Ultima actualizare: azi, 13:59

Naţionale

Klaus Iohannis: Jó napot kívánok, PSD. Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlament

Președintele Klaus Iohannis a ieșit public pentru a critica adoptarea tacită a unui proiect care prevede autonomia Ținutului Secuiesc.

„Jó napot kívánok PSD. Este incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege care dă o autonomie largă Ținutului Secuiesc. În timp ce eu și Guvernul ne luptăm să scăpăm de această pandemie, PSD se luptă ca să dea Ardealul ungurilor. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban în schimbul acestei înțelegeri. Până sunt eu președintele României, o astfel de lege nu va exista”, a declarat Klaus Iohannis.

Reamintim că proiectul de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc, adoptată tacit în Parlament. Conform inițiativei legislative, limbile maghiară şi română vor fi folosite în instituţiile publice de cetăţenii domiciliaţi în Ţinut.

31 comentarii

  1. ion Răspunde

    este o tactica mereu folosita de PSD sa starnesca ura impotriva ungurilor printr-o diversiune sa poate sa faca ilegalitatile lor neobservat, pana restul tarii acum se va ocupa de “problema” cu ungurii ei o sa faca mismasurile lor, treziti-va! PSD-ul este inamicul nr.1 a Romaniei!!

  2. un maghiar Răspunde

    e clar, cu miscarea asta PSD vrea votul maghiarilor din Romania, egy frászt! szopol peszede amúgy is! nem mindenki hülye!

  3. Altu Răspunde

    Acum că deja lumea se satură de știrile cu virusul, trebuie să găsească altceva să ne țină ocupați cât fură. Crează iar scandal între români și unguri,asta le convine tuturor că își atrag electorat, inclusiv UDMR care era în cădere. Aceeași actori, același circ, același deznodământ. Hai, să trăiți bine, vă mai fraierim puțin.

  4. y Răspunde

    Pentru toți cei care ați comentat aici pe subiect dar mai mult pe lângă.
    1. Inițiativa legislativă nu aparține UDMR ci celorlalte două formațiuni politice maghiare existente din România.
    2. Acest spectacol a fost demult pregătit și calculat ca “bomba zilei” să explodeze exact în perioada campaniei pentru alegerile locale ca să avem ce rumega. Acum cu covidul s-a dus naibii proiectul-bombă.
    3. Faptul că un sas atacă în stil pur peremist un proiect de autonomie (oricare ar fi ea) spune multe despre caracterul persoanei. Nu era necesară și nu văd care este rostul acestei isterii generate tocmai de el. Se termină “muniția” cu covid?
    Nu vreau răspunsuri și dialoguri în contradictoriu cu ceilalți cititori. Sunt păreri și păreri. Dar ieșiri din astea isterice cu pesede dă Ardealul pe mâna ungurilor și alte aberații nu mă așteptam să aud din partea lui KWI. Mai ales că este minoritar și el. Cred că mai ține minte prima campanie electorală când a fost ales. Se pare că a și uitat istoria minorității săsești din Ardeal.

  5. SPAR ANGHEIL Răspunde

    y;si zici că UDMR n-a mâncat usturoi,dar intiativa apartine si celor doi de mai jos!Firesc ăstia sunt de la PRM.Mincinosi ca intotdeauna.
    PLX nr.670/2019 :2 deputati, din care:
    – UDMR: Biro Zsolt-Istvan, Kulcsár-Terza József-György

    • y Răspunde

      Ia mai verifică! Dacă nu știi nu te băga. Pe listele UDMR au fost acceptați și din celelalte formațiuni pe locuri eligibile. Dar nu asta este problema. Acum s-a reinventat problema maghiară. Iarăși. Ce fericiți vor fi unii!

      • SPAR ANGHEL Răspunde

        Ca de obicei.Mincinos!Nu știu cine e bucuros de prostia asta!Berbecii aia nu sunt parlamentari udemere?Te-au ajuns blestemele ignorantule!

        • y Răspunde

          Cei amintiți de tine sunt membri PCM -Partidul Civic Maghiar. Au fost cooptați pe listele UDMR. Dar așa e cum spui. Sunt mincinos. Tu ești deștept. Toți ungurii sunt membrii UDMR după tine?

          • SPAR ANGHEL

            y:in ideea că pricepi limba româna,ti-am citat de pe seitul Camerei Deputatilor.Asta-i una,doua:mai deschide televizorul si pe români:ai fi văzut si ascultat ce spunea un oarecare deputat udemerist Tancocs si dracu mai stie cum!Si chiori si surzi ,ce dracu!!!
            Multumesc pentru constarea că sunt destept.Stiam ,dar mă bucură recunoasterea de către ilustra personalitate a sătmarului postbelic!
            Hai pa!Vezi că un neica penelist va invitat să plecati in Ungaria!Un alt bou!

  6. Altu Răspunde

    Tot nu înțeleg ce treabă are uniunea maghiarilor din România cu autonomia secuilor. Secui ,nu este egal cu maghiar. E ca și cum ,eu ardelean apăr drepturile oltenilor.

    • @Altu Răspunde

      Gresesti amarnic !! Tu ,romanul ardelean,ai aceleasi origini cu romanul oltean !! Insa maghiarii(ungurii) nu au aproape nimic in comun cu secuii(siculi, de origine turcica)care n-au vorbit aceeasi limba cu maghiarii(ungurii)insa au fost maghiarizati !!Cati dintre swabii din judetul Satu Mare mai vorbesc limba germana??Nici unul!!Toti vorbesc ungureste,pentru ca au fost maghiarizati,ba chiar marea majoritate se declara unguri !! Bunicul meu in acte s-a numit Virag Gergely,insa era roman suta la suta,si-l chema Flore Grigore.Daca ardealul nu revenea la patria mama,bunicul meu murea maghiar(sic!!)!!Iar ca o paranteza, nu toti secuii au fost maghiarizati,au fost secui stabiliti si in nordul bucovinei, (Țibeni, Maneuți, Dornești, Iacobești și Vornicenii Mari), care au fost romanizati !!O parte dintre ei au plecat din moldova,insa foarte multi au ramas,pierzandu-si identitatea,ajungand sa fie in ziua de azi…moldoveni(sic!!)!

      • altu Răspunde

        @,@altu,apoi dacă tu zici că am aceleași origini cu oltenii mă sperii. Prefer să le am mai degrabă cu ungurii,secuii, sașii, șvabii,chinezii,englezii sau ce nație vrei tu.

      • . Răspunde

        @Altu, cum şi noi am românizat secui? Atunci nu suntem mai buni decât ungurii.:)

      • vasilescu Răspunde

        Secuii nu au nimic cu turcii , analizele genetice demonstreaza asta , in schimb romanii au.
        A recent study that looked at the Mitochondrial DNA (mtDNA) of the population of the Romanian provinces showed that the Transylvania population was closely related to Central European groups, while the population of Wallachia, Moldavia, and Dobrudja (Dobrogea) had more similarities with the Balkan, Slav groups.
        https://www.wattpad.com/453540080-romania-and-its-fake-identity-part-1

        • Parampampam Răspunde

          Degeaba scrii. Orice argumente dar absolut orice pălesc în fața convingerii pseudoștiințifice. Nu vreau să spun ce a zis Goebbels acum câțiva ani. E trist doar că suntem în Anno Domini 2020.

  7. y Răspunde

    @SPAR ANGHEL, nici gluma nu pricepi. Esti mai bou decat media pe tara, un analfabet functional. Nu degeaba ai ales si numele acesta. Musti la asemenea momeala? Constat cu surprindere ca au explodat articolele impotriva ungurilor in mass media nationala. Pana ieri-alataieri era liniste. Pe 18.12.2019 cand s-a depus proiectul de lege in parlament de ce a tacut toata lumea ca procul in cucuruz? He??? Presedintele a abordat problema intr-un mod damboviteano-politicianist. O sa-l coste sigur. Si pe el si pe penele. La Satu Mare sigur. Ai sa vezi. Te preocupi de probleme false. Dar cum am mai spus nu doream dezbatere si am incheiat. Tu ai dreptate, asa este. Toti ungurii stau calare la granita si se pregatesc sa navaleasca in Ardeal. Cum poti crede asa ceva?

    • SPAR ANGHEL Răspunde

      y:Vezi tu măi ungurasule,desi ai străbătut cale lungă până in Pustă,buna cuviintă nu ai insusit-o!Eu ti-am spus că minti afirmând ca iudele maghiare nu au semnat propunerea de lege.Ce ai ales tu in schimbul informatiei mele:să mă bălăcăresti in stil mafiot de neânfricat honved!Iti repet si pentru putina ta minte.Nu apreciez stilul idiot pa care Joha -voi l-ati votat-il foloseste in iesirea nervoasă probabil de dorul coanei Mita.

    • SPAR ANGHEL Răspunde

      y:Vezi tu măi ungurasule,desi ai străbătut cale lungă până in Pustă,buna cuviintă nu ai insusit-o!Eu ti-am spus că minti afirmând ca iudele maghiare nu au semnat propunerea de lege.Ce ai ales tu in schimbul informatiei mele:să mă bălăcăresti in stil mafiot de neânfricat honved!Iti repet si pentru putina ta minte.Nu apreciez stilul idiot pa care Joha -voi l-ati votat-il foloseste in iesirea nervoasă probabil de dorul coanei Mita.
      Nu fac parte dintre cei care se sperie de hungarihoti,dar obrăzniciile trebuie spuse!Eu nu te trimit la tine in pustă,cum faci tu cu românii!Nici despre mă-ta nu vorbesc! Dar ai grijă!Si nu cred că va fi speriat presedintele de amenintările voastre!Limbajul mai ponderat face bine in lipsa plimbărilor impuse de coronavirus!

  8. Satmarean Răspunde

    Nici nu a asteptat sa se termine pandemia ca a si inceput scandalul de unde la lasat:PSD-ul!!!!! Sa ne fie rusine de ce presedinte avem! De acest proiect se stia de acum o luna si ceva si din cauza ca Parlamentul avea in acea perioada treaba cu suspendarea guvernului, apoi fuga lui Citu, reinvestire de guvern ,aparitia pandemiei si suspend activ Parlamentului nu s-a mai votat in Cam Dep ajungandu-se sa fie aprobat tacit dupa expirarea termenului si asa s-a ajuns ca azi acel proiect sa fie respins pe buna dreptate de Senat.
    Stau sa ma intreb daca tot asa de corect a fost si in perioada pandemiei ca in ce a spus acum am multe semne de intrebare in privinta lui in tot cea ce face si zice.

  9. Satmarean Răspunde

    Tare azi Iohanis! Respect!

  10. mihai Răspunde

    Afirmatia lui Iohanis este deosebit de grava “Până sunt eu președintele României, o astfel de lege nu va exista” cum adica Presedintele obliga Parlamentul ? Parlamentul e suveran nici Dumnezeu nu-i da sfaturi dar atunci sa-l oblige ? In ce tara traim daca presedintele in mod public instiga la nerespectarea legilor?

    • ... Răspunde

      Ei și tu acum! trăim în țara minunată, de fapt în colonia-bantustan Absurdistan! Vezi cazul sparanghel. Tu chiar crezi ce debitează unii??? Dar ai dreptate, asemenea afirmații într-o țară pretins democratică nu sunt permise. În schimb nu uita că momentan avem un guvern PERFECT DEMIS de Parlament și care totuși GUVERNEAZĂ prin superordonanțe!!! Asta nu mai deranjează pe nimeni????

  11. 007 Răspunde

    Pentru cativa postaci de pe aici infierbantati pana la spume si care vor sa para mai inteligenti decat ii ajuta capul,le spun raspicat-NU PARLAMENTUL ESTE SUVERAN ,CI POPORUL SI CONSTITUTIA.
    Afirmatia presedintelui Iohannis cum ca ,,Până sunt eu președintele României, o astfel de lege nu va exista” are la baza ,mai mihai cu litera mica ca(cacofonie admisa in contextul acestor tipi de indivizi) si creiersul tau,NU UN ABUZ FATA DE CONSTITUTIE ,ci OBLIGATIVITATEA RESPECTARII EI , de catre toti cetatenii si institutiile acestui stat ,indiferent de actiunile si sarcinile cu care au fost mandatati .
    Dincolo de asta sunt doar interese,manipulari,povesti,tampenii aberante, mai mult sau mai putin meschine, generate de o necunoastere crasa a constitutiei de indivizi cu /sau fara pretentii intelectuale ,alesi sau scribi vocali,cam pe la toate subsolurile presei . Portal SM nu face exceptie .

    • mihai Răspunde

      Draga 007, DESTEPTULE, tu cunosti Constitutia? Chiar in Constitutie e prevazut ca parlamentul legifereaza in privinta autonomiei locale. Daca presedintelui i se pare ca ceva nu-i constitutional se adreseaza CC , forul caredecide daca are sau nu dreptate. Doar un presedinte barbar ameninta. Si doar barbarii sunt de acord cu el.
      SECTIUNEA a 3-a
      Legiferarea
      ART. 73
      Categorii de legi
      o) organizarea administratiei publice locale, a teritoriului, precum si regimul general privind autonomia locală;

      • ... Răspunde

        Nu te pune cu organul. El este tot, si legea si aplicarea. El decide ce si cum. Vezi cazul porcului scapat pe ulita in Pomi. Pana mai sunt din astia nu ne vad bine. Ar trebui instalat un aparat cu gheata-n chiloti. La etaj are demult instalat din nastere. Nu te certa ca nu ai sorti de izbanda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.