Ultima actualizare: azi, 08:27

Naţionale

VIDEO. Urs lovit în plin de o mașină. În agonie, la locul accidentului, de peste 15 ore

ACTUALIZARE 14,00 – Ursul rănit sâmbătă seara în accidentul rutier de la Praid a fost tranchilizat şi apoi împuşcat. Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Harghita, dr. Lado Zsolt, a declarat duminică, pentru AGERPRES, că animalul avea trei picioare facturate şi ar fi fost imposibil să supravieţuiască în pădure.

Un urs a fost lovit în plin de o mașină, aseară, în județul Harghita, pe direcția Praid-Sovata. În urma accidentului ursul a fost grav rănit, suferind fracturi la toate membrele.

La fața locului s-au deplasat echipaje de prim-ajutor și echipaje ale Poliției, care au constatat că nu există nicio victimă, înafară de animalul grav rănit. Un copil aflat în mașina implicată a suferit un atac de panică, echipajul SMURD oferindu-i primul ajutor.

Ursul se află și în aceste momente la locul accidentului, unde agonizează, rostogolindu-se de pe o parte de alta, neputând să plece. Animalul este supravegheat de polițiști și jandarmi, însă nimeni nu face nimic pentru a-l ajuta. Se așteaptă ca autoritățile să ia o decizie în ceea ce privește ursul.

„Legislaţia spune că atribuţiile de intervenţie trebuie să fie ale Jandarmeriei şi ale medicilor veterinari. Am sunat la minister, să rezolvăm această situaţie regretabilă, este inuman să laşi un animal să agonizeze, deşi nimic din lege nu te împiedică să intervii.

Încercăm cât mai repede să rezolvăm această situaţie, astfel încât să nu mai stea acel urs, în agonie, acolo.

Chiar acum emit colegii ordinul de recoltare, în cel mai scurt timp ursul va fi luat. Am trimis veterinar cu tranchilizant, cel de acolo nu avea. Animalul va fi supus unui control, iar după asta vor trebui să spună ce decizie se va lua, înţeleg că are probleme la trei dintre membre”, a spus la Digi24 ministrul Mediului.

Traficul pe DN 13A este restricțional din cauza animalului aflat pe șosea.

13 comentarii

  1. Andreiut Răspunde

    Sovata e PLINE de ursi! Nu te poti plimba prin statiune deoarece ni se rupe telefoanele de mesaje RO-ALERT.
    In plus, ma gandeam, daca noi sunte la SM de citim oare stiri din alte zone in sectiunea locale?

    • Ursu Brun Răspunde

      Apoi nu te plimba. Stai acasa pe internet. Nu Ursu te-a invadat, tu ai intrat pe teritoriul lui. Si eu am fost la Sovata si nu m-am intalnit cu niciun urs. Chiar si in jurul lacului Ursu m-am plimbat fara probleme. Impreuna cu familia. Poate ca ne-a simtit ca suntem oameni buni.

  2. Urs Răspunde

    pentru ca au si categorie de stiri nationale. mai vedem si noi in ce lume traim…..

  3. Bahu Răspunde

    Da , citeste , care este nivelul de inumanitate in Romania ! A , daca nu stii sa scrii las-o balta !

  4. Vlad Tepes Răspunde

    Este incredibil ce popor de gunoaie putem fi, din pacate fac si eu parte din el.
    Cum sa nu intervina autoritatea sanitar veterinara sa-i curme suferinta, sub o forma sau alta, fie anesteziat fie eutanasiat…dar sa lasi animalul 15 ore sa sufere de durere crunta, este criminal, nu gasesc cuvinte in limba romana sa calific nepasarea autoritatilor…
    Mi-e rusine si greata…

  5. Bahu Răspunde

    @y daca esti cel adevarat , dezamagirea mea este fara margini , cum poti scrie asa ceva . Daca tu ai aceasta atitudine in acest caz dramatic ce sa ma astept de la leii de tastiera care fac comentariile din gunoiul cel mai infect al societatii ???

  6. y Răspunde

    Sunt curios cum arată mașina implicată pentru că indiferent de marcă și de calitatea caroseriei trebuie să fie făcută praf. Chiar dacă e mașină de teren trebuie să aibă daune serioase. Și sunt curios cu ce viteză circula pentru că dacă avea viteza conform codului rutier nu nenorocea ursul chiar în halul ăsta.
    PS. În tot acest răstimp constat că autoritățile competente și-au demonstrat încă o dată cu vârf și îndesat “competența”. Asta dacă cineva mai avea ceva dubii. Nu-i bai, vine începutul lunii și iar o să ne bage niște sirene-n creier ca să știe tot omul că se “lucrează”. Problema este doar când. Și cum. Mai ales acesta din urmă. E foarte trist. Și mie milă de acest animal pentru că era un urs superb. Dacă era femelă ar trebui găsiți puii urgent și relocați. Oricum trebuie relocați pentru că n-au ce căuta în zonă. Dar asta ar însemna ca autoritățile competente să știe ce trebuie să facă. Speranța moare ultima.

  7. Bahu Răspunde

    @y , scuza-ma daca am crezut si o clipa , ca ai scris tu comentariul respectiv si iti multumesc pentru realismul si sensibilitatea cu care ai tratat acest caz .

    • y Răspunde

      @Bahu, nu trebuie nici o scuză. Cu plictisiții ăștia nu ai ce face. Chiar e greu să-și aleagă un nume propriu? Așa am făcut și eu la vremea respectivă. Nu trebuia mare fantezie pentru @y-ul ăsta!
      În schimb ce mă deranjează este fenomenul în sine. An de an se repetă și autoritățile bat pasul pe loc. Am participat și la recensământul carnivorelor mari și știu foarte bine de unde rezultă cifra finală. Ca să formulez elegant cifrele oficiale sunt departe de adevăr. Fiecare fond de vânătoare dă în scris către agenția teritorială de mediu cam cât “bănuiește” că ar avea din fiecare specie în parte, apoi se adună frumos în birou. Din această cauză avem fel de fel de surprize și ne trezim cu daune provocate de animale sălbatice în agricultură (mistreți în majoritatea cazurilor). Eu am impresia că autoritățile de fapt habar n-au de cifra exactă. Oricum populația de urși este cel puțin dublu față de ce ar trebui să fie optim în țară. Dar un lucru tot nu înțeleg. Dacă vesticii vor așa de mult să se joace de-a Winnie the Pooh de ce nu le teleportăm (bineînțeles pe bani) vreo 1000 de exemplare. Apoi vor cunoaște și ei pe pielea lor cum e cu ursul care nu vrea să poftească afară din frigiderul omului. Și ar mai fi un alt aspect. Tare s-au permis construcții în habitatele animalelor în ultima perioadă! În multe zone noi ne-am băgat peste ei. Întreb așa, noi caoameni cum reacționăm dacă ne trezimcu fel de fel de musafiri nepoftiți? Eu zic vă urșii, lupii, mistreții încă sunt mai toleranți și mai umani față de noi decât Homo sapiens.

      • Ursu Brun Răspunde

        Au fost duse cateva exemplare acum cativa ani in Germania, nu au supravietuit, nu imi mai amintesc din ce motive. Oricum, de ce suntem noi asa de convinsi ca suntem Animalul suprem? De ce nu avem un pic de mila fata de alte fiinte? Fiecare animal are un strop de suflet si de constiita. Uitati-va la albine, la cai, la caini, la pisici, la orice animal, depindem unii de alti, daca le studiezi observi multe lucruri. Nu degeaba se spune ca Omul este cel mai prost animal. Numai Omul, singurul ANIMAL cu adevarat de pe planeta, a initiat procedura de autodistrugere, dintre toate fiintele din Lume. Asa de firava este viata, atat de scurta la scara cosmica incat ar tebui sa ne gandim de zece ori, inainte de a ne face rau unul altuia.
        Am fost la Tusnad, am vazut ca seara se luau masuri speciale de precautie, se spune ca in zona sunt cam 20 de ursi din care vre-o 15 kukas, adica vin la containere. Nu am vazut niciunul din pacate, desi am fost si pana la lacul Sf. Ana. M-am rugat din suflet, impreuna cu sotia, sa vedem si noi un adevarat simbol al tarii noastre, ANIMALUL suprem al Carpatilor! Ar fi bine sa ne bucuram ca avem privilegiul sa gazduim asemenea animale. Sunt tari care ne invidiaza pentru acest lucru. Nu pentru OAMENI ci pentru ANIMALELE salbatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.