Ultima actualizare: ieri, 22:40
Locale

Dancă: ‘Situația rămâne în continuare riscantă; Există posibilitatea prelungirii stării de urgență după 15 mai’

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, afirmă că „situaţia rămâne în continuare riscantă” în ceea ce priveşte evoluţia epidemiei de coronavirus în România, iar în acest context autorităţile iau în calcul mai multe scenarii, între care inclusiv cel privind prelungirea stării de urgenţă şi după data de 15 mai..

”Situaţia rămâne în continuare riscantă. Răbdarea românilor care s-a dovedit una generoasă în raport cu recomandările autorităţilor (…) sigur că această răbdare are şi ea limitele ei. Am încercat în ultima perioadă să enunţăm diverse scenarii pentru a da o speranţă românilor că situaţia va putea fi depăşită în curând şi vom putea gradual să revenim la un ritm de viaţă normal.Dar acest lucru depinde nu neapărat de autorităţi, cât de evoluţia infecţiilor, or în ultimele zile vedem că, în ciuda tuturor recomandărilor, poate şi pe fondul unei relaxări anticipate, grăbite, a populaţiei, au apărut noi cazuri şi noi focare. De aceea trebuie să fim în continuare vigilenţi. Din păcate, nu putem să ne grăbim numai din  perspectiva răbdării populaţiei să ne grăbim să adoptăm măsuri care ne-ar putea întoarce în situaţia de a pierde de sub control gestiunea acestui fenomen” a afirmat Ionel Dancă duminică, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Acesta a precizat că, având în vedere evoluţia cazurilor de îmbolnăvire, autorităţile iau în calcul mai multe scenarii pentru perioada de după 15 mai, unul dintre acestea fiind inclusiv prelungirea stării de urgenţă.

„Există toate scenariile pe masă. Există inclusiv posibilitatea prelungirii stării de urgenţă, există scenariul modificării acestei situaţii şi declarării stării de alertă care să permită autorităţilor adoptarea unor măsuri restrictive în continuare, de o amploare mai mică, aşa cum există posibilitatea renunţării la situaţia de urgenţă şi de a derula o campanie de informare amplă la nivelul populaţiei astfel încât gradul de conformare la recomandările autorităţilor să fie în continuare unul foarte ridicat” a mai spus Dancă.

El subliniază că există „câteva priorităţi” şi sunt scenarii conform cărora sunt zone care prezintă un risc ridicat cu privire la răspândirea infecţiilor, cum ar fi restaurantele şi mall-urile „care nu vor fi în prima linie a măsurilor de relaxare”, în ciuda aşteptărilor unor categorii ale populaţiei.

Conform lui Dancă, măsurile vor fi decise doar în urma unei estimări „foarte riguroase” făcute în zilele dinaintea datei de 15 mai.Şeful cancelariei primului ministru a mai spus, întrebat despre dotările pentru sistemul medical, că „am plecat în această bătălie cu mâinile goale şi într-un timp foarte scurt am reuşit, pe lângă aprovizionarea din import cu materialele sanitare (…) am reuşit performanţa, în ciuda tuturor criticilor, am reuşit să dăm drumul inclusiv producţiei locale”.„Am dat deja în producţie producţia   de măşti, de combinezoane, se lucrează inclusiv pentru producţia de materiale necesare acestor echipamente, se lucrează la producţia de alte echipmente sanitare a i credem că pentru perspectiva unui val doi om fi pregătiţi inclusiv din punctul de vedere al producţiei locale” a adăugat Dancă.

13 comentarii

 1. Unu Răspunde

  Dacă trecem cu bine de Rusalii, Sfântă Maria,1 Decembrie, Crăciun și Anul Nou,poate după Paște ne vom relaxa puțin.

 2. Altu Răspunde

  Corect

 3. ... Răspunde

  Eu sunt curios de un singur lucru. Dacă peste o vreme se va demonstra că s-a sărit calul cu măsurile cine va răspunde??? Mai nou apar prin presă materiale ca să spun interesante despre Austria.

 4. Pipo Răspunde

  Sigur guvernul și cu “Hitler”nu vor răspunde niciodată, numai că niște oameni vor rămâne fără locuri de muncă iar alți își vor închide bisnisurile.

 5. Garuboz Răspunde

  Ma pipo mata tea scapat in cap cand erai mic de aia ai ramas tembel.

  • Pipo Răspunde

   Păcat că consumi oxigenul,am ajuns la concluzia că de unde nu este nici Dumnezeu nu cere că nu are de unde, așa că de la tine nu mă aștept la ceva m-ai mult

 6. Adrian Cozma Răspunde

  Suntem un popor de tembeli!

  • Anonim Răspunde

   Suntem un popor normal cu câtva care se simt tembeli .

  • x-ulescu Răspunde

   se vede asta din cea iesit la vot la ultimele alegeri

  • Pipo Răspunde

   Adriane dacă tu te simți asta ești păcat că sânt din ce în ce m-ai mulți că tine.

 7. Alecu Russo Răspunde

  Sa vorbesti numai in numele tau.

 8. VARU Răspunde

  ANONIM
  Oare se simt…..? Nu-mi vine sa cred….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
FOTO. Astăzi trebuia să aibă loc Sâmbra Oilor! Cum era sărbătorită pe vremuri

Cel mai mare eveniment al județului Satu Mare, Sâmbra Oilor de la Huta Certeze, ar fi trebuit să aibă loc...

Închide