, concept artistic ce îi aparține artistului, muzicianului și compozitorului de origine sătmăreană, Mircea Florian © 2019, respectiv a Muzeului Județean Satu Mare.  Vor fi analizate aspecte sociale și artistice diferite ce se regăseau în cultura și subcultura tinerilor ce au trăit sub dictatură.

Astfel, programul evenimentelor dedicate acestei aniversări debutează în 25 noiembrie cu vernisajul a două expoziții deosebite: expoziția „METRONOM 74 – Cornel Chiriac” și expoziția “EUnderground Travelling Ehhibition”.

Expoziția „METRONOM 74 – Cornel Chiriac” este realizată de către Muzeul Național Cotroceni în colaborare cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii și cu colecţionarul Radu Nicolescu. Aceasta a fost vernisată în iulie 2018, în cadrul conferinței „GENERAȚIA METRONOM. TINERII ȘI RADIO EUROPA LIBERĂ ÎN COMUNISM”. Proiectul a adus în fața publicului data la care postul de radio „Europa Liberă” a început să emită – 4 iulie 1950, activitatea secției române a postului de radio, emisiunea „Metronom”, și pe realizatorul acesteia Cornel Chiriac. Pe de altă parte s-au evidențiat restricțiile din perioada regimului comunist. Devenit o tribună pentru disidenţii și opozanții regimului comunist, cu o influenţă considerabilă în rândul opiniei publice din România, în special în rândul tinerilor, Radio „Europa Liberă”- prin emisiunile sale -a determinat autorităţile comuniste să considere acest post ca fiind un inamic ce trebuia redus la tăcere.

Expoziția culturii underground din perioada comunistă – “EUnderground Travelling Ehhibition” este realizată de echipele naționale din șase state fost-comuniste (Ungaria, România, Polonia, Cehia, Bulgaria și Albania) ale proiectului EUnderground, finanțat de Comisia Europeană – EACEA prin programul Europa pentru Cetățeni. Cenzura comunistă asupra artei și culturii este tema centrală a materialelor prezentate. Expoziția surprinde destine, practici artistice și manifestări inedite de rezistență culturală din perioada comunistă.

Miercuri, 27 noiembrie, în programul evenimentului este programată lansarea de carte “Carte despre armată”. Sunt invitați la lansare autorii cărții: Gazda Albert (sovietic), Tóth Tibor (român), Huncík Péter ( cehoslovac), Horváth Viktor(maghiar), Makai József (iugoslav) care vor împărtăși cu publicul sătmărean perioada petrecută în stagiul militar în perioada comunistă.

Luni, 2 decembrie, sătmărenii sunt invitați la proiecția filmului documentar “Un timp sărit din calendar” . Filmul este realizat integral din imagini de arhivă. Unele imagini sunt prezentate în dintr- “Un timp sărit din calendar” este o recuperare necesară de calendar istoric.

Joi, 12 decembrie, va avea loc vernisajul expoziției “Povestea nevestei mele”, autor Visky András, la care va participa și Nagy Mihai, istoric arhivist.

Evenimentul continuă în 18 decembrie cu un workshop/conferință  cu titlul Artă alternativă în România anilor 80 ,  susținută la Casa Meșteșugarilor de prof. Magda Cârneci, poet, critic de artă și publicist român și de prof. Adrian Guță, istoric și critic de artă.

Cel mai important moment dedicat aniversării acestui eveniment este dezvelirea Monumentului Rezistenței Anticomuniste care va avea loc în 22 decembrie, fiind urmat de o slujbă religioasă și o ceremonie de depunere a coroanelor.

Tot șirul de activități va culmina în data de 22 decembrie cu dezvelirea ,,Monumentului Rezistenței Anticomuniste” amplasat în P-ța 25 Octombrie. În această piață există un ansamblu architectural care stă martor a ,,epocii comuniste”, piața fiind special aleasă pentru amplasarea acestui monument.  Monumentul este dedicat tuturor acelor care au suferit și în special au luptat și promovat această idee anticomunistă fără de care nu era posibilă eliberarea din epoca de represiune, care a fost Comunismul.

Seara se va încheia cu concertele susținute de trupa AK26 din Ungaria și trupa Cargo.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.