Ultima actualizare: azi, 20:44

Locale

FOTO&VIDEO. Muzeul Daciei din Satu Mare, primul și singurul din România!

Muzeul Daciei românești din municipiul Satu Mare este singurul astfel de muzeu din România.  Județul Satu Mare a intrat în istoria automobilismului românesc, în anul 2016, atunci când a inaugurat primul muzeu al maşinii Dacia.

Investiţia este una 100% privată, fiind realizată de către omul de afaceri Beniamin Kira în curtea firmei sale Orizont, de pe drumul Botizului.

Îmi aduc aminte în copilărie mă jucam cu aceste maşini prin curte, pe unde puteam, şi mă bucur că astăzi, după zeci de ani, m-a ajutat Dumnezeu să realizez un parc de maşini, un muzeu, să ne bucurăm cu toţii de aceste maşini frumoase, de istoria acestei fabrici care s-a înfiinţat în urmă cu mulţi ani la noi în România“, spunea Beniamin Kira, la deschiderea muzeului.

Din 2016 și până astăzi, mii de oameni din toată Europa, și nu numai, au trecut pragul muzeului. Fiind singura construcție de acest gen din țară, muzeul a devenit, încet-încet, un reper al județului Satu Mare, dar și al României. Oameni din toată țara – în special, din Oradea, București, Cluj – pasionați de automobile vechi, vin la Satu Mare doar pentru a vedea bijuteriile pe patru roți expuse în muzeu. În ceea ce îi privește pe cei din alte țări, majoritatea sunt din Polonia, Slovacia și Germania.

Este istorie! Îi felicit pe sătmăreni că au reuşit să facă chestia asta, şi în acelaşi timp sunt invidios că nu am reuşit noi să facem o chestie similară în Baia Mare. Este primul muzeu istoric de vehicule istorice româneşti din România. Satu Mare face istorie“, a spus Ioan Vlad, vicepreşedintele Retroclub România.

Printre maşinile expuse se numără maşini inedite, rare prin stare, model, precum Dacia Taxi Columbia, Dacia neagră de Securitate, Dacia de Miliţie, Dacia 1100, Dacia 1300, Volgi de la Kiev, Dacii din Polonia, dar şi alte modele străine.

Muzeul este situat pe strada Botizului, nr. 43 din municipiul Satu Mare. Mai multe detalii puteți găsi pe site-ul oficial: www.muzeuldacieiromanesti.ro

Pentru a fi la curent cu știrile PortalSM, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina de Facebook.

Un comentariu

  1. Marius Răspunde

    Felicitări pentru acest minunat gest facut în cinstea celei care pe mulți ne-a învățat ce înseamnă volanul, Dacia. Cred ca visează de mult la acest muzeu… Bravo!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.