PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

VIDEO. Ritual revoltător! Romi puși să jure într-un sicriu, într-o biserică ortodoxă din România

Ritual revoltător! Romi puși să jure într-un sicriu, într-o biserică ortodoxă din Huedin. Mai mulţi tineri de etnie romă au fost băgaţi într-un sicriu şi puşi să jure pe Biblie că se lasă de băutură, că nu îşi mai bat nevestele sau că nu şi-au înşelat soţii, într-o biserică ortodoxă din Huedin, județul Cluj.

La finalul ritualului, tinerii au luat sicriul din biserică, l-au scos afară şi i-au dat foc, totul pentru ca ritualul să aibă efect. Întregul rituala fost transmis live pe Facebook de una dintre persoanele aflate la fața locului în momentul respectiv.

Videoclipul a ajuns viral pe internet, majoritatea oamenilor fiind scandalizați de cele petrecute în lăcașul de cult.

La câteva ore de la apariția videoclipului, Mitropolia Clujului a anunțat că preotul Ioan Tonca a fost oprit de la săvârșirea tuturor lucrărilor sfinte.

Ca urmare a relatărilor apărute în mass-media, privitoare la comportamentul iresponsabil și smintitor al preotului pensionar Ioan Tonca din Huedin, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în ședința de lucru de luni, 2 martie 2020, a Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Clujului a analizat toate aspectele acestui caz și, în conformitate cu articolul 88, lit. x din Statutul pentru organizarea și

funcționarea Bisericii Ortodoxe Române a decis oprirea imediată a preotului Tonca de la săvârșirea lucrărilor sfinte. Conform acelorași prevederi cazul a fost trimis spre cercetarea organismelor disciplinare ale Eparhiei, transmite Biroul de presă al Arhiepiscopiei Clujului, Pr. Bogdan Ivanov.