Senatorul sătmărean Gabriel Leș îi acuză pe liberali de cinism politic, declarând că Guvernul condus de Ludovic Orban ,,lovește aproape zilnic cu oiștea în gard”. Fostul ministru a mai precizat că senatorii social-democrați ,,au reușit eliminarea unor prevederi toxice”.
Redăm, integral, mesajul senatorului Gabriel Leș:
,,Guvernul liberal lovește aproape zilnic cu oiștea în gard. Astăzi, Curtea Constituţională a admis sesizarea PSD asupra proiectului referitor la admiterea în Institutul Naţional al Magistraturii (INM) și tactica ilegitimă a PNL de a recurge la angajarea răspunderii Guvernului. CCR statuează ca o astfel de procedură excepțională are la bază urgența, și nu oportunitatea politică de conjunctură.
Cinismul politic al liberalilor prevalează și în raport cu probleme esențiale pentru români, precum domeniul sănătății. Astfel Partidul Social Democrat a reușit să blocheze momentan în Senat ordonanța ce pregătea terenul pentru privatizarea sectorului de sănătate.
Grație majorității din camera superioară a parlamentului, senatorii PSD au reușit eliminarea unor prevederi toxice prin care PNL dorește ca pacientul să devină client, iar spitalele business-uri profitabile:
Se amână pentru 21 aprilie 2025 intrarea în vigoare a coplății pentru servicii medicale prestate de sistemul privat
S-a eliminat din OUG articolul: `Pentru bolnavii incluși în programele naționale de sănătate decontate din bugetul FNUASS, respectiv bugetul Ministerului Sănătății, precum și pentru cei care beneficiază de servicii medicale în baza art. 100 și art. 111, furnizorii publici și privați au obligația de a nu încasa sume suplimentare față de cele decontate potrivit actelor normative în vigoare’
S-a eliminat din OUG articolul: `Lista spitalelor private în cadrul cărora se pot organiza servicii medicale private de urgență se aprobă prin hotărâre a Guvernului În vederea verificării standardelor, spitalele private vor depune la Ministerul Sănătății documentația stabilită prin hotărâre a Guvernului”
S-a eliminat din OUG articolul: `Cheltuielile pentru îngrijirea pacienților aflați în stare critică sau cu acuze ce ridică suspiciunea unei afecțiuni acute grave care nu pot fi acoperite din sumele obținute pe baza contractelor încheiate de către spitalele private cu casele de asigurări de sănătate vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății. Sumele aferente decontului per caz nu pot depăși sumele decontate pentru cazuri similare din sistemul public de urgență”.