Ultima actualizare: azi, 22:25

Locale

Premiile Gopo 2020. Sătmăreanul Radu Botar, nominalizat pentru cel mai bun actor în rol principal

Premiile Gopo 2020. Radu Botar este nominalizat pentru cel mai bun actor în rol principal. Sătmăreanul l-a interpretat pe Iuliu Hossu în lungmetrajul ,,Cardinalul”.

Gala Premiilor Gopo 2020 va avea loc marți, 24 martie, la Teatrul Național I.L. Caragiale din București. 22 de lungmetraje românești lansate în cinematografe în 2019, au fost luate în considerare de juriul din acest an, pentru desemnarea nominalizărilor la cea de-a 14-a ediție a galei.

Cel mai bun actor în rol principal – Nominalizări GOPO 2020

Gheorghe Visu („Heidi”), Iulian Postelnicu („Arest”), Mihai Smarandache („Parking”), Radu Botar („Cardinalul”) și Răzvan Vasilescu („Mo”) concurează la categoria Cel mai bun actor într-un rol principal.

După anunțarea nominalizărilor, aproximativ 600 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2020, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

Filmul Cardinalul

Cardinalul prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și pe urmă perioada încercării convertirii forțate în penitenciarul Sighet. Rolul lui Iuliu Hossu este jucat de actorul Radu Botar, iar alături de el joacă Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Radu Bânzaru, Maria Ploae, Cristian Iacob, Mircea Andreescu, Ovidiu Crișan, Remus Mărgineanu, Bogdan Nechifor.

Sinopsis

În anii ’50, conducătorii bisericii Greco-Catolice sunt arestați și închiși în penitenciarul de la Sighet. Regimul sovietic interzice existența altei biserici în afara celei ortodoxe. În fața chinurilor și unora dintre cele mai perfide mijloace de dezumanizare, alternativele sunt convertirea sau moartea. În fața torționarilor se ridică  episcopul  Iuliu Hossu  care prin curaj și verticalitate devine o călăuză pentru ceilalți preoți.

Un comentariu

  1. Satmarean Răspunde

    Felicitări! Un rol de excepție!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.