Ultima actualizare: azi, 10:08

Locale

Cutremur înregistrat de seismometrul de la Colegiul Mihai Eminescu din Satu Mare

Un cutremur a fost înregistrat, azi noapte, cu ajutorul seismometrului de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din municipiul Satu Mare.

Cutremurul a fost înregistrat azi noapte, la ora 02:18:27. Magnitudinea cutremurului a fost 3.7 și s-a produs la adâncimea de 9 km.

Epicentrul cutremurului a fost în Slovacia, la distanța de 130 km de Satu Mare.


Seismometrul a fost instalat la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” în primăvara anului 2016, și are menirea de a monitoriza permanent activitatea seismică, liceul devenind partener în proiectul educațional ROEDUSEIS. Elevii liceului au posibilitatea să interpreteze înregistrările seismice realizate de propriul seismometru, care este suficient de sensibil pentru a detecta cutremurele majore, chiar dacă au loc pe partea opusă a Pământului. Activitățile didactice specifice proiectului mizează pe impactul pe care implicarea elevilor în activitatea de cercetare îl are în formarea acestora, evidențiindu-se faptul că Știința nu este un set de idei abstracte, ci mai degrabă o modalitate de a înțelege cum funcționează mediul în care trăim.

Seismometrul școlar utilizat este construit astfel încât toate componentele sale să fie vizibile și să li se poată explica clar elevilor rolul fiecărei componente în parte. Datele înregistrate de seismometru sunt salvate pe calculator și pot fi analizate cu ajutorul aplicației software accesibile gratuit, jAmaSeis. Proiectul promovează și facilitează legăturile între școlile din România, sau chiar cu școli din alte țări, care derulează proiecte similare.

9 comentarii

  1. Seism Răspunde

    Asa este. Noapte am auzit si eu ceva zgomot ritmic dinspre noptiera, chiar m-am gandit ca posibil e un cutremur slab. Nu stiu cat era ora, nu m-am uitat la ceas.

    • Cutremur Răspunde

      Na, şi nu te-a inspirat zgomotul ritmic de la noptieră, să pui unul şi la pat?😉

  2. satmarean Răspunde

    De la sforăit…ca să mai și glumim!

  3. Norick Răspunde

    Slovacia 130 km de Satu Mare ?? Dikk mo 😛 🙂

    • etimologie Răspunde

      Cașovia (Kassa) ??? Am văzut deja undeva și Mestecăniș (Nyíregyháza) și am zis că lasă, dar asta e prea-prea. Nu vrea careva să traducă și Győr dacă tot traducem tot ce mișcă.😱

  4. n Răspunde

    @etim….ioi.ioiiiiii,a fost intinată melodioasa limbă mongolă!!!!Nu te lăsa frate!Ce misto sună Nem in gura lui Stalonne!Stii cine-i ăla?Frate cu Horty!

    • etim....... Răspunde

      Ioioiii, e mai melodiasă decât cioresmangles dicmoi-ul tău sudist, devla să te halească.

  5. Garuboz Răspunde

    @etim migratorule s-a pupi in c u r pe toti sudistii hortica si limbric de Ciocciolina!

    • etim.... Răspunde

      @Garu buzi, nu poc pentru kă e coadă mare și ești în fața mea. Aștept să termini tu odată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.