Ultima actualizare: azi, 12:10
Locale

Sătmăreanul Florin Mulcuțan, consilierul Ioanei Bran, în vizorul DIICOT

Sătmăreanul Florin Mulcuțan, unul dintre consilierii fostului ministru al Tineretului și Sportului, Ioana Bran, a fost luat în vizorul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Florin Mulcuțan a fost dus la București pentru a fi audiat, în cursul zilei de ieri, după ce procurorii DIICOT au descins în mai multe locuințe din județul Satu Mare. Procurorii au căutat persoanele care și-au cumpărat diplome de licență. Nu se cunoaște exact motivul pentru care Mulcuțan a fost luat în vizorul DIICOT, dacă este suspect sau martor, cert este că audierea are legătură cu subiectul diplomelor cumpărate.

Percheziţii la Spiru Haret – Descinderi la 76 de adrese

La data de 18.12.2019, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate efectuează un număr de 76 percheziții pe raza municipiului București și a județelor Brașov, Bistrița-Năsăud, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Vaslui, Satu Mare, Ialomița, Timișoara, Dâmbovița, Botoșani, Cluj și Mureș, dintre care 13 la sediile unor instituții de învățământ superior, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, în formă continuată, luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, instigare la însușirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creație intelectuală proprie, abuz în serviciu, participație improprie la abuz in serviciu, fals intelectual, participație improprie la fals intelectual, instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influență și complicitate la cumpărare de influență.

Prorector, reținut

Prorectorul Universității „Spiru Haret” a fost reținut de procurorii DIICOT, în dosarul în care s-au făcut 76 de percheziții, alături de cadrul universitar alte cinci persoane fiind reținute de oamenii legii, conform oficialilor Direcției Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată.

Percheziţii la Spiru Haret – Promovarea frauduloasă a examenelor

Astfel, în schimbul obținerii de diverse foloase materiale, au procedat la îndeplinirea defectuoasă, neîndeplinirea sau îndeplinirea unor acte contrare ce țin de îndatoririle de serviciu, facilitând promovarea frauduloasă a examenelor susținute de foarte mulți studenți ai universității, atât cu ocazia susținerii anumitor examene restanțe/credite, cât şi cu ocazia organizării sesiunii de licență/master aferente anului universitar 2018-2019 din toamna anului curent.

Pe parcursul anchetei au rezultat date de natură să ateste faptul că astfel de activități infracționale sunt derulate în cadrul universității de foarte mulți ani (cel puțin de la nivelul anului 2012) şi au privit nu numai fraudarea unor sesiuni de licență cât şi a examenelor obișnuite aferente anilor universitari, existând situații când studenții, viitori licențiați, nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat personal la susținerea examenelor la materiile și disciplinele respectivelor facultăți.

În raport de poziția de conducere ocupată în cadrul universității şi de influența pe care o putea exercita atât asupra angajaților acesteia cât și asupra cadrelor didactice/profesori, prorectorul instituției de învățământ superior coordona în mod direct activitățile infracționale.

Secretarii, implicați în caz

Secretarii, persoane de încredere ai prorectorului, răspundeau şi erau implicați de regulă după caz, în facilitarea obținerii grilelor cu întrebările și răspunsurile de la examen, traficarea influenței pe lângă anumiți profesori pentru promovarea frauduloasă a examenelor restante/credite, facilitarea obținerii de lucrări de licență deja întocmite etc.

În continuare, grilele cu întrebări/răspunsuri, precum şi lucrările de licență/master ajungeau în posesia prorectorului, care mai departe, contrar legii si atribuțiilor prevăzute de normele aplicabile, în schimbul unor foloase materiale, le furniza persoanelor interesate (studenți/persoane intermediare), în scopul utilizării şi promovării frauduloase a examenelor (de an/sesiune de licență).
Astfel, s-a constatat că, pentru fraudarea efectivă a probei 1, scrise a examenului de licență, fie grilele cu răspunsurile la întrebări ajungeau în posesia candidaților (care procedau la învățarea şi memorarea acestora, sau procedau la salvarea acestora în telefon şi ulterior, în timpul examenului accesau datele de care aveau nevoie, fără a fi împiedicați de supraveghetori, ci dimpotrivă fiind așezați în anumite locuri prestabilite pentru a putea acționa fără probleme), fie studenții candidați erau direct ajutați în timpul examenului scris de către anumiți supraveghetori, în completarea răspunsurilor la testul scris de licență.

Percheziţii la Spiru Haret – Lucrările, trimise pe email

În ceea ce privește proba a II a, orală, de susținere a examenului de licență/master, prorectorul era de regulă cel care după obținerea lucrării de licență, o trimitea mai departe studentului prin intermediul poștei electronice, cu foarte puțin timp (doar câteva zile) înainte de susținerea şi prezentarea efectivă a lucrării, studentul neavând practic posibilitatea nici măcar de a citi și a-și însuși conținutul lucrării, aceasta nefiind rezultatul efortului de cercetare personal.

Mai departe, prorectorul se ocupa în majoritatea cazurilor de însăși întocmirea şi copertarea exemplarului original destinat facultății, pe care în perioada imediat premergătoare sesiunii de licență, o preda direct sau indirect cadrului didactic, respectiv profesorului în a cărui coordonare ar fi trebuit să existe lucrarea studentului în cauză.

În cauză vor fi puse în aplicare un număr de 96 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi audiate la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală și la sediul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. București – S.C.C.O. Giurgiu, S.C.C.O. Ialomița, S.C.C.O. Călărași, B.C.C.O. Iași – S.C.C.O. Vaslui, B.C.C.O. Iași – Botoșani, B.C.C.O. Brașov, B.C.C.O. Timișoara, B.C.C.O. Cluj-Napoca, B.C.C.O. Cluj – S.C.C.O. Bistrița Năsăud, B.C.C.O. Oradea – S.C.C.O. Satu Mare, B.C.C.O. Galați – S.C.C.O. Vrancea, B.C.C.O. Mureș, B.C.C.O. Ploiești – S.C.C.O. Dâmbovița și S.C.C.O. Buzău și cu sprijinul echipelor de intervenție din cadrul  Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Sursa: DIICOT

 

19 comentarii

 1. dick Răspunde

  un lucru este sigur…nu are fatza de martor

 2. Yury Răspunde

  Și PSD, vrea să se reinventeze? Ha ha ha ha

 3. Marin Răspunde

  Dick and cum, ai dreptate, ești ager la minte, nu poate avea față de martor, are mutra de minor din Libia.

 4. sisi Răspunde

  nu poate cumpara omu o diploma la schimb cu un purcel si ceva leuti si hop astea pe el. rusine dicot

 5. kati Răspunde

  stiu eu pe mai multi cu asa diplome, de la spiru, oameni de afaceri, politicieni samd

  cineva trebuie sa plateasca, credeti ca vor plati toti? nici vorba!

 6. mae Răspunde

  toti psd au diplome false

 7. Coica Răspunde

  Culmea ar fi sa aibă și doctorat

 8. Nichita Răspunde

  doamna deputat ar trebui sa sune in direct la diicot sa spuna ca mulcutan e doctor honoris fara cauza , dar sa spuna ca nu ea suna;) mulcu invat-o te rog;)

 9. Profu Răspunde

  Mulcutan, suna în direct la DICOT,asea cum ai sunat-o pe analfabetă de bran cand era ministru, poate or fi mai indulgenți cu tine.GUNOIULE.

 10. Aladin Răspunde

  Mai oameni buni, nu fiți nebuni! De ce atîta ură?

  • y Răspunde

   Dacă are diplomă șmecheră e cam aceeași situație ca și cazul cu exdirectorul de la Transelectrica care acum stă la confort scăzut și trei mese (drept proaste) pe gratis. La funcția pe care a avut-o e foarte nașpa. DNA și alte chestii, foloase necuvenite, fals, uz de fals etc. E groasă rău.

 11. Mayer Răspunde

  Ce aveti cu Neamtu Iulian din Carei?

 12. Ionica Răspunde

  Ce fata de om corect are :))))))).

 13. y Răspunde

  Am avut și noi un reprezentant din jud SM, care momentan are anumite pb pe care le va depăși dar în loc să-l susținem începem să criticam fără a avea un temei în acest sens. Dacă era reprezentant din partea formațiunilor era susținut până la capăt. Mai satmarenilor nu săriți imediat să aruncați cu pietre. Oricum să ne înțelegem nu sunt de acord cu fărădelegile, dar e prematur să judecam acest om. Întâmplător și ocazional l-am întâlnit pe D-ul Mulcutan Florin și nu am cuvinte decât de respect.

  • y Răspunde

   Nu eu am scris asta. Iarăși începe. Dar văd că numai dacă scriu și eu ceva. Dragule, îți doresc să descoperi cu bucurie și alte litere ale alfabetului!!! Indiferent care.

 14. cityzen Răspunde

  asa ai ajuns tu secretar de stat cu diploma de la Spiru Haret????????????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.