Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

VIDEO. Câine terorizat cu artificiile de Revelion din Satu Mare

Câine terorizat cu artificiile de Revelion din Satu Mare. Un câine a fost dus intenționat, de stăpâni, la artificiile din centrul municipiului Satu Mare. Decizia este una cât se poate de neinspirată, având în vedere faptul că zgomotul puternic provoacă deranj animalelor.

Câinele a fost dus în lesă, iar cei doi stăpâni au aşteptat artificiile în parcul din faţa magazinului Someşul. Pe parcursul artificiilor de la miezul nopţii căţelul a devenit agitat, a lătrat, a tresărit, s-a zbătut, fiind greu de controlat.

Stăpânilor li s-a atras atenţia că nu este deloc în regulă ce au făcut, dar ei au spus că l-au adus în centru să îl obişnuiască cu artificiile.

După câteva minute, câinele a devenit şi mai agitat, a sărit foarte aproape de o persoană, iar stăpânii au decis să îl retragă.

Artificiile sunt coşmaruri pentru animale

“În perioada sărbătorilor de iarnă, petardele şi focurile de artificii devin veritabile coşmaruri pentru animale, fie că sunt de companie sau sălbatice. Zgomotele puternice şi impulsurile luminoase provoacă un stres teribil.

Dezorientează păsările în zbor, care se rătăcesc ori se izbesc de ferestre și de clădiri. Atunci când materialele pirotehnice explodează, animalele sunt speriate și derutate și reacționează în consecință.

Adesea, câinii rup lese și lanțuri, sar peste garduri ori se lovesc de ferestre și de uși într-o încercare disperată de a fugi din calea pericolului perceput. Numeroase astfel de încercări se sfârșesc tragic, cu accidente, cu răniri sau cu pierderea animalului dezorientat.

Micile mamifere își părăsesc cuibul din cauza sperieturii și adesea nu-l mai regăsesc. Petardele au un efect catastrofal asupra liliecilor, care se bazează pe undele sonore (ecolocație) pentru a zbura și a se orienta”, precizează activiştii de la Sătmarul Verde, cei care au deschis o petiţie pentru interzicerea artificiilor şi petardelor în Satu Mare.

Un dresor recomandă locuri pentru ascunderea câinilor

Sebastian Trenka, proprietarul unei şcoli de dresaj a declarat, pentru adevărul.ro că animalele trebuie ferite de astfel de zgomote şi lăsate să intre în locuinţe sau garaje.

“În perioada asta vă recomand să lasaţi câinele să intre în casă, în garaj, să aibă un loc unde să se ascundă. Sensibilitatea la zgomot e genetic, aşa că cel mai bun sfat este să oferim în această perioadă animalelor un mediu liniştit şi suport emoţional din partea noastră. Câinii fiind animale de haită, se simt bine în haita lor. La câinele de companie, haita este familia. La sfatul medicului veterinar, puteţi să-i daţi ceva calmante în noaptea de Revelion. Dar să nu faceţi asta de capul vostru, ci la îndrumarea unui specialist. Există anumite pastile, chiar pe bază de plante natural, nu provoacă dependenţă şi ajută”, a mai spus Sebastian Trenka, proprietarul unei şcoli de dresaj.

VIDEO. Câine terorizat cu artificiile de Revelion din Satu Mare

2 comentarii

  1. Teo Răspunde

    De aceea se impune ca un idiot biped sa posede un permis port câine! In Elveția s-a introdus de câțiva ani legea și bine au făcut! Nu orice dobitoc poate deține un câine și nu orice om merita un câine!

  2. satmarean Răspunde

    Corect! Cum sa mergi cu el in centru la artificii? Un caine de vanatoare se dreseaza ani de zile sa se obisnuiasca la focul de pusca. Analfabeti functionali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.