Povestea impresionantă unui preot la 100 de ani. În Catedrala dedicată Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea din Cluj-Napoca, a avut loc, recent, aniversarea Părintelui prof. dr. Ioan M. Bota, prelat papal, la vârsta de 100 de ani de viață. Prezent la propria sărbătoare, organizată de Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, Pr. Ioan M. Bota, însoțit de fiica Liana și ginerele Ioan, de alți membri ai familiei, a fost înconjurat și de numeroși prieteni și cunoscuți.
Între cei care au venit să îl felicite au fost acad. prof. dr. Ioan Aurel Pop, Rector al Universității Babeș-Bolyai și președintele Academiei Române, de asemenea, acad. Emil Burzo, președintele Filialei Cluj a Academiei Române, personalități clujene, împreună cu preoți protopopi, vicari, parohi, consilieri greco-catolici, un preot din partea Bisericii Ortodoxe, primari ai mai multor localități, oaspeți din Maramureș, Sălaj, din alte județe, chir și din Slatina, de dincolo de Tisa.
PS Florentin a dat citire mesajului din partea Sfântului Părinte Francisc, spunând: “Sanctitatea Sa Francisc împărtășește din inimă ceruta binecuvântare apostolică Reverendissimului monsenior Ioan M. Bota, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de viață și extinde această binecuvântare asupra întregii familii și a tuturor persoanelor care sunt unite în credință cu el, aducând mulțumire lui Dumnezeu pentru acest eveniment deosebit și pentru darurile pe care prin viața lui le-a dăruit Bisericii și îi urează bună sănătate, liniște în spirit și tot binele. Dată la Vatican, în 11 ian. 2020. Împreună cu această diplomă, este și medalia care a fost imprimată cu ocazia vizitei Sf. Părinte Papa Francisc în România în anul 2019”, transmite Eparhia de Gherla.
Din partea Preasfinției Sale Florentin, i s-a decernat, în semn de apreciere și recunoștință, “Diploma de aleasă prețuire” la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani.
Potrivit Wikipedia, Ioan M. Bota s-a născut la 16 ianuarie 1920, în comuna Rona de Jos, pe atunci în plasa Sighet a județului Maramureș (interbelic). Școala primară a urmat-o în satul natal, iar în 1942 a obținut diploma de învățător la Școala Normală din București. În 1942 a absolvit Școala Militară de Ofițeri de Infanterie de la Câmpulung-Muscel.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a comandat un pluton de mitraliere în zona Pașcani–Iași. În data de 23 august 1944 a căzut prizonier la sovietici. În 1945 s-a întors din prizonierat și s-a încadrat ca ofițer cu gradul de locotenent major la Regimentul Pitești. A demisionat și s-a înscris la Academia Teologică Română Unită de la Blaj, unde a obținut licența în teologie.
La 22 iulie 1948 a fost arestat ca agitator contra comunismului, iar apoi a fost judecat și condamnat de Tribunalul Militar Cluj pentru răspândire de publicații interzise și predici contra noii orânduiri socialiste. A trecut prin închisorile din Satu Mare, Cluj, Aiud, iar la 25 noiembrie 1949 a fost eliberat.
Ca să se întrețină a lucrat ca zilier la Atelierele „16 Februarie” din Cluj și a reușit să-și continue studiile începute în paralel cu cele teologice, la Facultatea de Filosofie a Universității din Cluj, pe care o absolvă în 1952. A făcut studii de limbă rusă, pentru a putea fi numit profesor la liceul din Aiud. Acolo a predat limba rusă, limba română și istoria, iar în decembrie 1955 s-a transferat în comuna Florești, comuna natală a soției.
Între anii 1956–1962 Ioan M. Bota a urmat, la fără frecvență, Facultatea de Litere-Istorie a Universității din Cluj, iar între 1969–1977 a urmat doctoratul la Universitatea din București, în specialitatea istorie.
Deși era urmărit de organele de represiune comuniste, a participat la activitatea pastorală în clandestinitate, până la prăbușirea comunismului în România, în decembrie 1989, notează Wikipedia.
În anul 1982 s-a pensionat. A fost hirotonit diacon la data de 14 septembrie 1988. După reintrarea în legalitate a Bisericii Române Unite cu Roma, în perioada 1990-1998, Ioan M. Bota a fost preot la Huedin, județul Cluj și a predat teologia, ca profesor universitar la Oradea, iar între 1990-2002 la Institutul Teologic Greco-Catolic din Cluj.
Respect pentru acest om.
In 100 de ani haraziti de Dumnezeu poti face multe. OK, nu a fost usor pana 89.
Totusi – dupa , daca ar fi infiintat o scoala, daca prin pilda personala ar fi facut ceva, ceva mic, poate nesemnificativ, sa imbratisezi un copil cu probleme, cineva in agonie, doar un singur gest.
Crestinismul este mai mult decat compatimire.
BUBUL DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA IN IMPARATIA SA! RUGATIVA PENTRU NOI PREAIUBITE PARINTE PROFESOR!!