Ultima actualizare: azi, 20:42

Locale

Romeo Nicoară: PSD nu vrea „două tururi” la primari pentru că fuge de democrație

Deputatul PNL Romeo Nicoară consideră că PSD nu vrea „două tururi” la primari pentru că fuge de democrație.

Declarație Romeo Nicoară:

“Votul în două tururi la primar înseamnă o revenire la normal și la felul în care am fost obișnuiți să ne alegem conducătorii comunităților. Guvernul condus politic de Partidul Național Liberal și-a asumat în fața Parlamentului să facă această dreptate comunităților, care trebuie să aibă dreptul să fie conduse de lideri aleși cu 50%+1 din voturi. Este o modificare care întărește drepturile cetățenilor, în nici un caz nu le restrânge.

Îmi pare rău că PSD face astăzi doar un calcul pentru interesul propriu, în care dorește să își salveze primarii de alegeri. Știu că au pierdut încrederea cetățenilor după 3 ani de haos. Însă fuga de urne și ascunsul după niște proceduri nu sunt moduri de a reprezenta cetățenii. Ceea ce face PSD în acest caz nu are legătură cu a consolida democrația, ci cu a-și consolida propria putere în teritoriu. Să vrei să dai un guvern jos doar pentru a-ți salva primarii de votul oamenilor este orice dar nu democrație.

România are un sistem politic divers în care încercăm să auzim cât mai multe voci, să cântărim bine calea pe care o luăm. Cele două tururi de la alegerile pentru primar permit exact acest lucru: ne oferă o șansă în plus să evaluăm oferta iar partidelor le oferă șansa de a face alianțe pentru a conduce în mod stabil comunele, orașele și municipiile României.

S-a discutat mult despre procedura „angajării răspunderii” folosită acum de Guvernul Orban pentru legea cu două tururi la primari. Ea este una foarte legitimă pentru că permite Parlamentului, Președintelui, chiar și Curții Constituționale, dacă este sesizată, să se exprime – prin amendamente sau prin respingerea proiectului. Este o procedură „la vedere” complet diferită de Ordonanțele date de PSD „noaptea ca hoții”, sub conducerea lui Liviu Dragnea.

Aș spune chiar că, în ultimii 10 ani, România a fost bulversată de votul la primar într-un singur tur. O mulțime de lideri fără aderență publică au reușit să se strecoare cu rezultate modeste, departe de un 50%, la conducerea localităților. Deoarece erau din start într-o minoritate, acest fapt a creat o dezordinde și o lipsă de coerență. Cuvântul cel mai potrivit este: disfuncționalitate. Nu sunt puține situațiile unde primari slabi, ajunși astfel la butoane, au intrat în război cu ceilalți consilieri tocmai pentru că se simțeau slabi pe poziții – într-o monoritate.

Parlamentarii, din orice tabără, trebuie să se gândească săptămâna viitoare,înainte de toate,atunci când se va da votul pentru moțiunea de cenzură depusă de PSD, la administrația publică, nu la ordinele primite de la partid. Votul în două tururi la primar poate aduce liniștea de care este nevoie în localitățile României.  Și asta o știu mai ales primarii eficienți și care știu să își facă treaba”.

7 comentarii

  1. Pnlepre Răspunde

    Stai jos, esti prost! I-auzi cine tine prelegeri despre democratie! Partidul in frunte cu faraonul al carui singur scop in viata e sa anihileze un partid politic oponent! Sunteti repetenti la democratie. Nota 1, si ala din orificiu! Loazelor!

  2. Adi Răspunde

    Ce mizerie a ajuns politica cu astfel de oameni , tot ceea ce spune acest parazit sunt defapt niște minciuni scoase din gura unui bugetar .Domnule Nicoară căte salarii ați dat dumneavostră , ca om de dreapta , liberal lucrați doar la stat .

  3. Pupak Răspunde

    Pa si pu la revedere nu mai pupati voi guvernarea sunteti aceleași lepre politice ca PSD ul .

  4. Badea Gheorghe Răspunde

    Iar vii cu baliverne ???PSD vrea sa dea jos guvernul pentru ca sunteti o haita de incompetenti,de-aia !!Acum ne-am dat si noi seama cate parale faceti !!Sper ca suedezul sa vina anul acesta cu noul numar de inmatriculare:MU 13 PNL !!!

  5. Desteptu’ ? Răspunde

    OAMENI BUNI?!? De ce nu facem 10 tururi?!? Rezultatul real si democratic apare dupa un singur tur! In prima faza te decizi pe cine alegi, nu?!? De ce mai trebuie inca un tur? Sa te ademeneasca unul-altul si sa-ti modifici parearea?’!? PRIMA ALEGERE, PRIMA IMPRESIE conteaza! ??

  6. Romanu' Răspunde

    DORMEO MUTALAULE! N-O SA MAI PRINZI LOC CALDUT IN PARLAMENT! ADIOS MARTAFOIULE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.