Ultima actualizare: azi, 15:58
Locale

FOTO. „Trafic” de drojdie în județul Satu Mare! Pachete vândute la suprapreț

„Trafic” de drojdie în județul Satu Mare! O cititoare PortalSM ne-a semnalat faptul că pe un grup de Facebook din județul Satu Mare se vând pachete de drojdie la suprapreț.

Este vorba despre o persoană ce vinde drojdie la 5 lei bucata mică, iar la 20 lei bucata mare, prețuri ce, în mod normal, într-un magazin alimentar ar fi mult mai mici. Sătmărenii sunt nemulțumiți de astfel de atitudini, însă cei ce nu mai găsesc în magazine nu au de ales, și cumpără online, de la „bișnițari”.

Comenzile de drojdie pentru consum casnic de pe piaţa româneasă au înregistrat cifre record de la începutul lunii martie şi până în prezent, în contextul răspândirii pandemiei de coronavirus (COVID 19) şi în România.

O fabrică a livrat 2 milioane de pachete de drojdie într-o singură săptămână, triplu faţă de o perioadă normală. Cantitatea este suficientă pentru a produce aproximativ 25 de milioane de pâini.

Producătorul de drojdie proaspătă şi uscată Pakmaya a livrat către magazinele din toată ţara 1 milion de pachete de drojdie (uscată şi proaspată) în săptămâna 9-15 martie, iar pentru săptămâna 16-22 martie comenzile s-au dublat. În mod normal, fabrica de drojdie Pakmaya, singura din România care produce drojdie proaspătă, livrează săptămânal la nivel naţional, către magazine, 650.000 de pachete de drojdie proaspătă sau uscată, de diferite gramaje, potrivit Adevărul.

5 comentarii

  1. aliosha Răspunde

    Singura din RO?
    Pe vremuri se facea drojdie la Seini

  2. Altu Răspunde

    Dar ce mama dracului,fac cu ea. Pâine găsești la orice magazin. Plus că în frigider rezista maxim o lună. Parca mănâncă drojdie. Dar așa îi la noi, dacă unu cumpără un rahat toți proștii îl urmează. 100 de lei să puneți preț la pachet, să se învețe minte tolomacii.

  3. bla Răspunde

    La chioscu din piatza scria : Avem drojdie … “kel tzigi” nu erau acolo, altfel trebuia sa ma strecor printre drojdii. Sigur dau si ele pe sub mana :))

  4. y Răspunde

    Ceea ce nu spune grupul ăsta de (ne)comunicare este că liniile tehnologice sunt astfel concepute încât de obicei fabricile de drojdie produc și spirt. O fi o parte a populației care cumpără în exces (efectul turmă sau ce se bagă) dar nu cred că este mai mult de 20-30% din cumpărători. Dospirea, frământarea sunt treburi anevoioase, trebuie să stai vreo 2-3 ore pe puțin până e gata aluatul pentru băgat în cuptor. Noi am devenit prea leneși pentru asta. Eu nu cred ce se spune în spațiul public, părerea mea personală este că sunt povești vânătorești. Mai degrabă fabrică spirt pentru că a explodat cererea pe piață plus în “pandemie decretată” nu te joci. Drojdia proaspătă oricum nu poate ținută o veșnicie la frigider. Dar că nici drojdie uscată să nu fie, asta-i culmea ?! Acum cinstit spuneți-mi câte gospodine ați văzut că au cumpărat anul trecut de sărbători cozonac și pască la magazinul cu pâine? Așa-i că multe?
    PS. Vă recomand să cumpărați alimente de bază, în speță făină. Oricum se prevestea și așa un an agricol prost din cauza secetei. Nu degeaba au oprit exportul. Nici cu uleiul nu stăm bine. Și s-ar putea să avem probleme și cu zahărul pentru că fabricile lucrează din materia primă importată. Sfecla de zahăr nici nu prea se mai cultivă la noi.
    PS. Având timp ca niciodată mi-am făcut maiaua mea. Nu că nu aș avea drojdie (uscată) cumpărată din timp și pâine încă este în magazine dar am zis hai să încerc, timp oricum am. Rezultatul nici nu se compară cu pâinea din comerț și ține aproape o săptămână. Chiar este fără-fără. Vreau să spun că am făcut și cozonac cu aluat cu maia (eu acum țin Paștele), înainte din curiozitate inclusiv pizza cu aluat cu maia. Iese mult mai bună și mai gustoasă.
    Sărbători liniștite și să fim sănătoși!
    Apropo, era să uit! Cine se mai înhamă la făcut maia să folosească făină de la țară pentru că cea ambalată de pe rafturi are conservanți și nu pornește maiaua. Pe ambalaj în mod interesant nu scrie dar cum am schimbat făina a fost ok. Experiență proprie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.