Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Proteste anunțate la UPU Satu Mare, împotriva demiterii lui Raed Arafat

Medicii de la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare au remis miercuri, 11 decembrie, un comunicat de presă prin care anunță că sunt împotriva demiterii dr. Raed Arafat. În caz contrar, medicii sătmăreni spun că ,,își rezervă dreptul la acțiuni de protest.”

Redăm, în continuare, întregul comunicat:

Ne adresăm Dumneavoastră, pentru a trage un semnal de alarmă, dar și pentru a ne ajuta în comunicarea cu anumite personaje către care căile de adresare nu ne sunt accesibile.

MOTIVUL:

În calitate de profesioniști, care reprezintă principalele servicii medicale de urgență din Romania (Unități pentru Primirea Urgențelor, SMURD și Servicii Publice de Ambulanță), în contextul situației create de afirmațiile referitoare la posibila demitere a domnului dr Raed Arafat și riscurile care pot deriva de aici.

CONTEXT:

Sistemul de Asistență Medicală de Urgență și Prim-Ajutor Calificat este o structură integrată cu rol strategic. Funcționarea sistemului se bazează pe colaborarea dintre structuri ale Ministerului Sănătății, ale Ministerului Afacerilor Interne precum și ale autorităților locale, iar scopul major este salvarea vieții și îngrijirea suferinței de orice fel a cetățenilor. Dezangrenarea oricărui element din cadrul acestei structuri complexe, cu multiple și esențiale relații de interdependență, poate duce la pierderi de vieți omenești. În cadrul acestui Sistem, format din Unități Primire Urgențe, SMURD, Compartimente Primire Urgențe și Servicii Publice de Ambulanță, Servicii Publice Salvamont – lucrează medici primari, specialiști și rezidenți în Medicină de Urgență, Anestezie și Terapie Intensivă, Pediatrie și Medicină de Familie/Generală, asistenți medicali, paramedici, piloți, subofițeri și ofițeri ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ai Inspectoratului General de Aviație, salvatori montani. Reprezentând temelia sistemului, acești profesioniști au beneficiat de o bază materială și logistică, de o structură educațională complexă care a fost dezvoltată pe parcursul a 25 de ani pe baza unei matrice de competențe operaționale, de cooperare și comandă.

Anual unul din zece români a beneficiat de intervenția echipelor Serviciilor județene de ambulanță, Serviciului de Ambulanță București-Ilfov și SMURD. Anual unul din cinci români a fost tratat in Structurile de Primire Urgente UPU/ CPU. Aceste date demonstrează faptul că mai mult de 20% din populația României a avut nevoie si a beneficiat, anual, de asistența oferită de Sistemul Medical de Urgență și Prim-Ajutor Calificat prin profesioniști cu experiență care aplică concepte de lucru moderne validate la nivel intern, european si internațional.

Valoarea Sistemului este mult mai mare decât suma valorii fiecăruia dintre oamenii care activează în structura lui. Cu toate acestea, experiența ne-a demonstrat ca acest concept este adevărat doar în condițiile unei coordonări unice si profesioniste. Acest sistem de coordonare trebuie să fie validat atât în situațiile comune, de zi cu zi, dar si în cele majore de criză profundă.

România beneficiază deja de un astfel de sistem de coordonare iar acest lucru nu trebuie nici uitat, nici neglijat și nici distrus. Rolul dr. Raed Arafat a început odată cu lupta pentru implementarea unui concept care crea un sistem de urgență care punea siguranța și viața pacientului în centrul atenției acestui sistem. Ulterior acest rol a evoluat, odată cu dezvoltarea sistemului, către coordonarea integrată a tuturor celor care intervin pentru salvarea celor aflați în suferință.

SITUAȚIA ACTUALĂ:

Amenințări constante la adresa sistemului de urgență au început să apară în perioada anilor 2011 – 2012, stimulate de avântul deosebit a tot ceea ce se constituia în elemente componente ale sistemului, din punct de vedere legislativ, financiar, resurse umane, resurse materiale. Atracția fondurilor potențial disponibile, mirajul implicațiilor comerciale în sistemul de urgență, încercarea de limitare a unui sistem public puternic pentru a deschide calea unor alternative dubioase, au dus la repetate tentative de atac la adresa conceptului, la adresa structurilor implicate, dar mai ales la adresa celui care a reprezentat unitatea și coeziunea sistemului, dr. Raed Arafat.

Pentru ca acest sistem să funcționeze la randament maxim, a fost necesară nu doar crearea de către dr. Raed Arafat a mecanismelor de dezvoltare în continuare ci și identificarea de căi prin care să se evite obstacolele ridicate pentru atingerea a exact acelor repere care astăzi i se reproșează, și nu numai, pentru că nu au fost atinse. A fost nevoie de o muncă de convingere extraordinară pe care dr. Raed Arafat a trebuit să o ducă, zi de zi, pentru ca și cel mai mic element de dezvoltare să treacă de voința celor care nu au înțeles sau nu înțeleg aceste mecanisme. Practic în ultimii ani sistemul a mai putut să evolueze doar ca urmare a acestui efort colosal pe care el l-a făcut. Aveți dubii? Căutați în sertarele Ministerelor pe care le evaluați, câte propuneri legislative, propuneri de regulamente sau proceduri zac uitate.

Amploarea acestor amenințări, mai mult sau mai puțin mascate, a ajuns la o dimensiune inimaginabilă și la forme de manifestare care ne demonstrează, pe de o parte faptul că este un fenomen concertat, realizat pe mai multe căi, pe de altă parte faptul că cei care orchestrează aceste atacuri nu au nici măcar cunoștințe de bază despre funcționarea a ceea ce încearcă să distrugă. Amenințarea demiterii dr. Raed Arafat înainte de finalizarea unor anchete sau audituri de către neprofesioniști (a rămas celebră acuzația Corpului de Control al Prim-Ministrului, de acum câțiva ani, prin care sunt criticate echipele de intervenție de la Clubul Colectiv pentru că au făcut resuscitarea pe asfalt, deși ghidurile de specialitate si practica exact asta recomandă), realizarea unor auditări a căror teme se modifică de trei ori într-o săptămână, apariția unor pseudo-oferte din domeniul privat cu pseudo-soluții, sunt doar câteva din aberațiile acestor jocuri care au un singur rol: cel de a satisface nevoi economice sau comerciale ale unui grup de oameni care nici măcar nu sunt capabili să ia o decizie, ascunzându-se în spatele unor așa-zise “analize” sau “evaluări”.

Dar, adevărul este că, nici nu înțelegem ce i se reproșează. Care sunt acele lucruri, acțiuni sau non-acțiuni de care se face vinovat și cine sunt cei care i le impută lui Raed Arafat? Unde a greșit dr. Raed Arafat la tragediile din Apuseni, Siutghiol, Colectiv sau Caracal? Să dăm cuvântul specialiștilor să se pronunțe. De ce nu profesioniștii din sistem sunt cei care sunt ascultați ci indivizii care au un unic mandat, compus dintr-o reformă fără cunoaștere și de a schimba fără un fond?

În final, poate că nu este vorba despre OMUL Raed ci despre ce reprezintă el pentru România. De ceea ce a creat în toți acești ani. De toți cei care au fost alături de el în zidirea unui sistem care funcționează exclusiv pentru binele celor aflați în suferință. Și nu suntem puțini cei care, în cursul acestor 30 ani l-au sprijinit pe el dar mai ales conceptul, ideea și funcționarea sistemului. Nu uitați că este atât munca dar și viața noastră.

Stimați domni și doamne cărora nu ne este permis să ne adresăm altfel, acest sistem a fost construit în 30 de ani dar poate fi distrus în 30 de zile. Ce veți pune în loc? Încercați să explicați acest lucru cetățenilor României. Încercați să descrieți prin ce mecanisme va funcționa acest sistem pe care nu l-ați înțeles și nu îl veți înțelege decât dacă îndepliniți una din două condiții: fie faceți parte din el cu trup și suflet, fie beneficiați de el pentru trup și suflet.

Dacă nu puteți, atunci vă rugăm, respectuos, să ne lăsați să ne vedem de treabă alături de Raed. În caz contrar ne rezervăm dreptul la acțiuni de protest care, fără a afecta pacienții care se adresează sistemului de urgență, să sublinieze încă o dată faptul că și ceea ce avem noi de spus este important.

35 comentarii

  1. x-ulescu Răspunde

    cati dintre ei l-au votat pe werner ? care a dat ordinul sa fie demis Arafat ??

  2. satmarean Răspunde

    Pai dupa ce au semnat listutele obligati de moldovanca, cum sa nu sustina arabetele. jos arafat, condamnat pentru achizitii (100 de mii de euroi cazanul de ambulanta) si desfiintat dsu

  3. satmarean Răspunde

    Si inca ceva:pt o garda de 24 de ore pe terapie la pompieri stiti cat primeste un doctor de la upu? peste 2000 de lei. doua mii lei pentru 24 de ore in care poate nu are interventie.

    • Satmarean Răspunde

      Dar daca are o interventie, una singura si te salveaza pe tine atunci ar merita 2000 lei?

      • x-ulescu Răspunde

        atunci sunt bani cheltuiti degeaba !

      • Vili Răspunde

        pai…. eu unul spun ca in cazul asta nu ar merita salarul….

      • ... Răspunde

        Si daca nu te salveaza, da banii inapoi? Ar fi interesant de vazut un studiu cu rata de eficienta a SMURD-ului. Adica interventii/Oameni salvati. Adica asa sa gonim ca disperatii si sa spunem OPERATIA A REUSIT, PACIENTUL A MURIT este deja o vorba banala. Vezi cazul COLECTIV.

  4. Satmarean Răspunde

    Vor sa va privatizeze si ve- ti avea venituri ca la privat……E bine!!!! Sper sa fie anticipate sa aiba toata puterea (PNL-USR). Atunci sa vedeti distractie….

  5. X-ulescu Răspunde

    La îndemnul cărui șef, ați ieșit la protest?
    Cu ce va amenințat?
    Sau nu vă descurajați pe cont propriu?
    Aveți, încă, nevoie de “un tătuc”?
    Dacă ar fi să fiți reevaluați, câți ați mai rămâne?
    Câți nu aveți bacalaureatul?
    UPU sunteți voi nu arafat.
    Profesioniștii din UPU fac lucrurile sa mearga.
    Câți aveţi curajul sa fiți evaluati azi?
    Pt binele satmarenilor.
    Ați uitat cine a condus in timpul COLECTIV?
    SUDGHIOL?
    FĂGĂRAȘ?

    • x-ulescu Răspunde

      @ x-ulescu fals , iar ai luat medicamentele cu vodca ? disperare mare sa-l schimbe pe ARAFAT , sa puna mana privatii pe SMURD !! atunci sa vedeti daca mai sunati la 112 ,ca nu o sa aveti bani sa platiti

      • ... Răspunde

        Pe tine xulescule nu te poate inlocuii nimeni. Adica nimeni nu este atat de prost… in toata GALAXIA!

  6. satmarean Răspunde

    Nu mai vorbiti prostii cu privatizatul. Pe smurd sunt pompieri deveniti paramedici dupa o luna de curs. Ei sunt militari, nu pot fi vanduti. UPU apartine de ministerul sanatatii, la fel si ambulanta cine sa-i vanda. Sunt institutii publice finantate din bugetul general. Firmele private nu pot primii coduri galbene si rosii pentru ca nu au acces la aceasta finantare.

    • matroz Răspunde

      @satmareanul:e adevarat.Partea de SMURD a pompierilor nu poate fi vanduta sau instrainata !La prima vedere.Dar pot fi desfiintati foarte repede!Pe de alta parte privatizarea tipului de serviciu oferit nu tine seama de buget ci de plata beneficiarului!Ea va fi obligatorie,eliminand asigurarea de sanatate existenta .Pot fi alte pareri!

      • satmarean Răspunde

        asta cu desfiintatul pompierilor poate prin tarile din africa centrala, dar cred ca si acolo sunt. sa-i faca civili se poate dar nu cred ca risca nimeni(exemplu franta unde odata au facut greva si s-au rezolvat toate problemele legate de tehnica si finante. nu vb de cei din paris care au ramas militari, au si bani si tehnica)

        • satmarean Răspunde

          cu smurdul se rezolva foarte usor, le vopsesc albe si le trec la ambulanta. smurduri cred ca sunt maxim 10 in judet in schimb ambulante si transport sunt peste 20 pe tura. fac 25-30 de angajari pe judet si credema la peste 6000 de lei pe luna e bataie mare pe posturi.

  7. satmarean Răspunde

    Problema este alta : a pornit chestia asta numita smurd care face acelasi lucru ca si ambulanta, dar cu oameni mai putin pregatiti. Nu poti compara un paramedic cu o luna de curs cu un asistent cu ani de scoala si pregatire. smurdul la inceput a fost facut sa merga atunci cand pompierii au interventie, dar banutii multi, avantajele, imaginea sustinerea psd l-a facut pe arab sa i-si iasa din minti. pompierii sa ramana cu descarcerarea, incendii, cai pisici etc. si ambulanta cu transportul pacientilor si prim ajutor. a incercat prima data sa se infiltreze la ambulanta dar astia i-au dat jet. pompierii sefi mai botanisti si in necunostinta de cauza i-au dat mana libera si s-a terminat totul.

    • matroz Răspunde

      @nu stiu care satmarean:Nu cred ca cineva a pus la egalitate procedurile si competenta SMURD cu ale SAJ.Desi pe unele ambulante SMURD -TIM-sunt asistenti si medici de cea mai inalta profesionalitate!Pe de alta parte SMURD-ul nu este finantat de catre Ministerul Sanatatii,fiind platiti doar medicii.Resursa financiara a ambulantelor,mentenantei,personal etc. este finatata de MAI.Timpul de raspuns al SMURD-anuntare,ajungere la pacient-era in favoarea acestora,in majoritatea cazurilor.Lucrurile s-au mai asezat cand au fost nevoiti sa infiinteze dispecerate integrate,comune.Nu mai mergea cu falsificarea timpului!
      Despre problemele rezultate pentru pompieri din acest mod de lucru este o alta chestiune si o pot detalia doar acestia!

      • satmarean Răspunde

        Pe una singura in tot judetul este asistent si medic. Timpul de raspuns pt. ambulanta este de la foarte mare in sus, a fost verificati de catre dsu si nu a controlat acest aspect desi au tablete si era usor, numai cel de la smurd. competentele paramedicilor si asistentilor – o luna vs. 5 sau 9 ani de scolarizare. pentru fiecare interventie smurd se primesc bani si din alta parte cca. 300 pe inerventie. noile ambulante primite sunt praf si stau din prima luna la cluj la service si sunt multe, majoritatea. si a costat peste 120000 de euro fiecare.

        • paraion Răspunde

          Ai uitat sa mentionezi ca acele ambulante sunt biznisul lui Arafat. Cel sfant si neprihanit. Lipit cu superglue de functie. Forever.

  8. satmarean Răspunde

    Upu iese in strada pentru banii multi care ii primesc, pentru amenintarile ca arafat nu pica si zboara din sistem, etc. nu pentru arab. daca se face un sondaj pe bune fara sa fie trecut numele ca si la upu, peste 80% nu i-l vor pe arafat, asta la upu. la pompieri 100%.

  9. c-block Răspunde

    Eu propun sa-l faca sfant pe Arahat aista! Ziceti ca-i musulman? Naspa! Fratilor, nimeni dar absolut nimeni nu-i de neinlocuit! Iar la cate chixuri face mai nou Smurdu’ eu zic ca sa vina altu. A tot incercat bajatu’ aista vreo 15 ani si tot nu e bine. Sa vina altul. Nu-i un capat de tara daca il schimba. Sau se vor afla chestii si va fi bai pentru unii ??

    • y Răspunde

      gresit ,nu e musulman !!

      • satmarean Răspunde

        corect, este islamist – Născut 24 mai 1964 (55 de ani) Modificați la Wikidata
        Damasc, Siria Modificați la Wikidata
        Frați și surori O soră și un frate
        Naționalitate Română
        Cetățenie Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
        Etnie arab palestinian
        Religie Islam [2]
        Ocupație medic
        om politic Modificați la Wikidata

  10. satmarean Răspunde

    Pai cu cine sa faca? cu pompierii? daca tu esti mecanic auto si te pun sa lucrezi in IT sau invers ce faci? nu dai randament oricat vrei.

  11. mihail Răspunde

    Drace.Toti ..satmareanii.. au devenit credinciosi si toba de carte in medicina de urgenta!

  12. Ph Răspunde

    Mi-am facut timp sa citesc Situatia actuala in ochii celor de la UPU SM:

    – amenintari ca cineva vrea sa le privatizeze serviciul si alte atentate la serviciul lor, aruncate niste adevaruri din proiectele de asigurari private, total pe langa subiect, dar asa se face manipularea – sincer, prima data cand aud asa aberatie, dar ce aud sunt cazuri de fraude facute prin UPU, parlamentari plimbati cu elicopterul SMURD (UPU il cere) si multe cazuri de superficialitate in indeplinirea sarcinilor de serviciu si muuulte arogante ale personalului medical;

    – Arafat e de neinlocuit, daca el pleaca, sistemul se duce pe pwla, il blamam fara sa tinem cont de ce a facut domnia sa, o dam in latura sentimentalista, ca asa ne place noua de la Izaura incoace – nu ii contesta nimeni ca a facut SMURD, i se contesta calitatile de lider, de management, de om de actiune si ca a ascuns niste filmari nu tocmai frumoase in care vedem secretari de stat si ministri care atunci cand participa la o actiune isi iau rolul de coordonator, pun osu la bataie, nu se plimba pe acolo cu telefonul la ureche si ii pun in dificultate pe cei care coordonau plus ca Arafat e prea arogant de o vreme, e suficient sa vedem mersul explicatiilor de la aparitia acelor imagini;

    -la final o dam iar in sentimentalisme plus amenintari subtile, de data asta de la Suleyman preluate, se distruge munca facuta in 30 de ani, bla, tralalala – sa va fie rusine ca va dati mari specialisti si umani, dar sariti in sus doar cand va este voua amentitat statulul si privilegiile, nu atunci cand sistemul devine putred si alegeti sa faceti parte din el si nu va doriti nicio schimbare inafara de salarii marite.

    Nu pot blama tot sistemul, pot sa apreciez cadrele medicale si pompierii care isi risca viata facand garzi f lungi si fiind pe teren langa cei in nevoie, dar stim foarte bine cati avem; nu am cum sa nu ma intristez cand vad o interventie in caz de accident in Austria si cand vad ce e la noi. Ne complacem inloc sa fim critici si sa vedem unde si ce se poate schimba. Si se poate, incepand cu Arafat.

  13. x-ulescu Răspunde

    noi aventuri ale guvenului tembel sica mandolina !! cat o fi euro azi ?? o sa aflati la facturi si la plata ceditelor sau chiriei , se numeste plata taxei pe prostie pentru cei care au votat werner si pnl . Noutate angajatii itm au primit ci 15 % unii cu 30 % mai mic salariul !! Ha ha Ha , pentru cei care au votat werner si pnl ,prostia doare rau ???

  14. Lili Răspunde

    Ce ne facem daca Arafat se dileste sau dupa ce moare??

    • ... Răspunde

      Îl punem pe x-ulescu în locul lui că dă pe afară de deșteptăciune.

      • x-ulescu Răspunde

        mi-o puteti si beli cu dintii ( banana )

        • ... Răspunde

          Da. Ca de obicei inteligent. Frumos nu știi să vorbești? Doar idiomul de la ușa cortului, de la mămica și tăticul? Trist. În loc să te bucuri că te-am propus big boss la SMURD! Sau zici că nu-ți trebe că acolo e musai de lucrat? Nu mai merge cu lălăitul și frekatul frunzei de mentă între bulane?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.